Gruparea islamistă palestiniană Hamas a pierdut aproximativ 80% din controlul asupra Fâșiei Gaza, iar vidul de securitate este compensat de clanuri înarmate, a dezvăluit pentru BBC un ofițer superior din forțele de securitate ale mișcării. Acesta a mai spus că sistemul de comandă și control al Hamas s-a prăbușit în urma atacurilor israeliene, care au decapitat conducerea politică, militară și de securitate a grupării.
Luptătorii Hamas au ieșit din ascunzătoare în timpul armistițiului FOTO EPA-EFE
Pe măsură ce Gaza se afundă și mai mult în anarhie, cu cartiere întregi căzând sub stăpânirea bandelor, Hamas se află nu doar sub focul israelian, ci și tot mai încolțit de rivali din interior.
Ofițerul, care a făcut dezvăluirile anonim prin mesaje vocale, este un locotenent-colonel care a renunțat la atribuții din motive de sănătate, după ce a fost rănit în prima săptămână a războiului, în octombrie 2023.
„Să fim realiști – abia dacă a mai rămas ceva din structura de securitate. Cea mai mare parte a conducerii, aproximativ 95%, este acum moartă… Figurile active au fost toate ucise”, a spus el. „Deci, de fapt, ce împiedică Israelul să continue acest război?”
„Logic, trebuie să continue până la sfârșit. Toate condițiile sunt îndeplinite: Israelul are avantajul, lumea tace, regimurile arabe tac, bandele criminale sunt peste tot, societatea se prăbușește.”
Încă din septembrie anul trecut, ministrul apărării de atunci al Israelului, declara că „Hamas ca formațiune militară nu mai există” și că este angajată doar într-un război de gherilă.
Conform mărturiei ofițerului, Hamas a încercat să se regrupeze în perioada armistițiului de aproape două luni cu Israelul, la începutul acestui an, reorganizând consiliile politice, militare și de securitate.
Însă când a reluat ostilitățile, a lovit tot ce mai rămăsese din structurile de comandă. În prezent, gruparea este într-o stare de dezordine aproape totală.
Colapsul structurii de securitate
„În ceea ce privește situația de securitate, o să o spun limpede: s-a prăbușit complet. S-a dus. Nu mai există niciun control nicăieri”, a spus el.
„Oamenii au jefuit cel mai puternic aparat de securitate al Hamas (Ansar), complexul pe care Hamas îl folosea pentru a conduce Gaza.”
„Au jefuit totul, birourile – saltelele, chiar și panourile de zinc – și nimeni nu a intervenit. Nicio poliție, nicio securitate.”
Una din primele consecințele vidului de securitate care a urmat, este prezența în cea mai parte a enclavei a bandelor sau clanurilor armate – acestea sunt acum „peste tot”.
„Te puteau opri, te puteau ucide. Nimeni nu intervenea. Oricine încerca să acționeze pe cont propriu, cum ar fi organizând rezistența împotriva hoților, era bombardat de Israel în decurs de o jumătate de oră.”
„Așadar, situația de securitate este zero. Controlul Hamas nu mai există. Nu există conducere, nici comandă, nici comunicare. Salariile sunt întârziate și, când ajung, rareori mai sunt utile. Unii mor doar încercând să le încaseze. Colapsul e total.”
Atacuri asupra forțelor de poliție ale Hamas
Pe 26 iunie, cel puțin 18 persoane au fost ucise după ce atac cu drone israeliene a vizat o unitate de poliție Hamas în civil care încerca să impună controlul într-o piață din Deir al-Balah, acuzând vânzătorii că cer prețuri exorbitante și vând ajutoare furate, au declarat martori și medici, notează BBC.
Armata israeliană a declarat că a atacat „mai mulți teroriști înarmați” aparținând Forțelor de Securitate Internă ale Hamas.
Între timp, șase grupuri armate afiliate unor clanuri locale puternice au apărut ca pretendenți serioși pentru a umple golul, potrivit ofițerului. Aceste grupuri au acces la bani, arme și oameni și sunt active în toată Fâșia Gaza, dar mai ales în sudul enclavei.
Una dintre ele este condusă de Yasser Abu Shabab, o figură care a atras atenția Autorității Palestiniene din Cisiordania ocupată, precum și a actorilor regionali – în special după ce Israelul a confirmat luna trecută că îi furnizează arme.
Ofițerul a confirmat că Hamas a pus o recompensă mare pe capul lui Abu Shabab, temându-se că acesta ar putea deveni o figură unificatoare pentru numeroșii săi rivali.
„Hamas i-ar ignora pe hoții obișnuiți. Oamenii sunt flămânzi și [luptătorii] nu vor să provoace mai mult haos. Dar tipul ăsta? Dacă luptătorii Hamas îl găsesc, s-ar putea să se ducă după el în loc să vâneze tancurile israeliene.”
Pregătiri pentru răsturnarea Hamas
Surse din Gaza au declarat pentru BBC că Abu Shabab lucrează la coordonarea cu alte grupări armate pentru a forma un consiliu mixt care să provoace răsturnarea Hamas.
Un oficial palestinian în retragere din domeniul securității, care a făcut parte din forța care a reprimat aripa militară a Hamas în 1996, în urma unui val de atentate cu bombă în Israel, a declarat că rețeaua lui Abu Shabab câștigă teren.
„Grupul lui Abu Shabab este ca un copil orfan pe care toată lumea va dori să-l adopte dacă va reuși să submineze conducerea Hamas”, a spus oficialul, care locuiește acum la Cairo.
„Public, toate părțile neagă legăturile cu grupările armate din Gaza. Însă Abu Shabab s-a întâlnit de trei ori cu un ofițer superior al serviciilor secrete palestiniene și a trimis mesaje egiptenilor prin intermediul rudelor din Sinai”, a susținut el.
El a mai spus că Abu Shabab „menține relații bune cu tabăra lui Mohammad Dahlan”, un fost șef al securității din Gaza, care trăiește în exil de când s-a certat cu președintele Autorității Palestiniene, Mahmoud Abbas, în urmă cu 15 ani.
Ofițerul de securitate al Hamas a avertizat că grupul este „dispus să facă orice” pentru a-l elimina pe Abu Shabab, iar asta nu din pricina puterii sale militare, cât din teama că ar putea deveni un reper în jurul căruia s-ar putea aduna toți rivalii Hamas.
„Timp de 17 ani, Hamas și-a făcut dușmani peste tot. Dacă cineva ca Abu Shabab poate ralia aceste forțe, ar putea fi începutul sfârșitului pentru noi.”