Israelul promite „lovituri puternice” asupra Teheranului după presupusa încălcare a armistițiului. Iranul neagă orice implicare

0
3
israelul-promite-„lovituri-puternice”-asupra-teheranului-dupa-presupusa-incalcare-a-armistitiului.-iranul-neaga-orice-implicare
Israelul promite „lovituri puternice” asupra Teheranului după presupusa încălcare a armistițiului. Iranul neagă orice implicare

Tensiunile din Orientul Mijlociu revin în prim-plan după ce ministrul israelian al Apărării, Israel Katz, a anunțat că a ordonat armatei să lovească „ținte strategice” din Teheran, în urma unor atacuri cu rachete atribuite Iranului, deși între cele două țări fusese anunțată o încetare a focului mediată de Statele Unite. Regimul iranian neagă oficial orice implicare.

Teheranul riscă noi bombardamente din partea Israelului/FOTO:EPA/EFE

„Am instruit armata israeliană să răspundă cu forță încălcării armistițiului de către Iran, prin lovituri directe asupra obiectivelor regimului de la Teheran,” a transmis Katz într-un comunicat publicat marți dimineață.

Forțele de Apărare ale Israelului (IDF) au raportat anterior lansarea unor rachete dinspre Iran, la scurt timp după ce intrase în vigoare un acord de încetare a focului negociat de administrația Trump. Potrivit IDF, sistemele antiaeriene au fost activate pentru a intercepta amenințările.

Teheranul neagă. Confuzie în jurul armistițiului

Postul de televiziune de stat iranian a citat Statul Major al armatei, care a dezmințit orice implicare în atacuri asupra „teritoriilor ocupate”. În plus, oficialii iranieni nu au confirmat nici participarea formală la armistițiul mediat de SUA.

Cu o zi înainte, președintele american Donald Trump anunțase pe platforma sa Truth Social că armistițiul „intra în vigoare imediat” și făcea apel către ambele părți să nu-l încalce. Potrivit planului propus de Washington, Iranul trebuia să își oprească operațiunile primele 12 ore, urmat de Israel în următoarele 12.

Un conflict cu ecou regional

Oficialii israelieni susțin că au acceptat armistițiul după „atingerea tuturor obiectivelor” operațiunii „Leul care se ridică”, desfășurată timp de aproape două săptămâni, și care ar fi vizat „eliminarea unei amenințări existențiale duale – nucleară și balistică”, potrivit unui comunicat al guvernului Netanyahu.

La rândul său, ministrul iranian de externe Abbas Araghchi a lăsat să se înțeleagă că Teheranul ar fi fost dispus să oprească atacurile, însă doar cu condiția încetării agresiunii israeliene. „Nu există, în acest moment, niciun acord formal privind o încetare a focului”, a scris el pe rețelele sociale.

Noapte de foc: atacuri și replici în valuri

În pofida anunțului de armistițiu, atacurile au continuat. În Israel, patru persoane au fost ucise în sudul țării, în orașul Beersheba, în urma unui atac cu rachete lansat chiar înainte de intrarea în vigoare a armistițiului, potrivit serviciului de urgență Magen David Adom.

Simultan, Teheranul a fost zguduit de explozii masive în timpul nopții. Potrivit jurnaliștilor AFP aflați la fața locului, a fost vorba de unele dintre cele mai intense bombardamente de la declanșarea conflictului, pe 13 iunie.

Atac asupra bazei americane din Qatar

Într-un gest interpretat ca represalii, Iranul a atacat luni seară baza militară americană Al Udeid din Qatar, cel mai mare centru logistic al armatei SUA în Orientul Mijlociu. Autoritățile iraniene au confirmat lovitura, descriind-o drept „proporțională”, după ce SUA bombardaseră mai multe instalații nucleare iraniene în weekend.

Qatarul a condamnat ferm acțiunea, catalogând-o drept „agresiune flagrantă” și avertizând asupra unui posibil răspuns. Spațiul aerian qatarez a fost temporar închis, iar ambasadele occidentale au cerut populației să se adăpostească.

În pofida apelurilor repetate ale Statelor Unite la calm, armistițiul pare fragil. Presa israeliană și cea iraniană oferă relatări contradictorii, în timp ce comunitatea internațională avertizează că escaladarea ar putea avea consecințe imprevizibile la scară regională.

Conflictul a debutat cu un atac aerian israelian asupra unor obiective nucleare și militare iraniene, în urmă cu aproape două săptămâni. Peste 200 de persoane și-au pierdut viața în Iran, iar zeci de civili au fost uciși în Israel, într-unul dintre cele mai grave episoade ale tensiunilor bilaterale din ultimul deceniu.