Uniunea Europeană trebuie să identifice mecanismele adecvate pentru a aplica sancțiuni eficiente contra Rusiei, afirmă expertul austriac Gustav Gressel, notând că, pentru prima dată, Bruxellesul vrea să impună măsuri împotriva Moscovei fără Washington.
”Problema este că Occidentul trebuie să calculeze ce impact are mecanismul sancțiunilor în domeniul energiei, întrucât guvernele au resimțit impactul majorării tarifelor la energie, ceea ce a generat efecte negative. Statele Unite au cele mai eficiente mecanisme împotriva flotei Rusiei, inclusiv asupra flotei obscure de petroliere”, afirmă Gustav Gressel, expert în securitate, citat de publicația germană Die Welt.
”A doua problemă se referă la unitatea țărilor europene și a intensificării sancțiunilor. În trecut, Europa și Statele Unite au decis în comun sancțiunile, iar Statele Unite au mijloacele de presiune, legislația americană este mai eficientă, mai dură decât cea din multe state europene, astfel că Washingtonul poate forța companiile să aplice sancțiunile. Acum, problema este că Uniunea Europeană vrea să aplice sancțiuni fără Statele Unite, ceea ce generează semne de întrebare asupra sistemului care trebuie implementat”, a subliniat specialistul.
Uniunea Europeană pregătește noi sancțiuni împotriva Rusiei, însă separat de Statele Unite, implicate în procesul de negocieri dintre Administrația Vladimir Putin și Ucraina. Comisia Europeană pregătește mecanisme de control asupra capitalului și tarife comerciale împotriva exporturilor ruse, au declarat oficiali de la Bruxelles.
Uniunea Europeană a avertizat că menține presiunile asupra Moscovei, în contextul eforturilor diplomatice internaționale de obținere a unui armistițiu general și de lansare a negocierilor pentru oprirea războiului din Ucraina. În ultimii trei ani, Bruxellesul a impus, împreună cu Statele Unite, Marea Britanie și Canada, sancțiuni masive împotriva Rusiei, ca reacție la invazia militară în Ucraina.
Foto: Profimedia
Video: Welt TV
Citește și:
Licențiat în Jurnalism, Științe Politice și Teologie Ortodoxă, Mihail Drăghici este activ în presa centrală din 2002, având o activitate de peste 20 de ani ca editor de știri externe la una …