Ilie Bolojan participă la bilanțul Înaltei Curți de Casație și Justiție pentru anul 2024

0
5
ilie-bolojan-participa-la-bilantul-inaltei-curti-de-casatie-si-justitie-pentru-anul-2024
Ilie Bolojan participă la bilanțul Înaltei Curți de Casație și Justiție pentru anul 2024

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie îşi prezintă luni, 24 martie, raportul de activitate pe 2024. La eveniment participă și preşedintele interimar Ilie Bolojan.

FOTO Inquam Photos / Cosmin Enache

„Luni, 24 martie 2025, începând cu ora 13, va avea loc prezentarea publică a Raportului anual de activitate al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie aferent anului 2024, aprobat de către Adunarea generală a judecătorilor Curţii la data de 20 martie 2025”, a anunțat ÎCCJ.

Raportul prezintă activitatea instanţei supreme în 2024, atât ca instanţă de judecată, cât şi ca unificator al practicii judiciare, jurisprudenţa relevantă a acesteia, activitatea internaţională, precum şi direcţiile de acţiune şi priorităţile stabilite pentru perioada următoare, a mai precizat instituţia.

Evenimentul vine după ce la începutul lunii martie, vicepreședintele Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), Claudiu Sandu, avertiza că sistemul judiciar din România se confruntă cu probleme grave care pun în pericol statul de drept. 

„România este mai aproape de un paradis al infractorilor decât de un stat de drept. Aceasta este o realitate pe care noi, procurorii, o simțim în fiecare zi”, a afirmat Sandu în cadrul bilanțului activității Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție pentru anul 2024.

La prezentarea raportului DNA, în februarie, ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, a afirmat, în ceea ce privește recuperarea prejudiciilor, că foarte multe persoane rămân cu foarte mulţi bani. Potrivit ministrului, deși s-au făcut progrese în această privinţă „este loc de mult mai bine”, însă este o misiune imposibilă recuperarea tuturor prejudiciilor. „S-au făcut progrese, există instituţii, există un alt tip de cultură este foarte adevărat, dar cred că suntem totuşi departe de idealul pe care l-aţi şi expus, domnule procuror şef DNA respectiv nimeni să nu rămână cu nimic. Suntem departe de acel moment”, a spus Cătălin Predoiu.   

La rândul său, Procurorul Horodniceanu, membru al Consiliului Superior al Magistraturii, a declarat că sunt șase ani de când au dispărut dosarele de corupție din justiție, însă nu este convins „că a dispărut corupţia din justiţie”.