Fostul secretar general al NATO, Jens Stoltenberg, a fost numit noul copreședinte al influentului grupului de discuții Bilderberg, care organizează o conferință anuală de politică transatlantică și care a fost subiectul unor teorii ale conspirației cu privire la anvergura influenței sale asupra evenimentelor globale, relatează The Guardian.
Jens Stoltenberg a fost secretar general al NATO între 2014 și 2024 FOTO EPA-EFE
După un deceniu turbulent la conducerea NATO, Stoltenberg preia acum conducerea unui forum proeminent de discuții: un eveniment privat de patru zile frecventat de prim-miniștri, comisari UE, șefi ai instituțiilor bancare, directori generali de corporații și șefi de servicii secrete.
Prima participare Bilderberg a lui Stoltenberg, fost premier al Norvegiei a avut loc în 2002. A fost prezent la eveniment și în calitate de secretar general al NATO și chiar a ținut discursul principal la banchetul de la Torino, în 2018.
Numirea sa cimentează rolul grupului în centrul strategiei transatlantice.
În februarie, Stoltenberg va prelua și funcția de președinte al Conferinței de securitate de la München, un alt simpozion important privind apărarea și diplomația.
În mandatul său la NATO, Stoltenberg a supravegheat ceea ce el a descris recent drept „cea mai mare întărire a apărării noastre colective dintr-o generație”, menționând cu mândrie că „cheltuielile pentru apărare sunt pe o traiectorie ascendentă în întreaga alianță”.
Relația dintre grupul Bilderberg și industria de apărare
O parte din comitetele directoare ale grupului de 31 de membri au roluri de conducere în industria de apărare.
Fostul șef al Google, Eric Schmidt, a prezidat recent Comisia Națională de Securitate pentru AI și urmează să lanseze o companie de drone kamikaze ce vizează piața profitabilă din Ucraina. Industriașul suedez Marcus Wallenberg este președintele producătorului de apărare Saab, care s-a bucurat de o creștere de 71% a comenzilor în primele nouă luni ale anului 2024, în mare parte ca urmare a războiului din Ucraina.
Peter Thiel, apropiat de Donald Trump, a fondat compania de robotică în creștere rapidă Anduril și gigantul în plină expansiune de supraveghere și inteligență artificială Palantir.
Locotenentul său loial, Alex Karp, CEO-ul Palantir, a fost ales în consiliul de administrație al Bilderberg în urmă cu câțiva ani. Karp, care susține că compania este „responsabilă pentru cea mai mare parte a țintirii în Ucraina”, a declarat recent pentru New York Times că „foarte probabil” SUA vor duce în curând un război pe trei fronturi cu China, Rusia și Iran.
Originea grupului Bildenberg
În unele privințe, starea geopolitică de astăzi nu este prea diferită de cea din anii 1950, când a fost înființat Bilderberg.
La prima întâlnire din 1954, pe ordinea de zi a fost „atitudinea față de comunism și Uniunea Sovietică”, raportul conferinței, „strict confidențial”, făcând referire în mod repetat la „amenințarea comunistă”. 70 de ani mai târziu, la cel mai recent summit de la Madrid, principala amenințare a fost desemnată „Rusia”, care s-a aflat pe agenda conferinței imediat sub „Ucraina și lumea” și „viitorul războiului”.
Dacă în 1954, alianța se confrunta cu „apariția imperialismului comunist”, în 2024 se confruntă cu ceea ce Stoltenberg numește „axa emergentă a autocraților”, condusă de Rusia, China și Coreea de Nord.
Stoltenberg și succesorul său în funcția de secretar general al NATO, Rutte, au fost ambii prezenți la întâlnirea din această vară la Madrid. Li s-au alăturat un grup de înalți oficiali ai Pentagonului și al doilea lider militar al NATO, generalul american Chris Cavoli, Comandantul Suprem al Aliaților în Europa.
Bilderberg a avut întotdeauna legături strânse cu armata: fondatorii săi incluzând membri seniori ai serviciilor secrete britanice și americane, iar un fost lider NATO, Lord Carrington, a condus grupul între 1990 și 1998.
Bilderberg prosperă din diplomație discretă, rețele de elită și informații: un fost șef al MI6, Sir John Sawers, este membru al comitetului de conducere al grupului, iar actualul șef al CIA, William Burns, a fost membru înainte de a demisiona când a preluat mandatul.
O posibilă schimbare în strategia de comunicare a grupului Bildenberg
Numirea lui vine după ce jurnalistul CNN Fareed Zakaria a fost ales în comitetul de conducere, un potențial semnal de deschidere al grupului marcat de secretomanie.
Bilderberg nu a susținut o conferință de presă de zeci de ani, dar asta s-ar putea schimba cu Stoltenberg, care îl înlocuiește pe economistul olandez și consilierul Goldman Sachs Victor Halberstadt, care a murit în septembrie.
„Alături de Conferința de securitate de la München, este o bună platformă bună pentru cooperarea între liderii din arena politică, afaceri și lumea academică”, a spus el pentru presa norvegiană despre noua sa funcție.
Copreședinta sa, Marie-Josée Kravis, face parte din consiliul de administrație al Publicis, una dintre cele mai mari companii de relații publice și comunicare din lume.
Prima conferință a lui Stoltenberg în calitate de co-președinte al Bilderberg va fi în Suedia, ultima țară care a aderat la NATO.