Chiar dacă a crescut cel mai mult anul trecut, respectiv cu 13%, față de 2023, consumul de bere la draft în România se află în continuare sub vârful pe care l-a avut în perioada de glorie, din 2008.
Se pare că puterea scăzută de cumpărare a populației reprezintă, încă, unul dintre factorii care au dus la această situație.
15 milioane de hectolitri, vânzare în 2024
De altfel, în 2024, după trei ani de scădere consecutivă, piața berii din România s-a stabilizat ușor peste pragul de 15 milioane de hectolitri, potrivit datelor Asociației Berarii României. Dacă în perioada 2005 – 2023, piața berii a avut o evoluție relativ constantă, aflându-se la o medie a producției de 16,6 milioane de hectolitri, în 2008, producția de bere a atins vârful de 20,2 milioane de hectolitri, după 19,4 milioane de hectolitri în 2007.
Cel mai scăzut nivel a fost consemnat în 2014, de 14,9 milioane de hectolitri.
„2024 a fost un an marcat de evenimente sportive. Evenimentele sportive ce au făcut? Împreună cu berea, cu care au în comun un atribut, acela de socializare, de convivialitate, cum ne place să spunem, i-au adus laolaltă pe români.
Unde puteau să-i aducă laolaltă decât în cadrul unei terase, ceea ce a dus la o creștere a segmentului de bere la draft, dar încă suntem sub vârful pe care l-am avut în perioada de glorie”, a afirmat, marți, directorul general al Asociației Berarii României, Constantin Bratu, într-o conferință de presă.
Practic, la 2 – 3 ani după pandemie, consumul de bere în HoReCa nu și-a revenit din cauza scumpirilor care au avut loc în sector după creșteri succesive de accize și a inflației.
Ce problemă au sesizat berarii
Constantin Bratu este de părere că, în paralel cu creșterea puterii de cumpărare, trebuie să se schimbe și mentalitatea românilor vizavi de locul consumului de bere.
„Dacă ar fi să completez din perspectiva ofertei de bere, a disponibilității berilor în HoReCa, ele există. Este doar o nevoie ca lucrurile să se schimbe la nivel de mental și puterea de cumpărare a noastră și schimbările de obiceiuri să crească, astfel încât noi să frecventăm mai des zona de HoReCa, încât să existe acest consum”, a subliniat el.
Și președintele Berarii României consideră că este mai plăcut să bei o bere la o terasă decât acasă.
Totodată, el a arătat că scăderea volumelor din HoReCa după pandemie este mult sub „ceea ce s-a întâmplat în comerțul tradițional”, unde s-au pierdut peste un milion de hectolitri.
Potrivit acestuia, România s-a apropiat în ultimul timp la consumul de bere de țările dezvoltate, însă bunăstarea populației este principalul lucru care poate să genereze oportunități în industria berii.
În România, producătorii locali de bere asigură peste 97% din consumul național prin producția internă. Astfel, industria berii se numără printre puținele sectoare economice care reușesc să satisfacă aproape integral cererea locală cu produse locale.
În ceea ce privește exporturile de bere ale României, acestea au marcat anul trecut o scădere cu 20% față de 2023, situându-se la 2,2% din producția internă.
CITEȘTE ȘI:
Berea BLONDĂ, preferata românilor. Cei mai mulți consumatori o comandă direct de la fabrică
De ce să nu bei bere pe CANICULĂ. Ce pățești când consumi 2 litri într-o zi
Laurențiu Teodorescu este un jurnalist cu experienta, care a debutat in presa scrisa din Romania in anul 2000. De-a lungul carierei, a colaborat cu mai multe publicatii, atat din presa scrisa, cat si …