O rachetă de testare destinată lansării sateliţilor din Europa s-a prăbuşit şi a explodat la mai puţin de un minut de la decolare, duminică, din Norvegia. Compania germană Isar Aerospace descrisese lansarea ca fiind un test iniţial.
Racheta s-a prăbușit la scurt timp după decolare FOTO Captură video
Racheta Spectrum a început să scoată fum din lateral şi s-a prăbuşit pe Pământ cu o explozie puternică, imediat după lansarea din portul spaţial Andøya, situat în zona arctică, potrivit The Guardian.
Această rachetă fără echipaj a fost prezentată drept prima tentativă de zbor orbital originară din Europa. Mai multe ţări, inclusiv Suedia şi Marea Britanie, şi-au exprimat dorinţa de a intra pe piaţa tot mai profitabilă a lansărilor comerciale.
Rachetele orbitale sunt concepute pentru a transporta încărcături, precum sateliţi, în afara orbitei Pământului. Isar Aerospace avertizase că prima lansare s-ar putea întrerupe prematur, dar a subliniat că testul a oferit date preţioase pentru viitoarele misiuni.
Un prim zbor cu probleme
Spectrum a decolat la ora locală 12:30 (11:30 BST) şi a zburat aproximativ 30 de secunde înainte ca zborul să fie oprit. „Acest lucru a permis companiei să colecteze o cantitate substanţială de date şi experienţă pentru misiunile viitoare”, a declarat Isar într-un comunicat. După oprirea zborului, vehiculul de lansare a căzut controlat în mare.
Spectrum este proiectată pentru a transporta sateliţi de mici şi medii dimensiuni, de până la o tonă, deşi la acest prim zbor nu avea niciun încărcătură utilă.
Europa a depins mult timp de lansările efectuate din Rusia, dar relaţiile s-au deteriorat după invazia Ucrainei din 2022. Companiile americane, precum SpaceX, Lockheed Martin şi Boeing, domină piaţa lansărilor comerciale, iar China îşi dezvoltă rapid propriile capacitaţi.
Europa în cursa spațială
Isar Aerospace intenţionează ca Spectrum să lanseze până la 1.000 kg în orbita joasă a Pământului. Fondată în 2018, compania a dezvoltat aproape integral racheta în interiorul propriei structuri.
Industria spaţială europeană a fost afectată de întârzieri în dezvoltarea rachetei Ariane 6 şi de suspendarea lansatorului european Vega-C din cauza unui accident. Alte startup-uri europene, precum HyImpulse şi Rocket Factory Augsburg din Germania, Latitude şi MaiaSpace din Franţa, precum şi PLD Space din Spania, încercă să reducă decalajul faţă de SUA şi China.
Isar Aerospace a semnat deja un contract cu agenţia spaţială norvegiană pentru lansarea a doi sateliţi de supraveghere maritimă până în 2028.