Incertitudinea geopolitică persistentă, marcată de disputele comerciale cu Administrația Donald Trump, va afecta relansarea economiei zonei euro, avertizează experții Băncii Centrale Europene (BCE), cerând și remedierea problemelor structurale ale Uniunii Europene.
Specialiștii BCE atrag atenția, într-un raport privind evaluarea situației economice, asupra efectelor tensiunilor comerciale ale Statelor Unite cu Uniunea Europeană și China.
”Incertitudinea geopolitică puternică și crizele politice vor avea impact asupra creșterii economice a zonei euro, încetinind relansarea estimată, care este mult mai slabă decât creșterea prognozată la sfârșitul anului 2024. Atât politica internă europeană, cât și relațiile comerciale sunt marcate de incertitudine”, arată un raport elaborat de specialiștii Băncii Centrale Europene.
Tensiunile internaționale afectează puternic Uniunea Europeană
Raportul experților BCE ia în considerare tensiunile Statelor Unite cu Uniunea Europeană și China.
”Deși proiecțiile includ doar impactul noilor tarife comerciale dintre Statele Unite și China, efectele negative ale incertitudinii asociate modificării politicilor comerciale mondiale, în special în raport cu UE, vor avea impact asupra exporturilor zonei euro și a investițiilor. Aceste lucruri, cuplate cu provocările în materie de competitivitate, ar urma să conducă la un nou declin al cotei zonei euro pe piața exporturilor”, subliniază specialiștii BCE.
Cu toate acestea, experții subliniază că economia zonei euro are toate condițiile pentru a se relansa.
”Creșterea PIB-ului real ar urma să fie de 0,9% în 2025, cu posibilitatea avansării la nivelul de 1,2% în 2026 și de 1,3% în 2027. În raport cu proiecțiile macroeconomice din 2024, datele au fost revizuite în scădere cu 0,2% în 2025 și 2026, dar au rămas aceleași în 2027”, subliniază oficialii BCE.
De asemenea, proiecțiile indică o evoluție a inflației spre atingerea țintei de 2,0% în 2026. Experții BCE avertizează și asupra problemelor structurale ale Uniunii Europene.
”Creșterea productivității ar urma să fie mai puternică, dar viteza relansării pentru 2025 și 2026 va fi limitată de factori structurali, precum realocarea graduală a activităților economice spre sectorul serviciilor, costurile tranziției spre economia ecologică, impactul durabil al șocului prețurilor energiei, ritmul lent de adoptare a tehnologiilor inovative bazate pe inteligență artificială și modificările demografice”, subliniază experții.
Pe plan mondial, creșterea economică ar urma să fie moderată, cu o ușoară încetinire. În 2025 creșterea PIB-ului global ar urma să fie de 3,4%, la fel ca în 2024, urmând să scadă la 3,2% în 2026 și 2027.
Foto: Profimedia
Citește și:
Licențiat în Jurnalism, Științe Politice și Teologie Ortodoxă, Mihail Drăghici este activ în presa centrală din 2002, având o activitate de peste 20 de ani ca editor de știri externe la una …