Economia globală menține un ritm solid de creștere, dar diferențele dintre țări tind să se accentueze, în contextul instabilității geopolitice, notează Fondul Monetar Internațional (FMI), subliniind că Uniunea Europeană are doar performanțe modeste, în contextul tarifelor mari la energie, în timp ce situația Statelor Unite este mai bună.
Conform proiecțiilor FMI, creșterea economică globală ar urma să fie stabilă, la nivelul de 3,3%, atât în 2025, cât și în 2026.
”Potențialul de creștere economică este slăbit de la pandemie. Inflația scade constant, fiind la nivelul de 4,2% anul acesta, cu o estimare de 3,5% anul viitor, aducându-ne mai aproape de obiectivele băncilor centrale. Acesta este sfârșitul unui ciclu și începerea altuia, dar discrepanțele între țări se accentuează. Economia SUA depășește așteptările, având o cerere internă mai mare, în timp ce Europa se confruntă cu o creștere economică slabă și cu persistența prețurilor mari la energie. Piețele emergente demonstrează reziliență, deși China va avea o relansare modestă”, afirmă un oficial din cadrul FMI, în prezentarea raportului privind ”Perspectivele Economice Mondiale”.
”Creșterea economică globală, care ar urma să fie de 3,3% atât în 2025, cât și în 2026, este sub media istorică de 3,7%, înregistrată în perioada 2000-2019. Riscurile pe termen mediu par ar fi în scădere, dar cele pe termen scurt diferă în funcție de zonă, ceea ce ar putea favoriza creșterea economică deja solidă din SUA pe termen scurt, în timp ce alte țări se confruntă cu incertitudine”, atrage atenția FMI.
UE continuă să fie afectată de tarifele mari la energie
Economiile avansate ar urma să aibă creșteri economice de 1,9% în 2025 și de 1,8% în 2026, în timp ce economiile emergente și aflate în dezvoltare au tendința de creștere de la 4,2% anul acesta la 4,3% anul viitor.
Economia Statelor Unite va avea, potrivit estimărilor FMI, o creștere de 2,7% anul acesta, care va încetini la 2,1% în 2026.
Proiecțiile pentru zona euro indică o creștere economică de 1,0% anul acesta și de 1,4% anul viitor. După ce a fost în recesiune, Germania va avea o creștere economică de doar 0,3% anul acesta și de 1,1% anul viitor, în timp ce Franța va înregistra un avans de 0,8% anul acesta și de 1,1% anul viitor.
Creșterea economică a Chinei este estimată la nivelul de 4,6% anul acesta și de 4,5% în 2026, în timp ce India ar urma să aibă un avans economic de 6,5% atât anul acesta, cât și anul viitor. Rusia, vizată de sancțiuni masive din cauza războiului din Ucraina, ar urma să aibă creștere economică de 1,4% anul acesta și de 1,2% anul viitor.
”Perturbările asupra inflației generate de pozițiile politice ar putea întrerupe relaxarea politicii monetare, cu implicații pentru sustenabilitatea fiscală și stabilitatea financiară. Gestionarea acestor riscuri necesită politici care să creeze un echilibru între inflație și activitățile reale, reconstruirea sistemelor de amortizare, reforme structurale care să stimuleze creșterea economică, precum și respectarea reglementărilor multilaterale prin cooperare”, recomandă experții FMI.
Foto: Profimedia
Citește și:
Fostul ministru canadian al Finanțelor candidează pentru a-l înlocui pe Trudeau
UE avansează cooperarea comercială cu Mexicul, în perspectiva tensiunilor cu Administrația TRUMP
Licențiat în Jurnalism, Științe Politice și Teologie Ortodoxă, Mihail Drăghici este activ în presa centrală din 2002, având o activitate de peste 20 de ani ca editor de știri externe la una …