Îngrijorări în Iran, după ce Israelul a distrus instalații de producție a rachetelor și a dezactivat sisteme cheie de apărare antiaeriană

0
4
ingrijorari-in-iran,-dupa-ce-israelul-a-distrus-instalatii-de-productie-a-rachetelor-si-a-dezactivat-sisteme-cheie-de-aparare-antiaeriana
Îngrijorări în Iran, după ce Israelul a distrus instalații de producție a rachetelor și a dezactivat sisteme cheie de apărare antiaeriană

Atacurile aeriene israeliene asupra Iranului, sâmbătă, au paralizat capacitatea Iranului de a produce rachete balistice cu rază lungă de acțiune și au lăsat instalații energetice cruciale vulnerabile prin distrugerea bateriilor de apărare aeriană care le proteja, potrivit relatărilor presei internaționale, care citează oficiali israelieni, americani și iranieni, precum și a imaginilor din satelit analizate de experți.

Israelul a lansat atacul asupra Iranului în noaptea de vineri spre sâmbătă FOTO EPA-EFE

Bombardamentele Israelului au vizat, printre altele, baza secretă Parchin din apropiere de Teheran, folosită anterior pentru cercetarea și dezvoltarea armelor nucleare, precum și o fabrică care produce drone, relatează Times of Israel.

Atacurile asupra sistemelor de apărare antiaeriană au provocat „alarmă profundă” în Iran, a relatat The New York Times, citând trei oficiali iranieni anonimi – între care unul de la Ministerul petrolului – după ce ar fi dezactivat apărările de la rafinăria de petrol din provincia Khuzestan Abadan, complexul petrochimic Bandar Imam Khomeini și un complex adiacent, respectiv un port major, precum și zăcământul de gaz Tange Bijar din provincia Ilam.

În plus, relatează publicația americană, citând oficialii iranieni și trei oficiali israelieni, loviturile aeriene au dezactivat trei sisteme de apărare antiaeriană S-300 de fabricație rusă pe Aeroportul Internațional Imam Khomeini din Teheran, precum și la baza de rachete Malad din apropierea capitalei.

Țintele atacurilor au inclus bazele de producție de rachete Falagh, Shaid Ghadiri și Abdol Fath ale Corpului Gardienilor Revoluției din Iran, precum și instalații de la bazele Parchin și Parand.

Presa iraniană a raportat că patru soldați au fost uciși, menționând că bilanțul ar putea crește.

Consiliul Suprem de Securitate Națională al Iranului a organizat sâmbătă consultări de urgență cu privire la modalitatea de răspuns, a informat NYT, adăugând că nu s-a luat nicio decizie și că liderul suprem Ali Khamenei este așteptat duminică să comenteze public atacurile Israelului.

Capacități importante de fabricare a rachetelor au fost distruse de bombardamentul israelian

Cel puțin 12 mixere planetare folosite pentru a produce combustibil solid utilizat în rachete balistice cu rază lungă de acțiune au fost lovite, potrivit portalului de știri saudit  Elaph, care citează o sursă.

Potrivit acesteia, Iranul va avea nevoie de doi ani pentru a repara fabrica, care a fost distrusă. Locația acesteia nu a fost dezvăluită.

Site-ul Axios a citat surse israeliene și un oficial american, potrivit cărora Iranul nu poate produce mixere și trebuie să le achiziționeze din China, ceea ce poate dura mai mult de un an. 

Pe de altă parte, oficialii iranieni citați de The New York Times au afirmat că daunele aduse capacităților de producție de rachete ale Republicii Islamice au fost „minore” și pe termen scurt.

Iranul deține cel mai mare arsenal de rachete din Orientul Mijlociu și a furnizat rachete Rusiei pentru a fi folosite împotriva Ucrainei, precum și grupărilor paramilitare proxy Houthi și Hezbollah, potrivit oficialilor americani.

Imagini prin satelit de după atac, analizate de experți

Imaginile comerciale din satelit au arătat că atacurile de represalii ale Iranului au lovit clădiri folosite de Iran pentru amestecarea de combustibil solid pentru rachete balistice, conform evaluărilor separate a doi cercetători americani, și anume David Albright, un fost inspector de arme al ONU, de la grupul de cercetare al Institutului pentru Știință și Securitate Internațională, respectiv Decker Eveleth, un analist asociat la CNA, un grup de cercetare din Washington.

Ei au declarat separat pentru Reuters că Israelul a lovit Parchin, un complex militar masiv de lângă Teheran. Israelul a lovit și Khojir, un amplasament de producție de rachete în apropiere de Teheran, potrivit lui Eveleth. Cercetătorul american a estimat că e posibil ca atacurile israeliene să „îngreuneze în mod semnificativ capacitatea Iranului de a produce în masă rachete”. El a spus că o imagine prin satelit captată de Planet Labs a arătat avarierea a două clădiri din complexul Khojir, unde este amestecat combustibil solid pentru rachete balistice.

Clădirile erau împrejmuite cu berme înalte de pământ, potrivit imaginii revizuite de Reuters. Astfel de structuri sunt asociate cu producția de rachete și sunt menite să frâneze o explozie dintr-o clădire să se răspândească la structurile din apropiere.

Imagini prin satelit arată trei clădiri distruse la Parchin, precum și un depozit, a spus Eveleth.

Clădirile, a spus el, sunt situate la aproximativ 320 de metri de o instalație care, potrivit  Agenției Internațională pentru Energie Atomică și serviciilor de informații ale SUA , ar fi făcut parte dintr-un program cuprinzător de dezvoltare a armelor nucleare pe care Iranul l-a închis în 2003. Iranul neagă că are un astfel de program, în timp ce Ierusalimul spune că nu l-a abandonat niciodată complet, indicând nivelurile actuale de îmbogățire a uraniului care nu au nicio utilizare civilă.

„Israelul spune că a vizat clădirile care găzduiesc mixere cu combustibil solid”, a spus Eveleth. „Aceste mixere industriale sunt greu de realizat și sunt controlate la export. Iranul a importat multe de-a lungul anilor cu cheltuieli mari și probabil că va avea dificultăți să le înlocuiască.”

Cu o operațiune limitată, a spus el, este posibil ca Israelul să fi dat o lovitură semnificativă capacității Iranului de a produce rachete în masă și să fi făcut mai dificil pentru Iran să străpungă apărarea antirachetă a Israelului.

„Loviturile par a fi foarte precise”, a spus el.

IDF a spus că a vizat cu precizie obiective militare strategice, în special site-uri de producție și lansare de drone și rachete balistice, precum și baterii de apărare aeriană, drept răzbunare pentru bombardamentul iranian de la 1 octombrie cu peste 200 de rachete.

Loviturile au fost efectuate în mai multe valuri, în diferite zone ale Iranului, Republica Islamică închizându-și spațiul aerian și arătând aparent o capacitate redusă de a contracara atacul, scrie Times of Isarel.

Primul val de atacuri a vizat capacitățile de apărare aeriană ale Iranului, atât pentru a asigura libertatea de operare avioanelor israeliene, cât și pentru a pregăti terenul pentru alte atacuri, în cazul în care Iranul ripostează.

Următoarele valuri au lovit siturile de fabricare a dronelor și rachetelor balistice – inclusiv cele utilizate în atacurile iraniene directe asupra Israelului din 14 aprilie și 1 octombrie – precum și siturile utilizate pentru lansarea acestor arme.