Înalta Curte de Casație și Justiție respinge categoric acuzațiile potrivit cărora sporurile salariale ale judecătorilor ar fi fost majorate printr-un ordin administrativ și subliniază că toate modificările sunt strict conforme cu legea.
Înalta Curte neagă modificarea ilegală a sporurilor pentru judecători FOTO: Arhivă
Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) reacționează la afirmațiile apărute recent în spațiul public cu privire la presupuse modificări ale cuantumului sporurilor pentru risc și suprasolicitare psihică, precum și pentru păstrarea confidențialității.
„Conform legislației actuale, indemnizațiilor lunare ale judecătorilor (ca de altfel și celor ale procurorilor) le sunt aplicabile, în conformitate cu condițiile de acordare stabilite de lege pentru fiecare în parte, exclusiv trei categorii de sporuri: sporul pentru condiții de muncă grele, vătămătoare sau periculoase, sporul pentru risc și suprasolicitare neuropsihică și sporul pentru păstrarea confidențialității”, transmite ÎCCJ.
În ceea ce privește sumele, instanța supremă precizează că sporul pentru condiții de muncă a fost redus de la 1500 de lei brut la 300 de lei brut lunar, în urma intrării în vigoare a Ordonanței de Urgență nr. 36/2025. Celelalte două sporuri, cel pentru risc și suprasolicitare neuropsihică (de până la 25% din indemnizație) și cel pentru confidențialitate (de până la 5%), nu au suferit nicio modificare.
Modificările nu pot fi făcute prin ordin administrativ
Înalta Curte subliniază că „atât cuantumul fiecărui spor în parte, cât și limitele stabilite pentru cuantumul total al acestora sunt stabilite prin lege și pot fi modificate exclusiv printr-un act normativ de forța legii”. Prin urmare, „o presupusă modificare a acestora printr-un act administrativ infralegal este exclusă, nu s-a produs și nu avea cum să se producă”.
Ca urmare, ordinele emise la 1 iulie 2025 de președintele Înaltei Curți nu reprezintă o inițiativă proprie, ci „au pus practic în aplicare prevederile OUG nr. 36/2025”, fără să intervină asupra celorlalte sporuri sau a limitei totale prevăzute de lege.
Răspuns față de opiniile politice
Înalta Curte își exprimă îngrijorarea față de declarațiile venite din partea unor politicieni sau instituții ale statului, făcute „fără o informare completă și profesionistă” cu privire la mecanismele legale aplicabile. „Aceste aspecte se presupune că ar trebui să fie cunoscute la nivelul tuturor puterilor statului din care au provenit opiniile exprimate astăzi”, afirmă instituția.
Instanța supremă atrage atenția că o astfel de „singularizare în mod negativ a judecătorilor” afectează nu doar independența sistemului judiciar, ci și prestigiul acestuia, mai ales în contextul în care instanțele vor fi chemate să soluționeze posibile litigii legate de aceste chestiuni.
Respectarea legii, prioritate pentru Înalta Curte
„Înainte de a fi judecători, colegii noștri din cadrul Înaltei Curți și a tuturor celorlalte instanțe judecătorești sunt cetățeni români, revenindu-le, precum tuturor cetățenilor, nu doar obligația de a se supune legii, dar și dreptul ca legea să fie respectată de toate puterile și autoritățile statului, indiferent de calitatea cetățeanului față de care este aplicată”, se arată în comunicat.
Înalta Curte asigură că, în calitate de ordonator principal de credite, „face strict aplicarea legii” în ceea ce privește drepturile salariale ale judecătorilor.