Închiriere locuințe în regim HOTELIER: Ce reguli trebuie să cunoști ca proprietar pentru a câștiga bani în mod legal

0
8
inchiriere-locuinte-in-regim-hotelier:-ce-reguli-trebuie-sa-cunosti-ca-proprietar-pentru-a-castiga-bani-in-mod-legal
Închiriere locuințe în regim HOTELIER: Ce reguli trebuie să cunoști ca proprietar pentru a câștiga bani în mod legal

2025 vine cu noi reguli, de această dată pentru închirierea locuințelor în regim hotelier. Ca urmare a creșterii numărului de turiuști care închiriază locuințe în regim hotelier prin platforme online, autoritățile vor să reglementeze activitatea pentru a proteja turiștii și industria HoReCa. 

De asemenea, guvernul încearcă să prevină evaziunea fiscală prin aceste norme.  Veneția și Barcelona au de suferit de pe urma supraturismului, unde prețurile chiriilor au explodat din cauza numărului mare de turiști care închiriază locuințe pentru perioade scurte de timp, perturbând liniștea și traiul localnicilor.

Cei mai mulți turiști străini care vin în România închiriază locuințe în orașe turistice, precum Brașov, Sibiu sau Timișoara, dar și în zonele de interes pentru city break-uri și turism montan. Și de asemenea, sunt foarte căutate locuințele din orașele cu acces la litoralul Mării Negre, precum Constanța sau stațiuni ca Mamaia.

Care sunt noile reguli

Prin hotărârea de Guvern nr. XXX/2025 și completarea Legii Turismului, proprietarii trebuie să obțină un certificat de clasificare turistică de la Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului. Proprietarii care nu au certificat și își oferă locuințele pentru închiriere comit o ilegalitate.

Devine obligatorie înscrierea fiecărei proprietăți într-un registru național pentru a se monitoriza gradul de ocupare și încasările. Proprietarii trebuie să-și respecte obligațiile fiscale.

Proprietarii trebuie să comunice clar către potențialii clienți categoria unității (de exemplu – „apartament de 2 stele”), la intrarea în apartament, și în descrierea anunțului postat pe platformele online. De asemenea, proprietarii trebuie să completeze fișe de cazare care să fie transmite către Poliția Română, pentru fiecare turist cazat.

Și în cele din urmă, proprietarii sunt obligați să respecte normele de securitate și igienă, prin a-și dota locuințele închiriate cu:

  • echipamente medicale de prim ajutor
  • extinctoare
  • planuri de evacuare
  • avize ISU (în funcție de oraș și de capacitate)

Taxe

Proprietarii care figurează ca persoane fizice cu activitate independentă, plătind impozit de 10% din venitul net estimat după deduceri și să plătească contribuția la sănătate și pensie (CAS + CASS) dacă veniturile depășesc 6 salarii minime/an.

În cazul persoanelor juridice (SRL sau PFA), trebuie să plătească impozitul pe profit sau microîntreprindere, TVA (dacă plafonul depășește 300.000 lei anual) și să aibă contabilitate autorizată, plus avize suplimentare.

În Cluj-Napoca sau Brașov, sunt reglementări privind numărul maxim de nopți/an. În Constanța, proprietarii trebuie să aibă dovada locuinței proprii și aviz sanitar pentru regimul hotelier în sezonul estival, iar la București, Poliția Locală monitorizează astfel de activități.

Ce profit poți să faci?

Potrivit Observator News, investiția poate să ajungă la 65.000 euro dacă vrei să cumperi o garsonieră în centrul Brașovului și să o închiriezi în regim hotelier.

Prețul zilnic al chiriei ajunge la 60 euro, iar gradul de ocupare anual este estimat la 55%.  Anual, un proprietar poate câștigs 12.045 euro, deci își poate recupera investiția în doar 5 ani. Randamentul brut ajunge la aproximativ 18,5%.


Sursa Foto: Shutterstock

Citește și: O țară europeană nu mai face față supraturismului: CHIRIILE au crescut cu 85% în marile orașe

Iulian Constantin are o experiență de peste 4 ani  în presă după ce a absolvit Facultatea de Jurnalism în anul 2019. A lucrat ca reporter TV, fotograf și a colaborat cu mai multe reviste și ziare. Hobby-urile …

vezi toate articolele

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.