Îl va mai salva Vladimir Putin pe președintele Siriei Bashar al-Assad? Rebelii sunt în apropiere de Damasc

0
5
il-va-mai-salva-vladimir-putin-pe-presedintele-siriei-bashar-al-assad?-rebelii-sunt-in-apropiere-de-damasc
Îl va mai salva Vladimir Putin pe președintele Siriei Bashar al-Assad? Rebelii sunt în apropiere de Damasc

Rusia nu pare „capabilă și poate nici măcar dispusă” să-l salveze pe Bashar al-Assad, a evaluat un expert, în condițiile în care rebelii continuă să obțină victorii în ofensiva lor reînnoită în Siria.

Vladimir Putin și Bashar al Assad/ FOTO:AFP

Charles Lister, directorul programelor pentru Siria și combaterea terorismului și extremismului la Middle East Institute, a declarat pentru Bloomberg că viitorul lui Assad „nu a arătat niciodată mai fragil” în timp ce opoziția avansează spre Homs și sprijinul aliaților se ofilește.

Rebelii au proclamat o victorie majoră joi, după ce au preluat orașul Hama și acum se află la doar câțiva kilometri de Homs, ultimul mare oraș pe drumul spre capitala Damasc.

Avansul fulgerător, care durează de doar o săptămână, reprezintă o lovitură zdrobitoare pentru regimul lui Assad și aliații săi din Rusia și Iran, marcând cel mai rapid avans pe câmpul de luptă al acestora din ultima perioadă, de la începutul războiului civil din Siria, acum 13 ani.

Capturarea Homs ar putea închide ruta terestră între guvernul sirian și Tartus, portul mediteranean al Rusiei, dar Rusia pare să nu fie în poziția de a-l ajuta pe Assad să recupereze teren, resursele fiind direcționate către Ucraina.

„Rusia nu are un plan pentru a-l salva pe Assad și nu vede unul emergent atâta timp cât armata președintelui sirian continuă să abandoneze pozițiile sale”, a spus o sursă „apropiată Kremlinului” pentru Bloomberg.

Iranul, de asemenea, a fost ezitant sau incapabil să-și canalizeze sprijinul către Siria. Vineri, ministrul de externe iranian, Abbas Araghchi, a spus că va ajuta Siria „doar în măsura necesară”, dar a promis anterior că va „considera” trimiterea de trupe.

Cucerirea Hama a dat forțelor rebele, conduse de Hayat Tahrir al-Sham (HTS), controlul asupra unui oraș central strategic pe care nu l-au mai cucerit până acum.

Homs este următorul obiectiv al rebelilor, considerat esențial pentru speranțele lui Assad de a rămâne la putere.

„Acum, Assad nu își mai permite să piardă nimic altceva. Marea bătălie este cea care urmează în Homs. Dacă Homs cade, vorbim de o schimbare posibilă de regim”, a declarat Jihad Yazigi, editorul newsletter-ului Syria Report, pentru Reuters.

Aceasta urmează unui efort copleșitor de a cuceri Alep, principalul oraș din nordul Siriei, săptămâna trecută, ca parte a unei ofensive fulger începute pe 27 noiembrie.

Prăbușirea controlului guvernamental sirian în nord a subliniat o schimbare semnificativă în echilibrul de putere, după ce grupul Hezbollah din Liban, un pilon al forțelor lui Assad, a suferit pierderi catastrofale în războiul cu Israelul.

În timp ce Hezbollah a trimis aproximativ 2.000 de luptători în Siria, conform unei surse apropiate grupului susținut de Iran, sprijinul lui Assad din partea aliaților continuă să se subțieze.

Rebelii se apropie de Damasc

Forțele rebele se aflau la doar 20 de kilometri de Damasc sâmbătă la ora 11:00 GMT, reprezentând o amenințare iminentă pentru capitală, conform unui monitor de război și al rebelilor.

Armata siriană s-a retras, conform rapoartelor, din toate orașele aflate la aproximativ 10 kilometri de capitală.

Un videoclip distribuit pe rețelele sociale de reporteri arăta forțele regimului în retragere pe jos din orașul Zakiah, aflat la doar 20 de kilometri de Damasc.

Între timp, sirienii din Jaramana, o suburbie a capitalei, au doborât o statuie a tatălui lui Bashar al-Assad, Hafez, în timp ce unii au fluturat steagul Druz.

Rami Abdel Rahman, care conduce Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului, a spus pentru AFP că rebelii controlează acum întreaga provincie Daraa.

Comandantul rebel Hassan Abdel Ghani, liderul unei alianțe islamiste care a lansat ofensiva în nord-vestul țării, a spus: „Acum suntem la mai puțin de 20 de kilometri de poarta sudică a capitalei Damasc”. „Avansul spre capitală continuă”, a adăugat el.

