„Îți amintești cât de frumoasă a fost cândva Germania?” Inteligența artificială folosită în România și Germania pentru a „vinde” alegătorilor viziuni idilice

0
1
„iti-amintesti-cat-de-frumoasa-a-fost-candva-germania?”-inteligenta-artificiala-folosita-in-romania-si-germania-pentru-a-„vinde”-alegatorilor-viziuni-idilice
„Îți amintești cât de frumoasă a fost cândva Germania?” Inteligența artificială folosită în România și Germania pentru a „vinde” alegătorilor viziuni idilice

Partidul de extremă dreaptă AfD, din Germania, folosește imagini și clipuri create cu ajutorul inteligenței artificiale care prezintă viziuni idilice ale unei țări care nu a existat niciodată. Modelul este utilizat de partidele extremiste europene, inclusiv de suveraniștii români.

Imagine creată cu ajutorul inteligenței artificale folosită de AfD. FOTO: Facebook/AfD

„Îți amintești cât de frumoasă a fost cândva Germania?”. Este o întrebare pusă într-un videoclip distribuit de candidata de extremă-dreaptă Alice Weidel, care descrie o țară care nu a existat niciodată, deoarece a fost generată de inteligența artificială.

Scenele evocatoare includ un copil mic cu părul blond zâmbind cu ochi strălucitori, fundalul iluminat cu șiruri neclare de lumini de Crăciun și un brad încărcat cu ornamente; o tânără blondă, într-un top cu paiete, dansând cu mingi disco atârnând în spatele ei; iar copiii într-un autobuz râd și se joacă în drum spre școală, bucuria strălucind pe fețele lor.

Conținutul generat de inteligența artificială ca acesta ajută partidul populist Alternativa pentru Germania sau AfD al lui Weidel să facă ambele părți ale viziunii sale – viitorul idilic, dominat de nostalgie pe care promite să îl aducă, precum și pe cel distopic despre care îl avertizează în cazul în care alții vor câștiga alegerile – să pară uimitor de reale – arată Politico într-o analiză.

Înainte de alegerile din 23 februarie, când AfD se așteaptă să câștige mai mult de 20% din voturi, politicienii de top din partid postează și distribuie o mulțime de imagini și videoclipuri generate de inteligență artificială, alăturându-se unui întreg ecosistem online de conținut generat de inteligența artificială care ajută partidul.

„Este vorba despre a arăta cum ar putea arăta viața cu AfD în Germania și cu ce s-ar compara dacă nu am ajunge la putere”, a declarat, pentru Politico, Norbert Kleinwächter, un parlamentar AfD, care a fost printre cei mai activi membri ai partidului în postarea de conținut generat de inteligență artificială. „Nu descriem doar în cuvinte ceea ce vrem. Uneori, ilustrăm în imagini și amplificăm mesajul”.

Clipurile AI amplifică clișeele emoționale

Site-ul web al partidului național prezintă un miner cu cască, o femeie care dansează fără griji, un bărbat care râde și o femeie în vârstă zâmbitoare, toate acestea fiind generate de AI. Aceste imagini care înfățișează genul de germani „obișnuiți” care susțin AfD sunt tipice pentru mare parte din conținutul generat de inteligență artificială folosit de partid.

Dar aceste imagini nu sunt folosite doar pentru a-și portretiza susținătorii. Partidul folosește conținut generat de inteligența artificială pentru a-și aduce la viață promisiunea de a întoarce țara într-un timp idealizat, mai bun – și pentru a preveni ceea ce ei văd ca un viitor întunecat provocat de creșterea imigrației.

Pentru AfD, „clipurile generate de inteligență artificială servesc ca mașini de nostalgie și amplificatoare de clișee emoționale, cu imagini care fac referire la estetica istorică din secolele al XIX-lea și al XX-lea”, a spus Marcus Bösch, cercetător la Universitatea de Științe Aplicate din Hamburg.

