Comisia Europeană a efectuat marți cea de-a treia plată către România, în valoare totală de 1,3 miliarde EUR sub formă de granturi și împrumuturi (net de prefinanțare) în cadrul NextGen, anunță Bruxellesul.
La 15 decembrie 2023, România a depus a treia cerere de plată, în valoare de 2 miliarde EUR. Comisia a constatat că 68 din cele 74 de jalone și obiective din cererea de plată a României au fost îndeplinite în mod satisfăcător, inclusiv etapa-cheie privind reducerea regimului fiscal special pentru microîntreprinderi.
„Aceste reforme se concentrează pe tranziția ecologică și digitală, transportul durabil, renovarea energetică, fiscalitatea și pensiile, mediul de afaceri, mobilitatea urbană, turismul și cultura, asistența medicală, reformele sociale, guvernanța, educația și gestionarea apei, a deșeurilor și a silviculturii”, transmite Comisia Europeană.
Comisia Europeană (CE) spune că România trebuie încă să pună în aplicare șase jaloane restante care se referă la guvernanța întreprinderilor de stat, contractele de investiții în transporturi și regimul fiscal special pentru microîntreprinderi care nu au fost îndeplinite în mod satisfăcător.
De asemenea, România va trebui să abordeze și problematica pensiilor speciale, care rămâne neîndeplinită.
„Comisia va lua în considerare plata restului de fonduri atunci când România va fi rezolvat cele șase etape intermediare nerespectate. Deși se recunosc măsurile inițiale luate de România pentru rezolvarea problemelor nerezolvate, rămân de făcut eforturi semnificative.
Procedura de „suspendare a plăților”, care acordă timp suplimentar pentru îndeplinirea etapelor, este explicată într-un document însoțitor de întrebări și răspunsuri. În urma unui aviz favorabil din partea Comitetului economic și financiar al Consiliului, Comisia a adoptat o decizie finală de plată a fondurilor legate de etapele considerate îndeplinite în mod satisfăcător”, se arată în comunicatul CE.
România a absorbit peste 35% din PNRR
Planul de redresare al României este finanțat prin granturi și împrumuturi în valoare de 28,5 miliarde EUR. La fel ca pentru toate statele membre, plățile sunt bazate pe performanță și depind de implementarea cu succes de către România a investițiilor și reformelor din planul său de redresare și reziliență (PNNR).
România a încasat până acum plăți de 10,6 miliarde EUR, peste 35 % din fondurile PNRR, cu 27 % din jaloanele și obiectivele îndeplinite. Sumele plătite sunt publicate în Tabloul de bord pentru redresare și reziliență, care urmărește progresele înregistrate la nivel global și per plan.
Foto: Shuttersotck
CITEȘTE ȘI:
Rareș Mereuță este reporter specializat în domeniul politic, cu o carieră începută în 2022 ca editor de știri la un post de televiziune central. Absolvent de licență și master în Științe …