Europarlamentarul AUR Gheorghe Piperea cere demiterea Ursulei von der Leyen și acuză lipsa de transparență și abuzul de putere.
Europarlamentarul AUR Gheorghe Piperea cere demiterea Ursulei von der Leyen FOTO: Facebook
O moțiune de cenzură împotriva Comisiei Europene, condusă de Ursula von der Leyen, a fost depusă oficial miercuri, 26 iunie, la președinta Parlamentului European, Roberta Metsola. Inițiativa aparține europarlamentarului român Gheorghe Piperea, membru AUR afiliat grupului Conservatorilor și Reformiștilor Europeni (ECR).
Conform unui comunicat al partidului AUR, moțiunea a fost semnată de 74 de eurodeputați, adică peste 10% din totalul membrilor Parlamentului European, îndeplinind astfel cerințele prevăzute la articolul 131 din Regulamentul de procedură al legislativului european.
Urmează o confruntare în plenul Parlamentului European
Moțiunea va fi discutată pe 2 iulie, în cadrul următoarei reuniuni a Conferinței Președinților, iar ulterior va fi supusă votului în sesiunea plenară a Parlamentului European de la Strasbourg, programată între 7 și 10 iulie 2025.
„Inițiativa vizează în mod fundamental susținerea transparenței și asigurarea unui proces democratic corect și autentic”, a declarat Piperea, potrivit Financial Times.
Critici la adresa Ursulei von der Leyen și acuzații în cazul „Pfizergate”
Europarlamentarul român își întemeiază demersul pe așa-numitul scandal „Pfizergate”, care o vizează pe von der Leyen, dar critică și atitudinea președintei Comisiei față de Parlamentul European.
Potrivit lui Piperea, von der Leyen ar ocoli frecvent singura instituție aleasă direct de cetățenii UE și ar fi „prea conciliantă” cu guvernele statelor membre. Această nemulțumire este împărtășită și de eurodeputați din grupurile de centru și de stânga.
„Asta obligă Comisia să răspundă preocupărilor și să ofere justificări”, a mai spus Piperea, adăugând că, deși șansele ca moțiunea să ducă la demiterea Comisiei sunt reduse, inițiativa reprezintă „o oportunitate crucială pentru critici constructive și fundamentate la adresa președintei Von der Leyen”.
O procedură cu miză mare, dar șanse mici de reușită
Pentru ca moțiunea să ducă la demiterea Comisiei Europene, este nevoie de votul favorabil a două treimi dintre europarlamentarii prezenți. Parlamentul European are 720 de membri, iar în urmă cu un an, 401 dintre aceștia au votat în favoarea Ursulei von der Leyen pentru funcția de președinte al Comisiei.
Piperea susține că are sprijin chiar și din rândul Partidului Popular European (PPE), formațiunea de centru-dreapta din care face parte von der Leyen. Totuși, europarlamentarul român admite că moțiunea are șanse reduse de a fi adoptată.
„Voturile de neîncredere sunt rare, dar pot avea consecințe severe”, notează Financial Times, care a relatat despre inițiativa lansată de Gheorghe Piperea.