Un videoclip al filialei AfD din statul Brandenburg din estul Germaniei, publicat înaintea alegerilor de stat din estul Germaniei din toamna trecută, ilustrează bine acest lucru.

Clipul vorbește despre o presupusă epocă de aur:

„Strămoșii tăi aveau o patrie în Brandenburg – aici bunicul tău a dus-o pe bunica ta la dans, aici mama ta a mers la grădiniță, aici și-a construit bunicul tău casa”, spune naratorul, în timp ce pe ecran se derulează imagini în stil retro cu tineri zâmbind într-o sală de dans. „Aici este locul în care părinții tăi te-au adus pe lume și te-au făcut persoana care ești astăzi.”

Acesta este punctul în care videoclipurile sunt de obicei tăiate în imagini întunecate, cu aspect de rău augur menite să evoce viitorul Germaniei dacă AfD nu ajunge la putere. În aceste clipuri, nemții în vârstă adună sticle de plastic pentru a-și face rostul sau se uită cu disperare la portofelele goale. Femeile merg pe stradă în burca. Grupuri de bărbați cu piele întunecată se uită direct la privitor.

Captura de ecran afișează o postare pe canalul oficial de Instagram al AFD. | Emily Schultheis/POLITICO

Liderii AfD sunt deschiși cu privire la modul în care folosesc tehnologia. Kleinwächter a spus că nu va numi abordarea AfD o mașină de nostalgie, ci mai degrabă „un telescop în viitor”.

„Nu este vorba despre a spune ceva negativ despre un anumit grup sau o anumită persoană sau ceva”, a spus el. „Nu acesta este scopul – scopul este să punem degetul pe locul dureros și să-l prezentăm vizual.”

„O întreagă armată de fani”

Utilizarea inteligenței artificiale de către oficialii partidului este doar o mică parte din eforturile generate de inteligența artificială pentru a stimula AfD. Conținutul AI generat de utilizatori și influencerii AI pro-AfD publică conținut favorabil pe TikTok, Instagram, Facebook și X.

„Există o întreagă armată de fani care se angajează într-o încercare de propagandă participativă de anvergură și eficientă”, a spus Bösch. „Mesajele sunt amplificate și încărcate emoțional prin editări ale fanilor, susținătorii inundând secțiunile de comentarii cu hashtaguri pro-AfD, cum ar fi emoji-ul inimii albastre, pentru a folosi algoritmul.”

Există cântece AI precum „Re-migration Hit”, pe care membrii aripii de tineret a partidului au fost criticați pentru că au cântat și dansat jubil până în toamna trecută – „Acum este timpul să plecați, vă vom deporta pe toți”, spun versurile cântecului.

Utilizatorii pro-AfD postează totul, de la fete blonde în ținute albastre AfD care călăresc câini într-o mare de steaguri germane până la videoclipuri deepfake cu politicieni din partidele mainstream care se sărută sau merg la închisoare.

Imaginile AI ale AFD prezintă femei frumoase îmbrăcate în albastru. FOTO: ADW

„Nu contează dacă ceea ce prezintă este real sau nu”

Unii utilizatori au creat conturi de influență AI pentru a stimula distribuirea. Un cont, se presupune că o femeie pe nume Larissa Wagner, postează imagini generate de inteligența artificială ale unei femei atrăgătoare cu părul brun, împreună cu declarații pro-AfD și anti-imigrație:

„Sunt atât de trist, sunt atât de supărat. #Magdeburg este orașul natal al mamei mele”, este mesajul distribuit după un atac ce a avut loc într-o piață de Crăciun din Magdeburg, însoțit de o imagine a unei femei care privește în jos, îngrijorată. „Sincer, toți sirienii trebuie să plece. S-au întâmplat prea multe.”

Abordarea AfD cu privire la inteligența artificială în aceste alegeri vorbește despre o trăsătură fundamentală a partidului, a spus Maik Fielitz, cercetător în domeniul mișcărilor de extremă și extremă dreaptă la Institutul pentru Democrație și Societate Civilă din Jena: „legătura sa uneori inconsistentă cu adevărul.”

