Marea Britanie va sancționa formal doi miniștri israelieni de extremă dreaptă pentru comentariile acestora referitoare la Gaza. Cei doi vor avea interdicții de călătorie, iar activele lor vor fi înghețate.
Itamar Ben-Gvir și Bezalel Smotrich/FOTO: Colaj foto EPA-EFE
Activele ministrului israelian al Securității, Itamar Ben-Gvir, și ale ministrului Finanțelor, Bezalel Smotrich, vor fi înghețate, iar cei doi vor fi supuși și unor interdicții de călătorie, a raportat pentru prima dată Times. Nicio instituție financiară nu va avea voie să facă tranzacții cu ei, scrie Politico.
Ministrul de Externe al Marii Britanii, David Lammy, a spus marți, 10 iunie, că cei doi miniștri „au incitat la violență extremă și la grave încălcări ale drepturilor palestinienilor”.
„Aceste acțiuni sunt inacceptabile. De aceea am luat măsuri acum — pentru a-i trage la răspundere pe cei responsabili”, a adăugat Lammy.
Ulterior, Israelul a transmis că este „scandalos ca reprezentanții aleși și membrii guvernului să fie supuși unor astfel de măsuri”
Israelul a lansat atacul militar asupra Gazei ca răspuns la atacul violent al grupării militante Hamas din 7 octombrie 2023, în care au murit peste 1.000 de israelieni. Numărul morților în Gaza a depășit acum 50.000 de persoane, potrivit oficialilor din domeniul sănătății din Gaza, în timp ce ofensiva Israelului continuă.
Ben-Gvir și Smotrich au fost în mod constant cei mai intransigenți miniștri din guvernul prim-ministrului israelian Benjamin Netanyahu și sunt aliați cruciali care îl mențin la putere.
Ben-Gvir a demisionat pentru scurt timp din cabinetul lui Netanyahu în ianuarie, în timpul scurtului armistițiu, înainte de a se reîntoarce în martie, când luptele au fost reluate. El a declarat că reluarea livrărilor de ajutoare în Gaza a fost o „greșeală gravă și serioasă”.
Smotrich a aprobat extinderea așezărilor din Cisiordania și a declarat că „nici măcar un bob de grâu” nu ar trebui să fie permis în Gaza. El a mai spus că palestinienii vor fi relocați în țări terțe după război.
Keir Starmer a declarat săptămâna trecută deputaților că Marea Britanie „ia în considerare măsuri suplimentare, împreună cu aliații noștri, inclusiv sancțiuni”, în timp ce președintele francez Emmanuel Macron a dat indicații similare.
Canada, Marea Britanie și Franța amenință Israelul cu sancțiuni
La finalul lui mai, liderii Marii Britanii, Canadei şi Franţei au ameninţat cu sancţiuni împotriva Israelului în cazul în care acesta nu oprrește noua ofensivă militară în Fâșia Gaza şi nu ridică restricţiile privind ajutoarele, punând şi mai multă presiune pe prim-ministrul Benjamin Netanyahu.
Experţii internaţionali au avertizat deja asupra unei foamete iminente.„Refuzul guvernului israelian de a acorda asistenţă umanitară esenţială populaţiei civile este inacceptabil şi riscă să încalce dreptul internaţional umanitar”, se arată într-o declaraţie comună a guvernului britanic, potrivit news.ro.
„Ne opunem oricărei încercări de extindere a coloniilor din Cisiordania … Nu vom ezita să luăm măsuri suplimentare, inclusiv sancţiuni specifice”.
În replică, Netanyahu a declarat că „liderii de la Londra, Ottawa şi Paris oferă un premiu uriaş pentru atacul genocidar asupra Israelului din 7 octombrie, invitând în acelaşi timp alte atrocităţi de acest gen”.