Kim Jong-un își construiește armata de hackeri începând de la vârsta de cinci ani. Un analist în domeniul securității cibernetice atrage atenția asupra unei strategii sistematice prin care liderul nord-coreean selectează copii talentați din școlile primare pentru a-i antrena să devină cei mai buni hackeri ai lumii, care vor viza în special Occidentul.
Recrutarea hackerilor are loc din clasele primare/ FOTO:X/@NatalieRevolts
Recrutarea are loc din clasele primare, iar copiii care demonstrează aptitudini remarcabile în știință și matematică sunt identificați și pregătiți pentru a deveni adevărate minți de geniu în domeniul tehnologiilor cibernetice. Acesta este doar începutul unui drum ce se întinde pe parcursul mai multor ani, ajungând la școli de elită în Phenian și universități de tehnologie din Coreea de Nord, cum ar fi Universitatea Kim Ir-sen sau Universitatea de Tehnologie Kim Chaek.
Specializare în China și Rusia
Un detaliu surprinzător este faptul că tinerii hackeri sunt trimiși, pentru o perioadă de aproximativ un an, în China sau Rusia pentru a învăța despre internetul global – un concept inaccesibil în Coreea de Nord, unde internetul este extrem de restricționat, iar majoritatea cetățenilor pot accesa doar un intranet cenzurat.
După absolvire, acești tineri hackeri sunt integrați în unități speciale de război cibernetic, pregătiți să desfășoare atacuri devastatoare asupra țărilor occidentale. Recrutarea se face într-un sistem piramidal, unde cei mai buni dintre cei mai buni sunt selectați pentru a deveni soldați cibernetici ai regimului.
Avantajele pe care le oferă regimul
Kim Jong-un, conștient de importanța loialității față de regim, le oferă celor mai buni hackerii numeroase avantaje: părinții acestora pot primi locuințe mai bune sau chiar se pot muta în capitală, iar hackerii căsătoriți au acces garantat la locuințe în Phenian. În plus, aceștia beneficiază de subvenții alimentare și de un salariu generos atunci când sunt trimiși în misiuni externe.
În acest context, activitățile grupului Lazarus, o unitate cibernetică a Coreei de Nord, au şocat lumea prin atacurile sale de amploare, inclusiv cel mai mare jaf din istoria criptomonedelor, când au furat 1,2 miliarde de dolari dintr-un portofel Ethereum.
„Grupul Lazarus” nu este doar o unitate, ci o umbrelă ce acoperă mai multe grupuri cibernetice extrem de bine pregătite, cu scopul de a sparge sistemele de securitate și de a fura fonduri. Atacurile cibernetice au devenit o sursă vitală de venit pentru regimul lui Kim Jong-un, care, lovit de sancțiuni internaționale, depinde de astfel de metode pentru a-și finanța programele nucleare și de rachete balistice.
În ciuda eforturilor internaționale de a contracara aceste atacuri, se pare că niciun sistem nu este complet imun în fața noilor „copii cibernetici” ai regimului nord-coreean. În acest context, vestul pare din ce în ce mai vulnerabil în fața unei amenințări tehnologice care își are rădăcinile într-o educație sistematică și bine pusă la punct, pornind de la vârste fragede.