Financial Times: Dacă SUA impun taxe vamale, UE va folosi, în PREMIERĂ, cele mai DURE măsuri împotriva marilor companii americane de tehnologie

0
2
financial-times:-daca-sua-impun-taxe-vamale,-ue-va-folosi,-in-premiera,-cele-mai-dure-masuri-impotriva-marilor-companii-americane-de-tehnologie
Financial Times: Dacă SUA impun taxe vamale, UE va folosi, în PREMIERĂ, cele mai DURE măsuri împotriva marilor companii americane de tehnologie

Uniunea Europeană intenționează să ia măsuri împotriva marilor companii de tehnologie din SUA dacă președintele Donald Trump își pune în aplicare amenințările de a impune taxe vamale blocului comunitar.

Comisia Europeană intenționează să utilizeze „instrumentul anti-coerciție” împotriva sectorului american de servicii, cum ar fi Big Tech, în cazul unui litigiu cu Washingtonul, au declarat doi oficiali la curent cu planurile, conform Financial Times.

Un oficial a declarat că „toate opțiunile sunt pe masă” și a indicat „instrumentul anti-coerciție” ca fiind cel mai dur răspuns disponibil fără a încălca dreptul internațional.

Instrumentul anti-coerciție, folosit anterior împotriva Chinei

Instrumentul, care a fost elaborat în timpul primului mandat al lui Trump și utilizat ulterior ca mijloc de descurajare împotriva Chinei, permite brațului executiv al Uniunii să impună restricții asupra comerțului cu servicii în cazul în care stabilește că o țară utilizează taxele vamale pe bunuri pentru a forța schimbări de politică.

Amenințarea lui Trump de a utiliza taxele vamale pentru a constrânge Danemarca să cedeze Groenlanda și pentru a face presiuni asupra UE să renunțe la măsurile împotriva companiilor americane din domeniul tehnologiei ar putea fi considerate motive rezonabile, au declarat oficialii.

Instrumentul anti-coerciție permite blocului comunitar să aleagă dintr-o gamă largă de măsuri de retorsiune, cum ar fi revocarea protecției drepturilor de proprietate intelectuală sau exploatarea comercială a acestora, de exemplu, descărcarea de software și serviciile de streaming.

De asemenea, acesta permite UE să blocheze investițiile străine directe sau să restricționeze accesul pe piață al grupurilor bancare, de asigurări și al altor servicii financiare.

Un al doilea oficial a avertizat că, deși UE este competentă în gestionarea taxelor vamale pe mărfuri, aceasta ar putea totuși să se opună extinderii unui litigiu la noi domenii, inclusiv serviciile și drepturile de proprietate intelectuală.

Miniștrii Comerțului din UE, reuniți la Varșovia pentru a discuta despre intențiile președintelui SUA

Miniștrii Comerțului din UE s-au reunit la Varșovia pentru a discuta despre amenințările președintelui SUA. Oficialii informați cu privire la discuțiile cu ușile închise au declarat că majoritatea participanților și-au exprimat sprijinul pentru acțiuni punitive, dacă vor fi necesare.

Comisarul pentru Comerț, Maros Sefcovic, a declarat că dorește să negocieze o modalitate de a evita tarifele, dar a adăugat:

„Dacă vom fi loviți, vom reacționa ferm”.

Sefcovic a precizat că blocul comunitar are un deficit mare cu SUA în domeniul serviciilor, chiar dacă se bucură de un excedent în ceea ce privește bunurile.

Unele state membre sunt reticente în a purta un război comercial atunci când creșterea economică este atât de slabă.

„Dorim să de-escaladăm situația”, a declarat un diplomat UE la curent cu discuțiile.

Orice represalii ar trebui să fie proporționale cu cauza, iar Comisia ar trebui să furnizeze dovezi ale prejudiciilor aduse industriilor UE. De asemenea, Comisia trebuie să obțină aprobarea a cel puțin 15 din cele 27 de state membre. Consultările pot dura câteva săptămâni; adoptarea ultimelor taxe vamale de retorsiune impuse SUA în 2018 a durat trei luni.

Laurent Saint-Martin, ministrul francez al Comerțului, a declarat că, în ciuda instrumentului anti-coerciție, UE ar putea avea nevoie de măsuri de retorsiune mai rapide:

„Viteza este una dintre problemele cheie, trebuie să fim pregătiți mai repede decât data trecută. Trebuie să fim mai uniți și mai rapizi”.

Un diplomat al UE a declarat că blocul poate acționa rapid în caz de criză, adăugând:

„Uitați-vă la răspunsul nostru la invazia rusă din Ucraina sau la pandemia Covid”.

Foto: Profimedia

CITIȚI ȘI:

Comunitatea internațională REACȚIONEAZĂ după ce Donald Trump a anunțat că SUA vor „prelua” Fâșia Gaza. „Ridicol și absurd”

Adrian Sabău, originar din București, a absolvit studiile de licență la Universitatea din București. Aflat la începutul carierei la “Gândul”, a mai lucrat anterior ca traducător. Este pasionat …

vezi toate articolele

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.