Europarlamentarul român Gheorghe Piperea (AUR) a declarat că moțiunea de cenzură inițiată împotriva Comisiei Europene are rolul de a readuce în atenție valorile democratice ale Uniunii Europene.
Gheorghe Piperea a inițiat o moțiune de cenzură împotriva Comisiei Europene FOTO: Arhivă
Aflat pe aeroportul Otopeni, înainte de plecarea la Strasbourg, Gheorghe Piperea a explicat că inițiativa sa a fost întâmpinată cu surprindere în Parlamentul European. „Moțiunea pe care am inițiat-o a provocat uluire la administrația Parlamentului, care n-a mai văzut așa ceva de 11 ani”, a afirmat eurodeputatul AUR, citat de Agerpres.
El a subliniat că acest demers este unul profund democratic, fără a ataca însă Uniunea Europeană ca entitate. „Moțiunea de cenzură este un instrument democratic, constituțional. Nu ai cum să califici altfel moțiunea de cenzură, indiferent cum ai da-o. Nu este nimic împotriva Uniunii Europene în sine. Dimpotrivă, eu nu fac aici decât să reconsolidez mecanismele democratice care au cam fost uitate în Uniunea Europeană la ora actuală”, a declarat Piperea.
Critici la adresa Ursulei von der Leyen și a direcției politice actuale
Eurodeputatul afirmă că prin această moțiune dorește să pună capăt unei tendințe periculoase de concentrare a puterii în jurul președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. „Vreau să pun o stavilă prin această moțiune unei tendințe extrem de deranjante, pe care numai cine nu vrea nu o observă, a Ursulei Von der Leyen și, în general, a celor din jurul domniei sale, de concentrare a politicii”, a adăugat el.
Chiar dacă admite că moțiunea nu are mari șanse să fie adoptată, Piperea susține că aceasta va produce „efecte suplimentare adverse, neașteptate de Comisie”, întrucât președinta CE va fi nevoită să răspundă atât acuzațiilor formulate, cât și nemulțumirilor din interiorul propriului arc majoritar.
Nemulțumiri din toate taberele politice
În opinia lui Piperea, inclusiv principalele grupuri politice din Parlamentul European au critici la adresa Ursulei von der Leyen. „Cei din Partidul Popular, unde majoritară este Uniunea Creștin-Democrată din Germania, acuză o prelungire nesfârșită și irațională a Green Deal-ului, care a dus la falimentarea unor industrii întregi din țări ca Germania, Franța și Italia. La rândul lor, cei din S&D, adică socialiștii, o acuză pentru că s-au luat bani de la lupta contra sărăciei și de la coeziune și au fost reorientați către programul de reînarmare a Europei”, a explicat acesta.
„Suntem într-un autobuz condus de un șofer nu prea sobru”
Pentru a-și ilustra poziția, Piperea a apelat la o metaforă: „Suntem într-un autobuz cu toții, care circulă cu 200 km/h și șoferul este nu prea sobru. Trebuie să-l oprim, să schimbăm direcția, ca să nu cumva să intrăm în zid. Dar de rămas în autobuz, rămânem în autobuz. Eu vreau să rămân în acest autobuz care se numește Uniunea Europeană”.
El a subliniat că moțiunea nu exprimă o dorință de ieșire din UE, ci o chemare la responsabilitate democratică: „Crize, oameni buni, crize vor fi totdeauna. (…) Ce facem? De fiecare dată când apare câte o criză, uităm de mecanismele democratice?”, a întrebat retoric Piperea.
Vot așteptat joi în Parlamentul European
Întrebat câte voturi estimează că va obține moțiunea, eurodeputatul a răspuns: „între 180 și 275 de voturi”.
Moțiunea va fi dezbătută luni în plenul Parlamentului European, iar votul cu apel nominal va avea loc joi.