Încă patru poduri noi vor fi construite peste râul Prut . Nu au mai fost atâtea din perioada interbelică

0
2
inca-patru-poduri-noi-vor-fi-construite-peste-raul-prut.-nu-au-mai-fost-atatea-din-perioada-interbelica
Încă patru poduri noi vor fi construite peste râul Prut . Nu au mai fost atâtea din perioada interbelică

Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere și compania câștigătoare a licitației au semnat vineri contractele pentru proiectarea a patru poduri peste râul Prut, valoarea lucrărilor fiind de 4,4 milioane de lei. Este vorba despre podurile Stânca-Costești, Bumbăta-Leova, Fălciu-Leca și Răducăneni-Bărboieni.

Semnarea contractelor a avut loc la Chișinău. FOTO: Midr.gov.md

Potrivit directorului General al Companiei Naţionale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), Cristian Pistol, cele 4,4 milioane de lei vor fi alocate din bugetul României. 

,,Cele 4 noi poduri, care vor fi construite după finalizarea Studiilor de Fezabilitate, vor asigura creșterea capacității de transport dintre cele două state și vor contribui la conectivitatea infrastructurii rutiere a Republicii Moldova cu România și implicit cu rețelele de transport din Uniunea Europeană”, a scris directorul CNAIR, Cristian Pistol, pe pagina sa de Facebook, menționând că construcția acestor poduri va contribui și ,,mai mult la apropierea economică a Republicii Moldova de România și de Uniunea Europeană”.

Contracte semnate la Chișinău

Contractele de finanțare dintre Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere din România și compania câștigătoare a licitației ce va efectua studiile de fezabilitate au fost semnate în timpul unei reuniuni a grupului de lucru moldo-român în domeniul transporturilor, eveniment avut loc în perioada 5-7 februarie la Chișinău.

„Aceste proiecte marchează încă un pas semnificativ în relațiile dintre Republica Moldova și România. Vor contribui la dezvoltarea infrastructurii de transport și vor întări legăturile noastre istorice și economice. Ne dorim ca aceste poduri să faciliteze mobilitatea cetățenilor și accesul către rețele europene de transport. Prutul nu a avut atâtea poduri decât în perioada interbelică. Este un prim pas autentic de apropiere a infrastructurii Republicii Moldova de cea a României, un proces care va continua cu aceeași amploare și în viitor”, a afirmat Vladimir Bolea, ministrul moldovean al Infrastructurii și Dezvoltării Regionale.

„Este un eveniment important în ceea ce privește relațiile dintre Republica Moldova și România. Intrăm într-o nouă eră a dezvoltării transporturilor peste Prut. Am semnat contractele pentru prima etapă de proiectare a acestor poduri. Vom continua cu dezvoltarea infrastructurii feroviare, navale și aeriene, integrându-le astfel încât Republica Moldova să devină competitivă în spațiul european. Fondurile europene vor contribui în continuare la dezvoltarea infrastructurii, sporind competitivitatea Republicii Moldova”, a declarat secretarul de stat al Ministerului român al Transporturilor și Infrastructurii, Irinel Ionel Scrioșteanu.

,,Podul de flori”

Între timp, a fost încheiat studiul de fezabilitate privind construcția unui alt pod peste Prut, mai exact Ungheni-Ungheni, iar startul lucrărilor va fi dat în data de 26 aprilie a acestui an. 

,,Acest pod, numit simbolic „Podul de flori”, va avea și o simbolistică specială, cu elemente decorative care vor face legătura cu podul de flori din 1990”, au precizat reprezentanții Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale (MIDR) al Republicii Moldova.

De asemenea, se întreprind măsuri pentru edificarea unui alt pod ce va lega România și Republica Moldova, precum și cu privire la modernizarea unor poduri existente.

 ,,Anul acesta vom lansa în licitație și contractul pentru proiectarea și execuția unui pod nou peste Prut, la Albița, care va avea 4 benzi de circulație și care va asigura conexiunea dintre infrastructura rutieră a României și cea a Republicii Moldova. Proiectul va fi finanțat prin Mecanismul pentru Interconectarea Europei (CEF). Tot în derulare sunt și contractele pentru proiectarea necesară modernizării podurilor rutiere peste Prut de la Sculeni (România) – Sculeni (Republica Moldova) și Oancea (România) – Cahul (Republica Moldova). Finanțarea acestor contracte este asigurată prin Programul Transport 2021-2027”, a adăugat directorul CNAIR, Cristian Pistol.