Google va plăti 1,4 miliarde de dolari (1,25 miliarde de euro) statului Texas pentru a pune capăt unui proces în care compania este acuzată că ar fi colectat datele utilizatorilor fără permisiunea acestora.
Anunțul a fost făcut de procurorul general al statului, Ken Paxton. Paxton a descris înțelegerea ca fiind un mesaj către companiile de tehnologie că nu le va permite să facă bani din „vânzarea drepturilor și libertăților noastre”, conform Associated Press.
„În Texas, Big Tech nu este mai presus de lege,” a spus Paxton. „Timp de ani de zile, Google a monitorizat în secret mișcările oamenilor, căutările private și chiar amprentele vocale și geometria facială prin intermediul produselor și serviciilor lor. Am ripostat și am câștigat.”
Acordul vizează mai multe plângeri formulate de statul Texas împotriva companiei de tehnologie în 2022 în legătură cu geolocalizarea, căutările incognito și datele biometrice ale utilizatorilor.
Statul a susținut că Google „urmărea și colecta în mod ilegal datele private ale utilizatorilor”.
Paxton a susținut, de exemplu, că Google a colectat milioane de identificatori biometrici, inclusiv amprente vocale și înregistrări ale geometriei faciale, prin intermediul unor produse și servicii precum Google Photos și Google Assistant.
Google: „Vom continua să integrăm controale solide privind confidențialitatea în serviciile noastre”
Purtătorul de cuvânt al Google, Jose Castaneda, a declarat că acordul marchează sfârșitul unei serii de „reclamații vechi”, dintre care unele se refereau la politici de produs pe care compania le-a modificat deja.
„Suntem încântați să lăsăm aceste reclamații în urmă și vom continua să integrăm controale solide privind confidențialitatea în serviciile noastre”, a afirmat Jose Castaneda într-o declarație.
De asemenea, compania a precizat că înțelegerea nu implică vreo modificare a produselor noi.
Paxton a declarat că suma de 1,4 miliarde de dolari este cea mai mare sumă câștigată de un stat într-o înțelegere cu Google privind acest tip de încălcări ale confidențialității datelor.
Anterior, Texasul a ajuns la alte două înțelegeri cu Google în ultimii doi ani, inclusiv una în decembrie 2023, în care compania a fost de acord să plătească 700 de milioane de dolari și să facă alte câteva concesii pentru a pune capăt acuzațiilor că ar fi înăbușit companiile care ofereau produse rivale magazinului său de aplicații Android.
La rândul său, compania Meta a fost de acord cu o înțelegere în valoare de 1,4 miliarde de dolari cu statul Texas într-un proces privind confidențialitatea, în urma acuzațiilor că gigantul tehnologic a utilizat datele biometrice ale utilizatorilor fără permisiunea acestora.
Foto: Profimedia
CITIȚI ȘI:
Adrian Sabău, originar din București, a absolvit studiile de licență la Universitatea din București. Aflat la începutul carierei la “Gândul”, a mai lucrat anterior ca traducător. Este pasionat …