Israelul a bombardat o cafenea pe o plajă aglomerată din orașul Gaza. Peste 40 de persoane au fost ucise și alte zeci rănite

0
1
israelul-a-bombardat-o-cafenea-pe-o-plaja-aglomerata-din-orasul-gaza.-peste-40-de-persoane-au-fost-ucise-si-alte-zeci-ranite
Israelul a bombardat o cafenea pe o plajă aglomerată din orașul Gaza. Peste 40 de persoane au fost ucise și alte zeci rănite

Israelul și-a intensificat ofensiva în Fâșia Gaza luni, emițând noi ordine de evacuare pentru zeci de mii de oameni din nordul teritoriului devastat, în timp ce aproximativ 60 de palestinieni au fost uciși în noi bombardamente, potrivit oficialilor locali și personalului medical, relatează The Guardian. Peste 40 de persoane au fost ucise într-un atac aerian asupra unei cafenele din apropierea portului, în orașul Gaza, potrivit directorului celui mai mare spital din teritoriu.

Cafeneaua Al-Baqa, bombardată de Israel FOTO EPA-EFE

Mohammad Abu Silmiya, directorul spitalului Al-Shifa, a declarat luni seară într-o actualizare a bilnațului că cel puțin 41 de persoane au fost ucise și alte 75 rănite.

Videoclipurile geolocalizate de CNN arată fum gros ridicându-se de la locul atacului precum și pagube extinse asupra cafenelei și a zonei înconjurătoare. 

Forțele de Apărare ale Israelului au declarat pentru CNN că incidentul este „în curs de examinare”. „Mai devreme astăzi (luni), IDF a atacat mai mulți teroriști Hamas în nordul Fâșiei Gaza. Înainte de atac, au fost luate măsuri pentru a reduce riscul de a răni civilii prin supraveghere aerienă.”

Cafeneaua Al-Baqa era un loc popular printre studenți, jurnaliști și lucrători la distanță, deoarece oferea acces la internet pe coasta Mediteranei.

Una dintre victime este Sama Abu Namous, în vârstă de 17 ani, care se afla în cafenea pentru a studia. Școlile au fost suspendate în Gaza, dar ea se pregătea pentru o posibilă reluare a examenelor, a declarat familia ei.

„Studia pentru examenul de liceu și urma să vină acasă după aceea. Am primit deodată vestea că a fost ucisă… Copii mor în fiecare zi. Despre ce negociem? Sângele copiilor noștri?”, a spus mătușa adolescentei.

Silmiya a declarat pentru CNN că „majoritatea victimelor sunt femei și copii”, inclusiv mulți studenți care se aflau la cafenea pentru a avea acces la internet.

Medicul a mai spus că spitalul duce lipsă de paturi la ATI și anestezice pentru a trata victimele. Numărul deceselor a crescut luni noapte, după ce o parte dintre răniți au murit din cauza rănilor grave.

„Îi tratăm pe răniți pe etajul spitalului, deoarece nu sunt disponibile camere și paturi de spital”, a adăugat directorul spitalului.

Printre cei uciși se număra și un jurnalist independent, Ismail Abu Hatab, potrivit altor jurnaliști aflați la fața locului.

Biroul de presă al guvernului, controlat de Hamas, a declarat că moartea sa a crescut la 228 numărul jurnaliștilor uciși de acțiuni militare israeliene în Gaza din octombrie 2023.

Atacuri înainte de posibile negocieri în vederea unui armistițiu

Noile atacuri aeriene au loc în contextul în care un consilier al premierului israelian Benjamin Netanyahu era așteptat să sosească la Washington pentru discuții privind încheierea unui armistițiu, la o zi după ce Donald Trump a făcut apel, într-o postare pe rețelele de socializare, la un acord pentru a pune capăt războiului și a elibera cei 50 de ostatici pe care îi mai deține Hamas.

Ron Dermer, ministrul afacerilor strategice și un apropiat al lui Netanyahu, urmează să se întâlnească cu înalți oficiali americani pentru a discuta despre tratativele indirecte în curs cu Hamas, urmările războiului Israelului împotriva Iranului și posibilitatea unor acorduri diplomatice regionale.

Un purtător de cuvânt al guvernului israelian a declarat luni reporterilor că Netanyahu depune eforturi pentru a pune capăt războiului din Gaza „cât mai curând posibil” și a elibera restul de ostatici din care se crede că mai mult de jumătate sunt morți. Un oficial american a declarat că Netanyahu va călători în SUA pe 7 iulie pentru a se întâlni cu Donald Trump.

O sursă familiarizată cu discuțiile a declarat pentru CNN că Israelul nu a luat încă o decizie după două zile consecutive de întâlniri între Netanyahu și cei mai importanți consilieri și miniștri ai săi. Cu toate acestea, sursa a spus că Netanyahu este interesat de un armistițiu, relatează CNN.

Ben Gvir, liderul partidului Puterea Evreiască, a insistat că trebuie făcută o „mișcare decisivă” în Gaza și și-a exprimat frustrarea față de faptul că Israelul pierde timp și oportunități cu fiecare zi care trece, a declarat sursa.

Netanyahu încearcă să ia o decizie înainte de călătoria sa la Washington, DC, pentru a se întâlni cu Trump, a declarat sursa, adăugând că este posibil să fie nevoiți să ia o decizie în această săptămână.

