Incendiile de vegetație fac ravagii în România: o femeie a murit. Arafat: Acțiuni intenționate ale unor persoane

0
7
incendiile-de-vegetatie-fac-ravagii-in-romania:-o-femeie-a-murit.-arafat:-actiuni-intentionate-ale-unor-persoane
Incendiile de vegetație fac ravagii în România: o femeie a murit. Arafat: Acțiuni intenționate ale unor persoane

În primele opt zile ale lunii martie, incendiile de vegetație au afectat 4.600 de hectare în România, iar numărul focarelor a ajuns la 300 doar în ultimele trei zile, potrivit declarațiilor șefului Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), Raed Arafat. În urma dezastrelor, o persoană a murit în Maramureș și alte două au fost rănite, în alte județe.

Raed Arafat a transmis că incendiile nu sunt cauzate de temperaturile ridicate sau fulgere, ci sunt, în mare parte, acțiuni intenționate ale unor persoane.

„Acestea nu pot fi puse pe seama temperaturilor ridicate sau a fulgerelor, ci sunt, în majoritate, rezultatul unor acțiuni intenționate, din partea unor oameni care fie s-au obișnuit să facă acest lucru de mult timp, fie unii îl fac intenționat, pentru a curăța câmpurile”, a declarat Arafat.

Tragediile nu au întârziat să apară. În județul Maramureș, o femeie și-a pierdut viața, iar în Vâlcea, la Zătreni, o persoană de 54 de ani a suferit arsuri grave. De asemenea, în Caraș-Severin, un pompier a fost rănit de prăbușirea unei crengi în timpul intervenției, dar se află în stare stabilă.

Incendii de vegetație uscată. FOTO: ISU arhivă

„Aceste incendii nu sunt doar simple acțiuni de curățare a terenului, fără impact major”, a avertizat șeful DSU. Pe lângă pericolul pentru oameni, fumul dens afectează intervențiile aeriene de stingere, mai ales în Hunedoara, unde piloții SMURD întâmpină dificultăți de vizibilitate, punând în pericol misiunile de salvare, așa cum arată imaginile de la bordul elicopterului Black Hawk al Inspectoratului General de Aviație al MAI, surprinse în această dimineață.

În mai multe județe afectate, sute de pompieri, polițiști de frontieră, angajați ai ocoalelor silvice și voluntari luptă pentru stingerea incendiilor.

Intervențiile sunt de mare amploare și consumă resurse considerabile, atât umane, cât și financiare. Costurile operațiunilor de stingere pot ajunge la sute de mii de euro, iar autoritățile iau în calcul ca persoanele vinovate de declanșarea incendiilor să fie obligate să suporte aceste cheltuieli. Până acum, au fost aplicate amenzi în valoare totală de 43.000 de lei, însă nu toți vinovații au fost identificați.

„Astăzi acţionează şi MApN şi Inspectoratul de Aviaţie. Mereu am păţit acest lucru. S-a discutat şi cu Poliţia, iar domnul ministru a dat o dispoziţie clară de a urmări fiecare incendiu şi să ajungem să îi identificăm pe cei care le-au pornit şi să se deschidă dosare penale pentru acestea.

Acest lucru cred că o să îl facem în mod intensificat pentru a prevenit continuarea acestei metode care nu e una sigură şi nu e prietenoasă climei. Este riscantă şi poate să ducă chiar la decese”, a explicat Raed Arafat într-o intervenţie la Antena 3 CNN.

Conform legislației în vigoare, persoanele fizice care incendiază terenurile riscă amenzi între 7.500 și 15.000 de lei, iar firmele pot fi sancționate cu până la 100.000 de lei.