Uniunea Europeană trebuie să reacționeze la politicile președintelui american Donald Trump prin reducerea dependenței de Statele Unite și consolidarea autonomiei strategice, comentează publicația germană Handelsblatt, propunând accelerarea procesului decizional și integrarea forțelor militare.
”Președintele SUA, Donald Trump, a demonstrat încă o dată că este imprevizibil în ultimele zile, inclusiv prin atacurile verbale la adresa omologului său din Ucraina, Volodimir Zelenski, precum și prin negocierile cu Rusia fără prezența europenilor. În Europa, preocupările privind securitatea și situația Ucrainei sunt în creștere, dar continentul nu este lipsit de mijloace de reacție”, notează Jana-Sophie Brüntjen, într-un editorial publicat în revista Handelsblatt.
Donald Trump a intensificat criticile la adresa lui Volodimir Zelenski, acuzând Ucraina că este parțial responsabilă de circumstanțele care au atras invazia militară rusă. De asemenea, l-a numit incompetent pe președintele Ucrainei, care s-a apărat spunând că Trump trăiește în ”spațiul dezinformării ruse”. Ulterior, Trump l-a numit pe Zelenski ”dictator”, acuzându-l că refuză să organizeze alegeri.
Ce înseamnă aceste lucruri pentru Europa și Ucraina?
Fără ajutorul Statelor Unite, Ucraina va putea cu greu să continue eforturile de respingere a invaziei ruse, întrucât europenii nu vor putea face față singuri furnizării de asistență Kievului. Trump vrea oprirea războiului și a inițiat negocieri directe cu Moscova printr-o reuniune organizată la Riyad.
Apropierea lui Trump de președintele rus, Vladimir Putin, generează preocupări care merg dincolo de războiul din Ucraina. Trump a amenințat în mod repetat că ar putea retrage Statele Unite din NATO.
Conform serviciilor secrete europene, riscul unui atac al Rusiei este real, lucru evidențiat recent de Kaja Kallas, Înaltul reprezentant UE pentru Afaceri Externe și Politici de Securitate.
”Multe dintre agențiile de securitate europene cred că Rusia ar putea testa apărarea UE în următorii trei-cinci ani”, a afirmat Kaja Kallas.
Cum poate reacționa Europa?
Acuzațiile lui Trump la adresa lui Zelenski au fost respinse de cancelarul german, Olaf Scholz, și de premierul Marii Britanii, Keir Starmer. În noul context, Marea Britanie și Franța pregătesc o forță de aproximativ 30.000 de militari pentru o misiune de pace în Ucraina.
Pe termen lung, Uniunea Europeană va avea nevoie de facilitarea procesului decizional. Vicecancelarul german Robert Habeck a propus stabilirea unei agende comune a UE și modificarea modalităților decizionale, ceea ce ar presupune că statele membre ar trebui să cedeze mai multă putere Bruxellesului.
”Fără o linie comună, securitatea Europei va fi greu de garantat. O idee vehiculată frecvent este crearea unei armate europene, ceea ce pare nerealist, ținând cont de faptul că este necesar acordul tuturor statelor. Dar mai realist ar fi scenariul avansării integrării forțelor armate, prin standarde comune și intensificarea cooperării, inclusiv în materie de achiziții și producție de armament”, subliniază editorialistul, notând că reprezentanții Comisiei Europene ar urma să prezinte o strategie de apărare în martie.
Foto: Profimedia
Citește și:
Macron, discuții cu liderii partidelor din Franța/ Dezbatere pe tema trimiterii TRUPELOR în Ucraina
Licențiat în Jurnalism, Științe Politice și Teologie Ortodoxă, Mihail Drăghici este activ în presa centrală din 2002, având o activitate de peste 20 de ani ca editor de știri externe la una …