Duminică, Netanyahu a declarat că „s-au deschis multe oportunități” în urma operațiunilor militare ale Israelului în Iran, inclusiv posibilitatea de a aduce acasă ostaticii rămași în Gaza.

Noi ordine de evacuare în Fâșia Gaza

Forțele de apărarea ale Israelului (IDF) au emis noi „ordine de evacuare” înaintea unor atacuri iminente în preajma orașului Gaza, dens populat, cerându-le palestinienilor să se evacueze spre sud, către zonele de coastă deja supraaglomerate, unde există puține facilități și resurse limitate de apă. Aproximativ 80% din Gaza este acum vizată de astfel de ordine de evacuare sau controlată de Forțele de Apărare ale Israelului (IDF).

Ordinele mai precizau că IDF plănuiește să avanseze în centrul orașului Gaza pentru a împotriva militanților Hamas care se aflau acolo.

Luni, tancuri și infanterie israeliene au intrat în cartierul Zeitoun, la marginea estică a orașului Gaza, și au deschis focul asupra mai multe zone din nord, în timp ce avioanele au bombardat cel puțin patru școli după ce au ordonat sutelor de familii care se adăposteau înăuntru să plece, au declarat locuitorii.

„Exploziile nu s-au oprit niciodată; au bombardat școli și case. Au fost ca niște cutremure”, a spus Salah, în vârstă de 60 de ani, din orașul Gaza. „La știri auzim că se apropie un armistițiu; pe teren vedem moarte și auzim explozii.”

După-amiaza, un atac aerian a lovit o cafenea aglomerată de pe țărm în orașul Gaza, ucigând cel puțin 22 de persoane, inclusiv femei, copii și un jurnalist local.

IDF a declarat că a atacat ținte militanți în nordul Gazei, inclusiv centre de comandă și control, după ce a luat măsuri pentru a atenua riscul de a răni civilii.

Analiștii au detectat schimbări în retorica înalților oficiali israelieni în ultimele zile, ceea ce ar putea sugera că se ia în considerare un nou armistițiu.

Pe parcursul conflictului, atacurile israeliene s-au intensificat în momente importante ale negocierilor. Oficialii israelieni au declarat că unul dintre scopurile ofensivei Israelului, lansată în mai, după destrămarea unui armistițiu de două luni în martie, a fost acela de a cuceri teritorii ce ar putea fi ulterior negociate.

Vineri, Eyal Zamir, șeful statului major al IDF, a declarat că ofensiva este foarte aproape de a-și atinge obiectivele. 

Urmează un armistițiu în Gaza?

Oficiali apropiați negocierilor au declarat că o înțelegere rămâne însă dificilă, atât Israelul, cât și Hamas menținând pozițiile anterioare incompatibile.

Hamas cere Israelului să accepte încetarea definitivă a războiului și refuză să dezarmeze. Israelul refuză cerințele Hamas de a se retrage complet din Gaza și declară că își va încheia campania doar atunci când organizația militantă va renunța la arme, iar liderii săi vor fi fost de acord să părăsească teritoriul.

Yair Lapid, liderul opoziției israeliene, s-a alăturat luni vocii celor din Israel care cer încetarea războiului din Gaza.

„Statul Israel nu mai are niciun beneficiu din continuarea războiului în Gaza. Doar daune la nivel de securitate, politic și economic”, a declarat Lapid la o reuniune a parlamentarilor. „Armata nu mai are obiective în Gaza.”

Un sondaj de opinie publică publicat a doua zi după armistițiul cu Iranul, încheiat marți, de postul public de radio Kan, a arătat că aproape două treimi dintre respondenți își doresc sfârșitul războiului din Gaza. Rezultatul este în concordanță cu zeci de sondaje similare din ultimele luni. Armata israeliană a suferit pierderi semnificative în această lună, ceea ce a sporit presiunea publică pentru a se ajunge la un acord.

Spitalul Nasser din Khan Younis a anunțat luni că a primit cadavrele a 11 persoane care au fost împușcate în timp ce se întorceau de la un centru de ajutorare asociat Fondului Umanitar pentru Gaza, susținut de Israel și SUA, în sudul Gazei. Alte zece au fost ucise într-un depozit de ajutorare al Națiunilor Unite din nordul Gazei, potrivit Ministerului Sănătății.

Armata israeliană a recunoscut luni că civilii palestinieni au fost răniți în timp ce așteptau alimente de la centrele de distribuție din Gaza și din alte locații, motivând că instrucțiuni au fost emise după „lecțiile învățate”.

Alimentele, combustibilul și alte bunuri de bază sunt insuficiente în Gaza, iar distribuțiile efectuate de GHF nu sunt nici pe departe suficiente pentru a satisface nevoile a 2,3 milioane de oameni.

Israelul susține că Hamas fură ajutoare pentru a finanța operațiuni militare și de altă natură. Grupul respinge această acuzație, în timp ce agențiile umanitare spun că sistemele lor de monitorizare sunt robuste.

Peste 56.500 de palestinieni au fost uciși de la începutul războiului Israel-Hamas, majoritatea civili, aproape întreaga populație de 2,3 milioane de locuitori fiind strămutată, iar o mare parte din teritoriu a fost redus la ruine.