George Simion anunță pe cine vrea să pună în locul lui Mugur Isărescu la BNR. Reacții ironice în urma propunerii

0
2
george-simion-anunta-pe-cine-vrea-sa-puna-in-locul-lui-mugur-isarescu-la-bnr.-reactii-ironice-in-urma-propunerii
George Simion anunță pe cine vrea să pună în locul lui Mugur Isărescu la BNR. Reacții ironice în urma propunerii

În contextul în care leul a pierdut teren imediat după rezultatele la primul tur al alegerilor prezidenţiale, George Simion a anunţat cu cine ar vrea să-l înlocuiască pe Mugur Isărescu, guvernatorul BNR.

George Simion vrea un alt guvernator la BNR. FOTO: Mediafax

Pe fondul instabilității economice accentuate după primul tur al alegerilor prezidențiale, liderul AUR, George Simion, a anunțat că îl propune pe avocatul Gheorghe Piperea pentru funcția de guvernator al Băncii Naționale a României, în locul lui Mugur Isărescu. Declarația sa a stârnit controverse și a alimentat îngrijorările privind viitorul economic al țării.

Eugen Rădulescu, consilier în cadrul BNR, a reacționat dur la această propunere. „Înțelege macroeconomie mai puțin decât pisica mea”, a afirmat acesta.

Investitorii și mediul de afaceri au tras, la rândul lor, un semnal de alarmă privind efectele unui astfel de scenariu.

„Dacă investitorii străini şi cei autohtoni tot aud vorbindu-se de naţionalizări, de creşteri foarte mari de taxe, că ne uităm la modelul Viktor Orban care a pus pe butuci economia Ungariei, da, îngrijorările sunt din ce în ce mai mari”, spune şi Radu Burnete, directorul Confederației Patronale Concordia, care , avertizează că România riscă să piardă încrederea investitorilor.

Profesorul de economie Mircea Coșea atrage atenția, la rândul său, asupra lipsei de predictibilitate.

„Banii pleacă din țară din cauza lipsei de siguranță. Capitalul străin nu vine într-un astfel de climat”, spune el.

Ce spune Gheorghe Piperea

În cadrul unui interviu, europarlamentarul AUR Gheorghe Piperea a declarat că, deşi nominalizarea făcută de George Simion îl onorează, nu are în vedere funcţia de guvernator al BNR în locul lui Mugur Isărescu şi nici pe cea de ministru al Justiţie, cum s-a vehiculat în ultimele zile.

„Cel puțin în momentul de față, nici una, nici alta. Pentru a putea să fiu eu ministru al Justiției trebuie două condiții îndeplinite: premierul să mă desemneze şi să accept şi eu. O propunere absolut onorantă, dar nu e o discuţie pentru acum.

Chestiunea cu BNR, deși este absolut onorantă pentru mine și deși aș putea să fac față, deocamdată, nu se pune. Există în momentul de față un guvernator etern al Băncii Naționale, domnul Isărescu, care mai are cel puțin 3 ani, dacă am calculat eu bine, din mandat. Nu se pune problema să fie schimbat, în orice caz, nu cu majoritatea parlamentară actuală”, a spus europarlamentarul AUR.

El a comentat şi afirmaţia făcută de consilierul BNR Eugen Rădulescu, care a spus despre Gheorghe Piperea că „înțelege macroeconomie mai puțin decât pisica mea”.

„Am văzut interviul cu domnul Rădulescu, care este absolut jenant prin ce spune acolo. Dar dumneavoastră mi-aţi făcut notorietate gratuită şi vă mulţumesc pentru asta. Chiar şi domnului Rădulescu, adormitul domn Rădulescu, îi mulţumesc!”, a declarat Gheorghe Piperea.

Deficit bugetar uriaş şi scumpiri pe măsură

Situația economică este deja tensionată. Potrivit Standard & Poor’s, România riscă dificultăți serioase în acoperirea deficitului bugetar. Accesul la fonduri europene și la finanțare externă este amenințat, iar ratingul de țară rămâne cu perspectivă negativă.

Deprecierea leului afectează direct populația. În doar câteva zile, ratele la creditele în lei au crescut cu sute de lei, iar efectele se vor resimți și în prețurile de la raft. Comerțul estimează scumpiri între 4% și 10% la produse electrocasnice, îmbrăcăminte și alimente.

ROBOR a urcat la 7,31%, cel mai ridicat nivel din ultimii doi ani, ceea ce înseamnă o creștere de 400 de lei pe lună pentru un credit de 400.000 de lei. IRCC va avea și el un impact semnificativ în lunile următoare. Creșterea dobânzilor riscă să ducă mulți români în imposibilitatea de a-și mai plăti ratele, atrage atenția Mircea Coșea: „Nerambursarea duce la faliment personal.”

Aproximativ 60% din produsele aflate pe piața românească sunt importate. Un euro mai puternic duce automat la prețuri mai mari. Feliciu Paraschiv, reprezentant al Asociației Micilor Comercianți, estimează că un coș de cumpărături săptămânal ar putea crește cu 3,4% până la 4,5%.

Analistul fiscal Dan Schwartz avertizează că BNR nu poate susține la nesfârșit cursul leului: „Nu ne putem permite să consumăm toate rezervele valutare doar pentru a menține un curs artificial.”