Explozivi ascunși în jucării sexuale și produse cosmetice. Presupus sabotaj rusesc, anchetat în Polonia

0
2
explozivi-ascunsi-in-jucarii-sexuale-si-produse-cosmetice.-presupus-sabotaj-rusesc,-anchetat-in-polonia
Explozivi ascunși în jucării sexuale și produse cosmetice. Presupus sabotaj rusesc, anchetat în Polonia

La prima vedere, trei colete trimise către depozite de curierat din Marea Britanie, Germania și Polonia păreau să conțină doar produse obișnuite, precum perne de masaj, produse cosmetice false și jucării sexuale. În realitate, acestea ascundeau dispozitive incendiare artizanale. Se crede că aceste acțiuni fac parte din războiul hibrid dus de Moscova împotriva Vestului.

Pachetele ar fi fost doar un test pentru operațiuni viitoare de sabotaj. FOTO: Shutterstock

Potrivit unei investigații publicate de Reuters, care citează o sursă apropiată anchetei din Polonia, dispozitivele au fost detonate în perioada 19–21 iulie 2024 în orașul Birmingham (Marea Britanie), Leipzig (Germania) și în apropiere de Varșovia (Polonia), fără a provoca victime.

Ancheta autorităților europene indică faptul că aceste acțiuni au făcut parte dintr-un presupus complot de sabotaj orchestrat de serviciile secrete ruse, în cadrul unui așa-numit „război hibrid” dus împotriva țărilor occidentale care sprijină Ucraina.

Substanțele chimice folosite, printre care magneziu reactiv și gel inflamabil pe bază de nitrometan, erau disimulate în recipiente care imitau produse cosmetice. Detonatoarele artizanale erau adaptate din gadgeturi chinezești, utilizate de obicei pentru a localiza obiecte pierdute, precum cheile.

Conform sursei Reuters, anchetatorii au identificat o legătură între aceste acțiuni și GRU, serviciul de informații militare al Rusiei. Oficiali din securitatea europeană susțin că metodele folosite corespund tiparului GRU: recrutarea de infractori locali pentru misiuni punctuale, plătiți cu câteva mii de euro și instruiți minimal.

Un personaj-cheie al complotului ar fi un rus cunoscut sub porecla „Războinic”, iar comunicarea în rețea s-ar fi realizat prin aplicația Telegram, cu un cuvânt de cod: „Mary”.

Ingredientele folosite erau ușor accesibile în magazine care vând îngrășăminte sau articole pirotehnice, potrivit expertului Jaroslaw Stelmach, fost specialist în dezamorsarea bombelor.

Deși Kremlinul a respins ferm orice implicare, numind acuzațiile „rusofobe” și „nefondate”, ancheta continuă, iar sursele citate de Reuters afirmă că pachetele explodate ar fi reprezentat doar un test pentru o operațiune viitoare de sabotaj la bordul zborurilor cargo spre SUA și Canada.