Imagini rare cu un pilot ucrainean de MiG-29 ce doboară o dronă Shahed în plină zi. De-a lungul războiului acesta a distrus peste 20 de rachete și UAV-uri lansate de ruși

0
1
imagini-rare-cu-un-pilot-ucrainean-de-mig-29-ce-doboara-o-drona-shahed-in-plina-zi.-de-a-lungul-razboiului-acesta-a-distrus-peste-20-de-rachete-si-uav-uri-lansate-de-rusi
Imagini rare cu un pilot ucrainean de MiG-29 ce doboară o dronă Shahed în plină zi. De-a lungul războiului acesta a distrus peste 20 de rachete și UAV-uri lansate de ruși

Un pilot al Forțelor Aeriene ucrainene, cu indicativul „Denfix”, a reușit să intercepteze și să distrugă o dronă rusească Shahed în timpul unei misiuni desfășurate în zori, o raritate într-un conflict aerian care se poartă, de regulă, sub acoperirea nopții. Momentul a fost surprins în imagini distribuite de Comandamentul Aerian Vest al Ucrainei pe rețelele sociale, filmarea arătând lansarea unei rachete aer-aer și impactul acesteia asupra dronei, relatează Kyiv Post.

Pilot ucrainean cu indicativul „Denfix” și avionul spu MIG-29/FOTO:X

„De obicei, rușii lansează Shahed-uri noaptea. Acum au atacat dimineața devreme. E mai ușor să le detectezi și să le dobori pe lumină”, a explicat Denfix într-un interviu difuzat de Forțele Aeriene ucrainene. Pilotul a vorbit despre satisfacția profundă a reușitei: „Am fost fericit să văd cu ochii mei cum o dronă inamică a fost distrusă și nu a ajuns să lovească țara noastră.

Potrivit Comandamentului, Denfix a reușit să doboare, de-a lungul războiului, peste 20 de rachete de croazieră și UAV-uri lansate de armata rusă.

Un război aerian pe două fronturi: interceptare și atac

Misiunile piloților de MiG-29 au devenit tot mai complexe. Pe lângă interceptările zilnice de drone sau rachete, aceștia sunt trimiși și în operațiuni de atac direct asupra pozițiilor rusești, folosind bombe ghidate cu precizie. Denfix a descris aceste zboruri deasupra liniei frontului ca fiind „de mare risc”, sub amenințarea constantă a aviației și apărării antiaeriene ruse.

„După fiecare interceptare, nu e timp de relaxare. Uneori ești trimis imediat către o altă țintă. Emoțiile se schimbă rapid: bucurie, apoi concentrare totală”, a mărturisit pilotul.

O dificultate aparte o reprezintă doborârea dronelor lente, cum sunt Shahed-urile, cu avioane de vânătoare proiectate pentru viteze supersonice. Denfix subliniază că, în ciuda aparențelor, aceste interceptări sunt mai complicate decât se crede.

Un front aerian în transformare: apariția F-16

În paralel, Forțele Aeriene ucrainene au început să introducă în luptă primele avioane F-16, considerate esențiale în etapa următoare a războiului. Într-un interviu recent, un pilot ucrainean a lăudat performanțele avionului și a infirmat speculațiile privind lipsa de coordonare cu serviciile de informații occidentale. „Practic, peste 80% dintre rachetele noastre lovesc țintele vizate”, a declarat acesta.

Totuși, limitele persistă: F-16 nu pot intercepta bombardierele rusești care lansează bombe ghidate de pe teritoriul Rusiei, în afara razei de acțiune a apărării ucrainene.

„Prioritatea noastră este să contracarăm bombele ghidate lansate din zbor. Ne bazăm foarte mult pe războiul electronic și avem nevoie urgentă de sisteme moderne de apărare antiaeriană din partea Occidentului”, a adăugat pilotul.

Într-un conflict în care frontul aerian este tot mai decisiv, povestea piloților ca Denfix devine emblematică pentru lupta Ucrainei de a-și proteja teritoriul din aer. Interceptările nu sunt doar succese tehnice, ci simboluri ale unei rezistențe continue în fața unei agresiuni care evoluează permanent, atât în mijloace cât și în intensitate, notează Kyiv Post.