Financial Times: Taxele comerciale impuse de TRUMP sunt o urgență economică pentru americani /Vor avea impact negativ asupra veniturilor

0
3
financial-times:-taxele-comerciale-impuse-de-trump-sunt-o-urgenta-economica-pentru-americani-/vor-avea-impact-negativ-asupra-veniturilor
Financial Times: Taxele comerciale impuse de TRUMP sunt o urgență economică pentru americani /Vor avea impact negativ asupra veniturilor

Taxele comerciale impuse de președintele Donald Trump devin ”urgență economică” pentru cetățenii americani, întrucât vor avea efecte negative imediate asupra veniturilor reale și asupra pieței muncii, comentează cotidianul Financial Times.

”A sosit Ziua Eliberării. Din nefericire, riscă să îi elibereze pe americani de creșterea solidă a veniturilor reale, de reducerea șomajului și de o parte semnificativă a economiilor pentru pensionare. Tarifele impuse de Trump sunt o urgență economică. Dacă vor fi aplicate, media taxelor Statelor Unite va fi mai mare decât Legea Smoot-Hawley din anii 1930. Va fi vorba de cea mai mare creștere a taxelor după decizia din 1968, adoptată pentru susținerea războiului din Vietnam. Iar partenerii noștri comerciali vor riposta”, afirmă Michael Strain, expert în cadrul American Enterprise Institute, într-un articol publicat în cotidianul Financial Times.

Acțiunile lui Trump vor genera inflație

”Prin creșterea taxelor și a prețurilor, va fi erodată valoarea veniturilor familiilor și volumul cheltuielilor. Cheltuielile pentru investiții și exporturile americane vor fi afectate puternic. Dacă se va prelungi, acest război comercial probabil va genera recesiune”, avertizează analistul.

În momentul de față, aproximativ jumătate din importurile americane sunt bunuri intermediare folosite pe plan intern pentru fabricarea altor produse. Taxele mari vor majora costurile de producție pentru companiile americane, ceea ce va afecta competitivitatea. Iar multe companii au început să reducă personalul.

Vicepreședintele James David Vance argumentează că Trump crede în ”autosuficiență economică”, însă autorul notează că și Coreea de Nord se ghidează după același principiu.

”Încă Vance are dreptate. Trump este un mercantilist care privește cu ostilitate deficitele comerciale. Însă taxele lui nu vor putea reduce deficitul, cauzat de faptul că Statele Unite fac investiții mai mari decât volumul economisirii. Deficitul comercial înseamnă și că Statele Unite pot consuma mai mult decât produc”, subliniază expertul.

Trump va genera probleme electorale prin creșterile de taxe

”Donald Trump ar trebui să fie foarte îngrijorat de faptul că majorarea taxelor pentru persoanele care muncesc îi vor slăbi poziția sa politică și pe cea a Partidului Republican, îngreunând sarcina adoptării planului fiscal pe anul 2025 și cea a menținerii controlului asupra Congresului în 2026. Realitatea politică este că americanii se vor revolta împotriva unui președinte care perturbă prețurile și crește șomajul, iar această atitudine ar putea fi instrumentul salvării economice. Dacă lui Trump îi pasă de succesul republicanilor în 2026 și 2028, va renunța la aceste măsuri înainte de a provoca prea multe daune economice. Când se va așeza praful, Ziua Eliberării i-ar putea elibera pe americani de fanteziile mercantiliste ale unui președinte care proferează iluzii”, concluzionează editorialistul.

Foto: Profimedia

Citește și:

Franța denunță „atitudinea imperialistă” a lui Trump/ Guvernul pregătește o ripostă împotriva taxelor COMERCIALE impuse de SUA

Trump încearcă să JUSTIFICE taxele vamale generalizate /Economia SUA trebuie să devină „mai puternică” și „mai rezilientă”

Licențiat în Jurnalism, Științe Politice și Teologie Ortodoxă, Mihail Drăghici este activ în presa centrală din 2002, având o activitate de peste 20 de ani ca editor de știri externe la una …

vezi toate articolele

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.