
Consiliul Suprem de Apărare a Țării (CSAT) se reunește, miercuri, de la ora 14:00, la Palatul Cotroceni. Ședința a fost convocată de Ilie Bolojan, preşedintele interimar al României, iar unul din subiectele de pe ordinea de zi este planul naţional privind mobilitatea militară.
Ilie Bolojan, la sedinta CSAT Foto: Administrația Prezidențială
Potrivit Administraţiei Prezidenţiale, pe ordinea de zi a şedinţei sunt incluse subiecte referitoare la participarea României la Planul de Răspuns European – Readiness 2030; proiectul de Lege a apărării naţionale a României; Planul naţional privind mobilitatea militară; Proiectul de Lege privind unele măsuri necesare pentru implementarea proiectelor de securitate naţională în domeniul hidroenergiei; Viziunea strategică naţională în domeniul spaţial.
„În cadrul şedinţei Consiliului vor fi analizate şi alte tematici de actualitate din domeniul securităţii naţionale”, arată comunicatul Administraţiei Prezidenţiale.
Preşedintele interimar Ilie Bolojan a afirmat, recent, într-un interviu la Prima TV că şedinţa Consiliului Suprem de Apărare a Ţării nu are legătură cu alegerile prezidențiale. El a menţionat că nu există informaţii cu privire la posibile implicaţii străine în alegerile din România.
„În acest moment nu există nişte semnale că ar fi nişte perturbaţii majore nici în zona, să spunem, de online, nici altfel, dar întotdeauna, în ultimii ani, în Europa de Est, nu doar în campaniile electorale, ci şi în afara campaniilor electorale, există această formă de război hibrid, în care nu mai trebuie să intri într-o ţară cu tancurile, cu armata, ci astăzi lucrurile se fac mai sofisticat, mai puţin la vedere, generând scăderea încrederii în instituţii, în instituţiile statului respectiv”, a afirmat Ilie Bolojan, potrivit News.ro.
Ultima şedinţă a CSAT a avut loc pe 28 martie, când s-a discutat despre situaţia din Ucraina, despre întârirea apărării pe Flancul Estic al NATO şi s-a convenit asupra creşterii etapizate a procentului din PIB alocat cheltuielilor de apărare.
Membrii CSAT au decis atunci că România va cumpăra o navă nouă, de tip corvetă uşoară, Ministerul Apărării fiind desemnat să realizeze demersurile necesare.