FT: China accelerează eforturile de a construi o serie de bănci care să poată CONCURA cu JPMorgan și Morgan Stanley

0
9
ft:-china-accelereaza-eforturile-de-a-construi-o-serie-de-banci-care-sa-poata-concura-cu-jpmorgan-si-morgan-stanley
FT: China accelerează eforturile de a construi o serie de bănci care să poată CONCURA cu JPMorgan și Morgan Stanley

China accelerează eforturile de a construi o serie de bănci și companii de brokeraj gigant, pentru a-și consolida sectorul financiar și a-l face mai capabil să facă față șocurilor economice.

După ani de creștere bazată pe credite, autoritățile încearcă să remodeleze economia.

Campania de consolidare își propune să transforme sectorul financiar fragmentat al Chinei și să producă câteva companii puternice și dinamice care să poată concura cu JPMorgan și Morgan Stanley. Ca parte a acestui lucru, vor să reducă numărul de bănci, conform Financial Times.

Cele 3.603 bănci rurale ale Chinei reprezintă aproape 95% din creditorii țării, dar gestionează doar 13,3% din activele totale. Aproape una din 20 de bănci rurale din țară și-a închis porțile în ultimul an, potrivit datelor Administrației Naționale de Reglementare Financiară din China, într-o restructurare radicală a sectorului bancar în urma unei crize imobiliare care s-a întins pe mai mulți ani de zile.

Pe de altă parte, conform S&P Global Ratings, de la sfârșitul anului 2023 au avut loc sau sunt în curs de desfășurare fuziuni ale unor companii chineze de valori mobiliare care gestionează mai mult de o cincime din activele sectorului.

Anterior, președintele Xi Jinping le-a cerut autorităților de reglementare să „cultive câteva bănci de investiții și entități de investiții de top, pentru a spori eficacitatea serviciilor financiare pentru economia reală”.

Luna trecută, Comisia de Reglementare a Valorilor Mobiliare din China a reiterat necesitatea de a „spori competitivitatea de bază a băncilor de investiții de top prin fuziuni și achiziții”.

Sistemul financiar al Chinei, în cel mai stabil punct din ultimul deceniu

Ritmul accelerat al fuziunilor reflectă convingerea autorităților că au eliminat cele mai grave riscuri din sistemul financiar și îl pot acum folosi pentru a susține creșterea Chinei.

„Acesta proces va dura probabil un deceniu, mai degrabă decât câțiva ani”, a declarat Ryan Tsang, director general la S&P Global Ratings, menționând că procesul este probabil doar pe jumătate finalizat. „Cheia nu este doar reducerea numărului de instituții, ci și consolidarea capacității lor de a gestiona riscurile”.

În ultimii ani, Beijingul a încercat să reducă riscul într-un sistem financiar extrem de supraîndatorat prin închiderea băncilor rurale insolvabile, a dezvoltatorilor imobiliari îndatorați precum Evergrande și împingerea Guvernelor locale să-și restructureze datoriile.

„Sistemul financiar al Chinei este acum în cel mai stabil punct din ultimul deceniu”, a declarat Richard Xu, analist financiar la Morgan Stanley. „Momentul pare potrivit pentru a eficientiza în continuare sectorul și pentru a îmbunătăți eficiența”.

În 2025, analiștii se așteaptă la o mai mare consolidare în rândul brokerilor deținuți de stat, al companiilor fiduciare și al grupurilor de leasing financiar, pe măsură ce factorii de decizie încearcă să creeze instituții financiare mai suple și mai competitive.

Companiile de brokeraj, lovite de o prăbușire a fluxurilor de tranzacții, au fost, de asemenea, afectate.

„S-ar putea să vedem schimbări mai ample care implică mai multe companii de brokeraj sub umbrela managerilor de active din același stat”, a declarat Karen Wu, analist la CreditSights din Singapore.

Analiștii anticipează, de asemenea, o contribuție mai mare din partea Beijingului în procesul de luare de decizii în banking, cum ar fi împrumuturile internaționale, restructurarea datoriilor în țările Inițiativei Belt and Road și utilizarea renminbi.

Foto: Profimedia

CITIȚI ȘI:

Taiwanul respinge PRETENȚIILE de suveranitate ale Chinei/ „Întreaga lume ne vede ca pe o țară”

Adrian Sabău, originar din București, a absolvit studiile de licență la Universitatea din București. Aflat la începutul carierei la “Gândul”, a mai lucrat anterior ca traducător. Este pasionat …

vezi toate articolele

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.