Guvernul sirian a fost, de asemenea, forțat să evacueze pozițiile din Quneitrea, aproape de Înălțimile Golan, anexate de Israel.

Forțele Democratice Siriene, principalul aliat al SUA în lupta împotriva regimului, au capturat între timp zone cheie în Deir ez Zor și Raqqa pe 6 decembrie, îngreunând mișcarea forțelor iraniene pentru a sprijini Assad sau pentru a realimenta forțele susținute de Iran, cum ar fi Hezbollah.

Armata israeliană evaluează acum că rebelii reprezintă o amenințare directă la adresa regimului lui Assad.

Deși un regim slăbit al lui Assad corespunde intereselor Israelului, există încă dezbateri privind trimiterea de trupe, în contextul conflictului în curs cu Hamas în Gaza și al ciocnirilor cu Iranul, precum și al anxietății de a sprijini jihadiștii sunniți care au fost odată aliniați cu al-Qaeda.

Forțele pro-guvernamentale au fost susținute de lovituri aeriene intense din partea Rusiei, dar rebelii continuă să înainteze prin liniile lui Assad.

Deoarece Rusia nu are o frontieră terestră cu Siria, depinde de bunăvoința Turciei pentru a permite trecerea navelor de război prin Bosfor.

Deși Turcia și Rusia au reușit să negocieze o armistițiu în mai 2020, forțele turce au susținut grupuri de opoziție în încercarea de a înlătura ISIS.

Pentru Rusia, Siria reprezintă un punct strategic cheie

Pentru Rusia, Siria reprezintă un punct strategic cheie pentru eforturile sale de a-și proiecta puterea în Orientul Mijlociu.

Pierderea influenței ar fi „devastatoare” pentru Rusia, a spus Nicole Grajewski, cercetătoare la Carnegie Endowment for International Peace, pentru Wall Street Journal.

„Să vezi avioanele rusești părăsind Siria în timp ce forțele rebele avansează spre bazele lor aeriene și că activele lor din Damasc cad, acest lucru ar fi devastator pentru imaginea Rusiei”, a spus ea.

„Ar fi echivalent cu un moment Saigon pentru ei”, a adăugat aceasta.

Intelligence-ul ucrainean a evaluat că forțele rusești au „suferit pierderi semnificative, cu unele unități ale statului agresor încercuite”.

„Sute de soldați din Moscova sunt dați dispăruți în Siria”, a raportat acesta.

S-a zvonit că grupurile rebele  ar fi primit instruire operațională din partea forțelor speciale ucrainene, învățând tactici dezvoltate în timpul războiului din Ucraina, conform Kyiv Post.

Assad s-a bazat puternic pe sprijinul Rusiei și Iranului în cele mai intense etape ale conflictului, ajutându-l să recupereze majoritatea teritoriilor și cele mai mari orașe ale Siriei, înainte ca liniile de front să înghețe în 2020.

Însă Rusia s-a concentrat pe războiul din Ucraina din 2022, iar mulți dintre liderii de vârf ai Hezbollah, cea mai puternică forță susținută de Iran, au fost uciși de Israel în ultimele două luni.

Iranul, între timp, a văzut cum proxy-urile sale din întreaga regiune au fost degradate de lovituri aeriene israeliene.

În același timp, trupele siriene sunt epuizate și decimate de 13 ani de război și crize economice, având puțină voință să mai lupte.

Zile cruciale

„Zilele și săptămânile următoare vor fi cruciale pentru a determina dacă ofensiva rebelilor reprezintă o amenințare existențială pentru regimul lui Assad sau dacă regimul reușește să-și recâștige terenul și să respingă noile câștiguri ale rebelilor”, a spus Mona Yacoubian, analistă la United States Institute for Peace, așa cum a raportat Associated Press.

„Deși slăbiți și distrași, aliații lui Assad sunt puțin probabil să cedeze pur și simplu în fața ofensivelor rebelilor”, a scris ea într-o analiză.

Abu Mohammed al-Golani (alias Abu Mohammad al-Julani), principalul comandant insurgent, a jurat să protejeze minoritățile religioase din Siria pe măsură ce HTS face progrese.

HTS și celelalte grupuri rebele încearcă să-și consolideze puterea în Alep,  sub administrația așa-numitului Guvern al Salvării pe care l-au înființat în enclavele lor din nord-vest.

Institutul pentru Studiul Războiului a evaluat că „sprijinul pentru regimul Assad va eșua acu siguranță în a opri ofensiva opoziției în acest moment, cu excepția cazului în care forțele terestre sunt trimise rapid și în număr mai mare”.