Noul vicepremier desemnat de Ilie Bolojan explică cum va funcționa structura sa și care sunt prioritățile imediate ale guvernării.
Dragoș Anastasiu, noul vicepremier desemnat de Ilie Bolojan FOTO: Facebook
Dragoș Anastasiu, noul vicepremier desemnat de Ilie Bolojan, a declarat duminică seara, într-o intervenție la Digi24, că își dorește să aducă în administrația publică un model de lucru inspirat din mediul privat. Potrivit acestuia, structura care va coordona reforma statului va fi una restrânsă, dar eficientă, iar accentul va fi pus pe colaborarea cu mediul de afaceri și societatea civilă.
„Reformele le fac miniștrii”
„Cu siguranță o să fie o mini-structură, dar nu ne așteptăm să fie, acuma, ditamai ministerul sau o structură largă. Reformele le fac miniștrii. Doar că sunt anumite chestiuni care se întretaie și oricum miniștrii trebuie să fie ajutați, trebuie să avem relația cu mediul de afaceri, trebuie să avem relația cu societatea civilă. Și probabil că… sigur, domnul prim-ministru Ilie Bolojan s-a gândit că e nevoie de cineva care să fie concentrat pe lucrurile astea”, a explicat Anastasiu.
El a subliniat că este nevoie de oameni care să faciliteze colaborarea și să coordoneze eforturile pentru ca reforma să funcționeze coerent: „E nevoie de mai mulți oameni care să ajute lucrurile să se pună cap la cap.”
Obiective clare, inspirate din managementul privat
Dragoș Anastasiu a explicat că viziunea sa se bazează pe principii de organizare și eficiență din zona businessului privat: „Cred că (Bolojan, n.r.) și-a dorit foarte mult să introducă stilul din business. Noi avem, de obicei, obiective clar stabilite, definite, se cheamă SMART, ele sunt ușor de urmărit. Dar trebuie să fii atent, să-l mai dai cu biciul, să mai penalizezi acolo unde lucrurile nu se întâmplă. Deci încercăm acest stil de business privat în procesul de reformă a statului”.
Despre TVA și prioritățile guvernamentale
Întrebat despre o posibilă creștere a TVA-ului, vicepremierul a spus că subiectul este încă în discuție, dar intenția este de a păstra cota standard la nivelul actual: „Cred că e bine să așteptăm planul de guvernare, în continuare sunt discuții pe el, dar dorința este să nu se crească cota standard de TVA, adică să rămână 19%, să facem ajustări pe cotele reduse, să rămână doar două cote de TVA și să vedem să ajustăm zona de accize”.
Anastasiu a precizat și care sunt prioritățile pentru următoarele luni: „Să ne concentrăm în următoarele trei luni pe ceea ce își dorește toată societatea românească și noi toți: pe tăiere de cheltuieli și pe reforma statului, pe reprioritizarea, rearanjarea planului de investiții, pe definitivarea discuțiilor legate de PNRR, că acolo sunt mulți bani și încă sunt discuții de finețe. Și în octombrie tragem o primă linie, vedem dacă suntem pe drumul cel bun, dacă nu suntem pe drumul cel bun”.