Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a anunțat calendarul estimativ al procedurii de ocupare a funcției de președinte al instanței supreme. Actualul mandat al președintei Corinei Corbu expiră în septembrie.
Lia Savonea este considerată un judecător anti-reformist Foto: Arhivă
În ziua în care Nicușor Dan a devenit noul președinte ales al României, Consiliul Suprem al Magistraturii a anunțat demararea procedurilor de ocupare a funcției de președinte al Înaltei Curți de Casație și Justiție.
Legea spune că procedura nu poate fi începută mai devreme de 60 de zile până la momentul la care funcția urmează a se vacanta, respectiv 16 septembrie, dar nu se știe care a fost resortul care a determinat-o pe Corna Corbu să facă acest lucru încă de pe acum.
Secția pentru judecători a CSM a decis că, până pe data de 16 iunie 2025, inclusiv, se pot depune candidaturile pentru șefia Înaltei Curți de Casație și Justiție (ÎCCJ).
Potrivit CSM, calendarul estimativ al procedurii începe cu data de 19 mai când este postat anunțul pe pagina de internet a Consiliului, 16 iunie 2025 este ultima zi de depunere a candidaturilor, pe 17 iunie se publică numele celor doresc să conducă ÎCCJ și se publică proiectele de candidatură ale acestora.
Începând cu 23 iunie, Secția pentru judecători poate începe analizarea candidaturilor și aprobarea susținerii interviului.
Potrivit mai multor surse judiciare, singurul nume vehiculat pentru ocuparea funcției de președinte al instanței supreme este cel al judecătoarei Lia Savonea, fost membru al Secției pentru judecători a CSM și fost președinte al Curții de Apel București.
În prezent, Secția pentru judecători a CSM este controlată cu 8 voturi la 1 de judecătorii fideli Liei Savonea, după ce în 2022, fostul CSM, a organizat de două ori alegeri pentru Secția pentru judecători a Consiliului după ce au fost depuse mai multe contestații care au fost admise, dar numai în cazul judecătorilor.