Europa este tot mai BĂTRÂNĂ. Se nasc tot mai puțini copii

0
19
europa-este-tot-mai-batrana.-se-nasc-tot-mai-putini-copii
Europa este tot mai BĂTRÂNĂ. Se nasc tot mai puțini copii

Bătrânul continent este în declin demografic fără precedent, iar Parlamentul European este nevoit să ia măsuri cât mai repede pentru a preveni efectele negative asupra economiei. 

În România s-a ajuns la un minim istoric de nașteri. În 2021, în Botoșani, veneau pe lume peste 4.000 de copii. În 2023, numărul nașterilor a scăzut cu 1.000, precizează Știrile PRO TV.

Unele parohii din județ susțin că au avut doar două botezuri, în timp ce numărul înmormântărilor a fost de 10 ori mai mare.  Inclusiv numărul nunților e în scădere. Tot mai puțini tineri își permit economic să-și întemeieze familii.

Datele arată că din 1990 încoace, natalitatea a scăzut constant. Dacă imediat după Revoluția din 1989 erau 317.746 de nașteri pe an, în 2020, pe durata pandemiei, s-a ajuns la 203.418 de nașteri.

După începerea războiului de la graniță și agravarea inflației, în 2023, numărul nașterilor pe an a ajuns la un minim istoric: 155.418!

Silvia Luican, sociolog, spune că din perspectivă antropologică, alegerea de a face un copil este pentru prima oară individuală.

„Nu mai este o normă socială. A devenit acceptabil social ca tinerii să aleagă dacă vor să devină părinți, mai sunt factorii socio-economici, dar și cei culturali. Au o preferință să dezvolte un stil de viață care să pună în prim plan libertatea individuală, cariera…”.

Unii români au declarat pentru echipa de corespondenți de la Știrile PRO TV că principala cauză este „lipsa de comunitate”, înainte fiind mai strânși și mai apropiați – „tot satul creștea un copil”.

Un tânăr spune că e preferabil să ai un statut financiar pentru a crește un copil în condiții decente pentru a nu-l „chinui”. În România, există doar un singur program de fertilizare prin vitro.

Până în 2050, 30% din populația României va avea peste 65 ani (generația milenială născută între anii 1980-1996). Până în 2100, numărul pensionarilor se va dubla:  6 pensionari la 10 angajați.


Sursa Foto: Shutterstock

Citește și: Costurile mari și îmbătrânirea populației pot crește VÂRSTA de pensionare. Ce spun specialiștii

Absolvent al Facultății de Istorie (2013-2016) și al programului de master „Istorie și Practică în Relații Internaționale” (2019-2021) la Universitatea din București, Alexandru Stan Bogdan …

vezi toate articolele

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.