Iranul s-a oferit să își păstreze stocul de uraniu îmbogățit până la 60%, sub nivelurile de puritate necesare pentru fabricarea unei bombe nucleare. Confirmarea a venit de la șeful inspectoratului nuclear al ONU, Rafael Grossi, pe fondul amenințării cu refacerea sancțiunilor europene din cauza activităților nucleare ale Teheranului.
Drapelul Iranului FOTO: pixibay
„Cred că acesta este un pas concret în direcția corectă. Avem un fapt care a fost verificat de noi. Este pentru prima dată când Iranul a fost de acord să urmeze o cale diferită”, a declarat Grossi, la Viena, potrivit The Guardian.
Mișcarea negociată de Grossi cu oficiali iranieni, inclusiv cu președintele Masoud Pezeshkian, în cadrul unei vizite la Teheran săptămâna trecută, este menită să împiedice o mișcare a diplomaților europeni în cadrul consiliului de administrație al AIEA din această săptămână de a solicita un raport cuprinzător privind conformitatea Iranului, care ar putea duce la revenirea la sancțiunile ONU.
Acordul privind activitățile nucleare ale Iranului expiră oficial în septembrie, la 10 ani după ce a fost negociat în 2015.
O revenire ar implica reimpunerea sancțiunilor Consiliului de Securitate din rezoluțiile anterioare asupra Iranului în cazul „neîndeplinirii semnificative” a angajamentelor Iranului în cadrul acordului nuclear.
„Am fost săptămâna trecută și am obținut ceva, iar dacă mergem pas cu pas și obținem rezultate concrete, traiectoria poate fi mai puțin conflictuală”, a declarat Grossi.
Ministrul iranian de externe, Abbas Araghchi, a sugerat, totuși, că oferta iraniană de plafonare a îmbogățirii ar putea fi retrasă dacă puterile europene – Franța, Germania și Regatul Unit – insistă să comande raportul.
Grossi a declarat că a vorbit cu Araghchi marți seara, dar că nu a existat nicio amenințare sau avertisment iranian în timpul conversației.
El a declarat că oferta de a îngheța stocul a fost un semn de bunăvoință, dar este probabil ca puterile europene să considere oferta iraniană de a limita stocul la 60 % ca fiind mai puțin revoluționară.
Israelul și SUA au declarat că nu vor permite Iranului să se doteze cu o armă nucleară, însă viitoarea administrație Trump a pus până acum accentul pe înăsprirea sancțiunilor economice împotriva Iranului, mai degrabă decât pe un atac militar asupra siturilor nucleare iraniene.