Europa trebuie să se pregătească urgent pentru un posibil atac din partea Rusiei și să dezvolte o adevărată „armată de drone”, potrivit comisarului european pentru apărare, Andrius Kubilius. Serviciile de informații militare estimează că Rusia ar putea lansa un atac asupra unei țări NATO în următorii cinci ani, iar pentru a face față unei astfel de amenințări, europenii trebuie să dispună de milioane de drone.
La summitul NATO, liderii au căzut de acord să majoreze cheltuielile pentru apărare.FOTO: Profimedia
„Rusia poate avea în jur de cinci milioane de drone, așa că trebuie să avem o capacitate mai mare ca să putem învinge,” a declarat Kubilius conform Sky News, adăugând că, în eventualitatea unui atac, Europa s-ar confrunta cu o armată rusă „călită în luptă” și extrem de familiarizată cu tehnologia dronelor.
Comisarul european pentru apărare a vizitat Ucraina pentru a învăța din experiența războiului, unde dronele s-au dovedit decisive. Aproximativ 80% din pierderile rusești de pe linia frontului sunt cauzate de atacuri cu drone. În zona numită de soldați „Valea Morții”, orice vehicul militar este doborât în câteva minute.
Ucraina estimează că va produce peste 4 milioane de drone în 2025, iar ritmul dezvoltării tehnologice este în continuă creștere.
Dronele, o armă esențială, dar perisabilă
Comisarul susține că stocarea de drone nu este soluția optimă, având în vedere ritmul accelerat al modernizării tehnologice. În schimb, Europa ar trebui să investească în infrastructura de producție rapidă, echipe de ingineri, operatori și fabrici gata să răspundă în caz de urgență.
„Pe continentul european, doar două armate sunt testate în luptă cu drone: Rusia și Ucraina. Trebuie să învățăm de la Ucraina cum să ne apărăm și cum să dezvoltăm o industrie militară inovatoare”, a declarat Kubilius.
Industria europeană începe să reacționeze
Start-up-uri precum STARK și Alpine Eagle din Germania dezvoltă drone de atac și interceptare, gata să fie livrate Ucrainei. Reprezentanții acestor companii avertizează că NATO este în întârziere față de ritmul de dezvoltare al Rusiei și Ucrainei.
Josef Kranawetvogl, vicepreședinte STARK, a afirmat că Ucraina a produs 1,3 milioane de drone anul trecut: „Dacă ai în stoc 100 de drone, nu îți ajung nici măcar o oră.”
Jan-Hendrik Boelens, CEO-ul Alpine Eagle, consideră că dronele de interceptare ar putea schimba regulile jocului: „Permite neutralizarea dronelor inamice înainte să se apropie.” Cu toate acestea, el avertizează: „NATO nu este pregătită pentru roiuri masive de drone, așa cum vedem în Ucraina.”
NATO se adaptează, dar timpul este limitat
Ministerul german al Apărării a reacționat afirmând că dronele sunt deja parte din antrenamentele zilnice ale trupelor, însă experții atrag atenția că volumul și viteza de producție sunt încă departe de ce ar fi necesar într-un conflict real.
La summitul NATO, liderii au căzut de acord să majoreze cheltuielile pentru apărare la 5% din PIB până în 2035 și să investească masiv în drone și apărare aeriană. Noul secretar general NATO, Mark Rutte, a cerut o creștere de cinci ori a sistemelor de apărare antiaeriană și investiții urgente în tehnologie fără pilot.
Marea Britanie a lansat deja o strategie de apărare bazată pe o proporție de 40% drone reutilizabile și 40% muniții de unică folosință, iar guvernul britanic a anunțat o investiție de 2 miliarde de lire în drone, plus un acord de coproducție cu Ucraina. Germania și Danemarca au semnat în paralel acorduri similare.