Planificarea mai eficientă, diversificarea piețelor și controlul asupra materialelor strategice ar putea oferi Chinei un avantaj în relația cu Statele Unite, dacă Beijingul va suporta durerea pricinuită de conflictul comercial cu Washingtonul, comentează cotidianul Financial Times.
”Statele Unite și China sunt blocate într-un conflict comercial periculos, principalele economii ale lumii intrând într-un ciclu al ripostelor simetrice, în contextul în care președintele american, Donald Trump, vrea să forțeze Beijingul la negocieri. Pentru China, piața americană este aproape de neînlocuit, dar experții atrag atenția Washingtonului să nu subestimeze capacitățile Beijingului de a rezista tacticilor coercitive ale lui Trump”, notează cotidianul Financial Times, într-un editorial intitulat ”Comerț, tehnologie și titluri ale Trezoreriei /China are cărți în conflictul tarifelor vamale cu Statele Unite”.
Beijingul are multe avantaje în negocierile comerciale
Combinația de control politic centralizat, piețe de export tot mai diversificate și control asupra anumitor materiale strategice esențiale, inclusiv metale rare, conferă Beijingului putere de negociere. Întrebarea este cât de mult poate folosi China acest avantaj fără a suferi daune.
China a avut un surplus de aproape 300 de miliarde de dolari în relația cu Statele Unite anul trecut, iar 15% dintre exporturi au ajuns pe piața americană. În acest context, tarifele de 145% aplicate de Donald Trump ar genera probleme semnificative pentru Beijing.
Dar analiștii avertizează că Washingtonul trece cu vederea un fapt esențial: China poate înlocui mai simplu exporturile către Statele Unite, decât invers.
Marta Bengoa, profesor de Economie Internațională la Universitatea City din New York, a explicat că, deși Statele Unite și China rămân puternic interdependente la nivel comercial, dependența SUA este mai mare.
“Dependența Statelor Unite de China este mai mare, întrucât China poate obține produse agricole din alte țări mai ușor decât Statele Unite pot renunța la electronicele și utilajele chineze”, subliniază analistul Marta Bengoa.
Beijingul a început deja să reducă dependența de piața americană în 2018, când Donald Trump a impus tarife asupra exporturilor de aluminiu, oțel și mașini de spălat. China se bucură de un alt avantaj la nivelul deținerii titlurilor de obligațiuni emise de către Departamentul american al Trezoreriei.
”Acest lucru poate genera preocupări privind atractivitatea activelor americane și ar putea afecta valoarea dolarului și datoria suverană a Statelor Unite”, subliniază cotidianul Financial Times.
În plus, deși Partidul Comunist chinez nu este imun la nemulțumirea opiniei publice, are reacții mai slabe la presiuni decât Casa Albă.
“Doar în materie de reacții ale piețelor, aș spune că Statele Unite suferă mai mult în acest moment. Statele Unite sunt supuse mai mult presiunilor de a veni la masa negocierilor”, afirmă Julian Evans-Pritchard, analist la grupul Capital Economics.
Foto: Profimedia
Citește și:
Licențiat în Jurnalism, Științe Politice și Teologie Ortodoxă, Mihail Drăghici este activ în presa centrală din 2002, având o activitate de peste 20 de ani ca editor de știri externe la una …