Străzile din Algarve s-au transformat în râuri învolburate, în timp ce Europa este lovită de inundațiile bruște care au afectat mult iubita destinație britanică de vacanță.
Inundații în Portugalia FOTO: X
Videoclipuri terifiante distribuite pe rețelele de socializare arată cum apa țâșnește prin centrul orașului Albufeira, cu case și întreprinderi scufundate.
De asemenea, au avut loc inundații în Moncarapacho, unde o mașină a fost filmată în timp ce era târâtă de un curent puternic pe o stradă inundată, a raportat presa locală.
Clipuri noi arată noroi și resturi împrăștiate pe străzile din Albufeira după ce inundațiile s-au potolit. Potrivit rapoartelor locale, torenții de apă au fost provocați de doar cinci minute de ploaie puternică joi dimineața. Algarve și alte patru districte din Portugalia au fost plasate de atunci sub avertizare meteorologică, deoarece țara se pregătește pentru ploi torențiale suplimentare. Această situație survine după ce, în urmă cu doar două săptămâni, inundațiile din regiunea Valencia din Spania au provocat moartea a peste 220 de persoane și distrugerea a mii de locuințe, scrie dailymail.co.uk.
Vremea extremă a continuat să afecteze zone întinse din țară în această săptămână, mii de persoane fiind evacuate din casele lor în regiunea Malaga și o mare parte a țării fiind încă în alertă, deoarece furtunile nu dau semne că se vor opri. Imagini din orașul Malaga au arătat mașini scufundate și autobuze abandonate, precum și bețe și alte obiecte acumulate pe străzile transformate în râuri de ploaia torențială. Între timp, Valencia a fost pregătită pentru o nouă avalanșă, zonele de coastă fiind plasate în stare de alertă maximă miercuri seară, meteorologii avertizând că ar putea cădea până la 180 de milimetri (7 inci) de ploaie în cinci ore.
La mai bine de două săptămâni după ce regiunea a fost prima victimă a inundațiilor, zone întinse rămân acoperite de noroi și moloz, iar precipitațiile suplimentare fac situația și mai gravă pentru voluntarii de curățare și salvatori, care încă caută cadavre în unele zone. Cele mai recente rapoarte indică faptul că 223 de persoane și-au pierdut viața, iar cel puțin 31 sunt încă date dispărute, aceasta fiind cea mai mortală catastrofă meteorologică din Spania din ultimele decenii.
Răspunsul de urgență a inclus desfășurarea a peste 2 000 de membri ai unității militare de urgență din Spania, care au lucrat alături de intervenienții locali și de voluntari pentru a desfășura operațiuni de salvare și recuperare. Un număr suplimentar de peste 30 000 de voluntari au fost mobilizați, din întreaga țară, pentru a sprijini eforturile de curățare în curs. Până în prezent, sute de familii și-au pierdut casele și mii și-au văzut vehiculele distruse.
Vehicule militare au patrulat în zonă pentru a oferi ajutor și au aprovizionat oamenii cu alimente și alte bunuri de primă necesitate. Numeroase case și spații publice au fost scufundate, iar până la 155.000 de gospodării s-au confruntat cu pene de curent.
Regiunile Aragon, Murcia și Andaluzia au fost, de asemenea, afectate de inundații la 29 octombrie, un expațiat britanic în vârstă de 71 de ani fiind ucis la locuința sa din Malaga. Fenomenul care stă la baza ploii neîncetate este cunoscut la nivel local sub numele de DANA, un acronim spaniol pentru depresiune izolată de mare altitudine. Spre deosebire de furtunile sau vijeliile obișnuite, aceasta se poate forma independent de fluxurile de jet polare sau subtropicale.
Atunci când aerul rece suflă peste apele calde ale Mării Mediterane, aerul mai cald se ridică rapid și formează nori înalți, denși încărcați cu apă, care pot rămâne deasupra aceleiași zone timp de mai multe ore, ceea ce le sporește potențialul distructiv. Meteorologii spun că acest fenomen provoacă uneori furtuni cu grindină de mari dimensiuni și tornade, așa cum s-a văzut săptămâna aceasta.
Estul și sudul Spaniei sunt deosebit de sensibile la acest fenomen datorită poziției sale între Oceanul Atlantic și Marea Mediterană. Masele de aer cald și umed și fronturile reci se întâlnesc într-o regiune în care munții favorizează formarea norilor de furtună și a precipitațiilor.
Înainte ca termenul DANA să fie inventat la începutul anilor 2000, orice ploaie abundentă din toamnă, caracteristică climatului mediteranean, era cunoscută sub denumirea populară de „gota fria” (picătură rece) în Spania și în unele părți ale Franței. Termenul este încă utilizat pe scară largă în mod colocvial. Originea sa datează din 1886, când oamenii de știință germani au introdus ideea de „kaltlufttropfen”, sau picătură de aer rece, pentru a descrie o perturbare la mare altitudine, dar fără reflexie aparentă la suprafață.
Aemet afirmă că conceptul de picătură rece este depășit și definește DANA drept o depresiune închisă de mare altitudine care a devenit izolată și separată de un jet stream asociat. Aemet spune că DANA devin uneori staționare sau chiar se deplasează înapoi, de la est la vest. Enrico Scoccimarro, cercetător principal la Centrul Euro-Mediteranean pentru Schimbări Climatice, a declarat luna trecută că, deși marile deversări de apă sunt ”tipice regiunii mediteraneene de vest și acestei perioade a anului”, evenimentul meteorologic recent a fost ”excepțional”.
”Evenimente de acest tip, în aceste zone și cu această intensitate, nu au mai fost înregistrate de câteva decenii, trebuie să vă întoarceți în anii 1960 pentru a găsi valori similare”, a declarat el pentru cotidianul italian Corriere della Sera. Oamenii de știință sunt de obicei precauți în ceea ce privește asocierea unor fenomene meteorologice individuale cu schimbările climatice, dar mulți au afirmat că o combinație de factori legați de acestea a cauzat probabil acest eveniment meteorologic dramatic.
Dr. Friederike Otto, Lead of World Weather Attribution la Centre for Environmental Policy, Imperial College London, a declarat: „Fără îndoială, aceste ploi torențiale explozive au fost intensificate de schimbările climatice. Cu fiecare fracțiune de grad de încălzire a combustibililor fosili, atmosfera poate reține mai multă umiditate, ceea ce duce la ploi mai abundente. Aceste inundații ne reamintesc încă o dată cât de periculoase au devenit deja schimbările climatice la doar 1,3°C de încălzire”
Săptămâna trecută, însă, ONU a avertizat că suntem pe cale să înregistrăm o încălzire de până la 3,1°C până la sfârșitul secolului.