„Este destul de evident că vor să producă anumite emoții cu ajutorul AI”, a spus el, „și nu contează dacă ceea ce prezintă este real sau nu”.

AI folosit de extrema dreaptă în toată Europa

Un articol publicat de The Guardian analizează modul în care AI a fost folosit în întreaga Europă de partidele de extremă dreapta.

„Partidele de extremă dreaptă și activiști din Europa de Vest sunt în fruntea unei mișcări de armonizare a politicii cu tehnologia inteligenței artificiale generative, fie că vorbim despre imagini false concepute pentru a provoca temeri cu privire la o „invazie” a imigranților sau pentru alte campanii de demonizare care au vizat lideri precum Emmanuel Macron”, arată sursa citată.

Alegerile parlamentare europene de anul acesta au fost rampa de lansare a unei campanii generate de inteligența artificială a extremei drepte europene, spun experții, care a continuat să prolifereze de atunci.

Problema a ajuns, în toamna anului trecut, la consiliul de supraveghere independent al Meta lui Mark Zuckerberg, când organismul a deschis o investigație privind conținutul anti-imigrație de pe Facebook. Ancheta comisiei de supraveghere a analizat o postare dintr-un cont german care prezintă o imagine generată de inteligență artificială, etichetată cu retorică anti-imigranți.

La europarlamentare a fost primul val de conținut de dreapta creat de AI pe rețelele de socializare. Postările din alte părți ale extremei politice ale Europei variază de la desfășurarea de către extrema dreaptă italiană a imaginilor „foto-realiste” cu femei și copii mâncând insecte pentru a susține o teorie a conspirației despre intențiile „elitei globale”, până la imaginile de extremă-dreapta irlandeză cu un ofițer de poliție care ștampilează steagul Irlandei și meme islamofobe ale ucigașilor imediat după atacurile cu cuțite din Marea Britanie.

Utilizarea acelorași modele și teme și aceleiași abordări pentru prezentarea și ambalarea imaginilor pe platformele de social media a dat naștere unei estetice comune în UE și Marea Britanie.

Practic, în toate cazurile, partidele și mișcările de extremă dreaptă au evitat utilizarea oricărui fel de filigran sau de identificare pe imaginile AI, potrivit experților.

Politicienii mainstream au preocupări etice cu privire la folosirea AI

„Ceea ce vedem este vârful aisbergului, deoarece ceea ce vine de la indivizi și dincolo de canalele oficiale este și mai rău”, a spus Salvatore Romano, șeful de cercetare la organizația nonprofit AI Forensics, care a examinat activitatea unor partide de extremă dreaptă.

William Allchorn, cercetător senior la Universitatea Anglia Ruskin, a spus că ușurința de utilizare a modelelor de inteligență artificială a atras o periferie politică care a arătat o atitudine de „oportunism pragmatic” față de noile tehnologii.

„AI reduce barierele de intrare pentru crearea de conținut. Nu aveți nevoie de abilități de codare sau ceva de genul acesta pentru a genera aceste imagini. Este, de asemenea, simptomatic că opiniile de extremă-dreapta se generalizează sau sunt normalizate”, a spus el, adăugând că extrema dreaptă pare să aibă mai puține preocupări morale cu privire la imaginile AI.

Allchorn a spus că partidele politice consacrate par mai precaute în ceea ce privește utilizarea inteligenței artificiale în campaniile oficiale: „Actorii mainstream încă au preocupări etice cu privire la eficacitatea, autenticitatea și fiabilitatea acestor modele pe care actorii de extremă-dreapta sau extremiști nu le au”.

Astfel de clipuri și imagini generate de AI au fost folosite și de suveraniștii români, mai ales de către susținătorii lui Călin Georgescu. Discursurile lui care fac apel la o „epocă de aur” idilică – „noi am dus-o bine când am cultivat pâmântul” – sunt ilustrate cu imagini create de AI rostogolite în social media de zeci de mii de conturi.