Actorul Florin Călinescu s-a declarat sceptic în privința convorbirii telefonice între președintele României, Nicușor Dan, și cel american Donald Trump.
Actorul Florin Călinescu FOTO: Arhivă
Convorbirea dintre Nicușor Dan cu Donald Trump a fost confirmat oficial pe contul de X al președintelui României.
Totuși, actorul Florin Călinescu consideră că întreaga poveste este o „vrăjeală” şi a comentat ironic întreaga situaţie, alăturându-se celor care pun sub semnul întrebării veridicitatea contului oficial de pe rețeaua X al președintelui american.
„Stați, puțin, stai asta e o vrăjeală. Băi, unde e în traducerea română POTUS? Unde e citarea lui POTUS în românește, că n-avem. Păi și atunci, cine-i POTUS? Păi și cu cine am vorbit, domnule? Poate a făcut Pahonțu o farsă? Ce mare lucru crezi că știe Nicușor? Mă, bă deci hai să fim serioși, cum să sune”, a întrebat actorul, invitat în podcastul Gândul.
Pe de altă parte, președintele Nicușor Dan a confirmat public convorbirea, printr-un mesaj postat pe platforma X. În limba engleză și cu menționarea contului oficial al președintelui SUA (@POTUS), liderul de la București a scris:
„Onorat să vorbesc cu @POTUS și îi mulțumesc pentru felicitările călduroase și conducerea puternică. SUA este cel mai apropiat aliat al României și un partener strategic vital. Mi-am reafirmat angajamentul ferm de a consolida Parteneriatul nostru Strategic, în toate prioritățile comune ale noastre. Aștept cu nerăbdare o cooperare strânsă cu președintele Trump și cu administrația sa. Dumnezeu să binecuvânteze prietenia durabilă dintre România și SUA!”.
Postarea președintelui Nicușor Dan a stârnit un val de neîncredere în rândul unor internauți, care au pus sub semnul întrebării veridicitatea contului POTUS.
„Cine este @POTUS… nu cumva trebuia să îl pui pe Trump dacă într-adevăr ai vb cu el?”, întreabă o utilizatoare, sugerând o confuzie între contul oficial al președintelui american și cel personal al lui Donald Trump.
Informația privind apelul telefonic a apărut inițial din surse politice, apoi a fost confirmată și de surse de la Palatul Cotroceni. Potrivit acestora, președintele României a discutat cu omologul său american despre teme de interes bilateral, precum securitatea în estul Europei, sectorul energetic și situația de pe frontul din Ucraina.
POTUS a fost iniţial o abreviere folosită la finele sec. XIX de către operatorii de telegraf pentru desemnarea titulaturii de „Preşedinte al Statelor Unite ale Americii“, iar acum este deja termen uzual de vocabular. În esență, se referă la persoana care deține funcția de președinte al SUA, POTUS fiind abrevierea de la „President of the United States”.