
Președintele Donald Trump analizează posibilitatea ca SUA să atace Iranul, în contextul conflictului tot mai amplu dintre Teheran și Israel. Reîntors mai devreme cu o zi de la summitul G7 din Canada, el a cerut Iranului „capitulare necondiţionată”.
Donald Trump ia în calcul să atace Iranul. FOTO: AFP
Președintele american Donald Trump s-a întâlnit marți, 17 iunie, cu echipa sa de securitate națională în Camera de criză a Casei Albe, într-o reuniune crucială în care va fi discutată implicarea directă a Statelor Unite în războiul dintre Israel și Iran. Potrivit unor surse citate de publicația Axios, Donald Trump ia în „calcul serios” lansarea unor atacuri împotriva facilităților nucleare ale Iranului.
Decizia vine după ce liderul de la Casa Albă a părăsit pcu o zi mai devreme summitul G7 din Canada, întorcându-se la Washington pentru a coordona răspunsul la conflictul din Orientul Mijlociu. Pe drumul de întoarcere, în avionul Air Force One, Donald Trump le-a declarat jurnaliștilor că nu este interesat de un „armistițiu”, ci de „un sfârșit real” al programului nuclear iranian și al războiului în desfășurare. Oficiali americani au precizat că printre țintele discutate se află instalația subterană de îmbogățire a uraniului de la Fordow, un obiectiv strategic al programului nuclear iranian.
În paralel, Casa Albă a analizat posibilitatea unor contacte diplomatice cu regimul iranian, dar Donald Trump a transmis că „totul depinde de ce se va întâmpla când mă voi întoarce” la Washington.
Doi oficiali israelieni au declarat pentru Axios că premierul Benjamin Netanyahu și conducerea apărării din Israel sunt convinși că Donald Trump va ordona un atac asupra facilităților iraniene în următoarele zile, deşi până în prezen, SUA s-au limitat la sprijin defensiv pentru Israel, refuzând implicarea în operațiuni ofensive.
Totuși, acest scenariu s-ar putea schimba rapid. În ultimele zile, peste 30 de avioane-cisternă americane au fost mobilizate în regiune, pentru a permite realimentarea avioanelor de vânătoare israeliene în timpul posibilelor raiduri asupra Iranului. Aceste măsuri oferă președintelui Donald Trump „opțiuni militare” dacă va decide o escaladare, au declarat pentru CNN surse din cadrul Pentagonului.
Capitulare necondiţionată
Vicepreședintele J.D. Vance a intervenit în dezbaterea politică internă, respingând criticile din tabăra conservatoare legate de implicarea în război.
„Președintele a dat dovadă de o reținere remarcabilă în a menține atenția armatei noastre asupra protejării trupelor și a cetățenilor noștri. (…) El poate decide că este necesar să ia măsuri suplimentare care să pună capăt programului iranian de îmbogățire a uraniului”, a scris JD Vance pe rețeaua de socializare X.
La rândul său, Trump a postat mai multe mesaje pe rețeaua Truth Social, întărind tonul amenințător la adresa Teheranului.
„Acum avem control complet și total asupra spațiului aerian al Iranului. Iranul avea sisteme de urmărire aeriană și alte echipamente defensive bune, și în cantitate mare, dar nu se compară cu cele fabricate în SUA”, a scris iniţial Donald Trump.
Câteva minute mai târziu, el l-a avertizat pe liderul suprem al Iranului, Ali Khamenei, să nu atace forțele americane din Orientul Mijlociu.
„Știm exact unde se ascunde așa-zisul «lider suprem». Este o țintă ușoară, dar acolo este în siguranță. Nu îl vom elimina (ucide!), cel puțin nu pentru moment. Dar nu vrem să fie lansate rachete asupra civililor sau soldaților americani. Răbdarea noastră se epuizează”, a scra fost cel de-al doilea mesaj al preşedintelui american.
Într-o a treia postare, venită în mai puțin de o oră, Trump a scris: „CAPITULARE NECONDIȚIONATĂ”.
Mișcările recente ale Pentagonului sugerează şi ele pregătiri pentru o potențială escaladare.
Armata SUA a trimis avioane de vânătoare suplimentare în Orientul Mijlociu,inclusiv F-16, F-22 și F-35, și a prelungit misiunile altor aeronave. Oficialii citați de Reuters subliniază caracterul defensiv al acestor desfășurări, menite să doboare drone și rachete.
În paralel, grupul de luptă al portavionului USS Nimitz a fost trimis în regiune, iar o desfășurare a unor nave de război capabile să intercepteze rachete balistice este analizată.
Statele Unite au în prezent aproximativ 40.000 de soldați în Orientul Mijlociu, alături de un arsenal destul de mare, format din sisteme de apărare antiaeriană, avioane de luptă şi distrugătoare navale.
Într-un moment de mare incertitudine, Donald Trump spune că se gândeşte serios să atace Iranul, iar o decizie ar putea fi anunțată în orele sau zilele următoare.