Cutremurele aproape continue din sudul Japoniei au forțat evacuarea zecilor de locuitori din insulele izolate, autoritățile și experții avertizând că seria de seisme ar putea continua pe termen nedeterminat.
Autorităţile şi experţii se tem că urmează un mega-cutremur în Japonia. FOTO: arhivă
Zeci de locuitori din insulele izolate din sudul Japoniei au fost evacuați după ce regiunea a fost zguduită de aproape 1.600 de cutremure în ultimele săptămâni, potrivit unui anunț făcut luni de autoritățile locale, notează Hotnews citând AFP.
Populaţia din sud a fost evacuată
Cel mai afectat loc a fost insula Akuseki, unde, în ciuda numărului mare de seisme și a unui cutremur cu magnitudinea de 5,1 produs în timpul nopții, nu au fost raportate pagube materiale semnificative, a declarat primarul Genichiro Kubo, aflat pe o insulă vecină.
Totuși, cutremurele aproape continue, care persistă de mai bine de două săptămâni, au provocat stres intens și lipsă de somn în rândul locuitorilor din zonă.
Din cei 89 de locuitori ai insulei Akuseki, 44 au fost evacuați duminică spre centrul regional din Kagoshima, iar alți 15 s-au refugiat pe o insulă apropiată, a precizat Genichiro Kubo într-o conferință de presă.
Insula Akuseki face parte din arhipelagul Tokara, situat la sud de regiunea Kyushu, și a fost afectată de peste 1.600 de cutremure începând cu 21 iunie. Zona administrativă cuprinde șapte insule locuite și cinci nelocuite, iar legătura cu Kagoshima, cel mai apropiat centru urban, se face în aproximativ 11 ore cu feribotul.
Cauza cutremurelor – un vulcan subacvatic
Experții consideră că activitatea seismică intensă ar putea fi generată de un vulcan subacvatic și de fluxurile de magmă din adâncime, însă avertizează că nu pot estima cu precizie când vor înceta cutremurele.
„Nu putem prevedea ce se va întâmpla. Nu știm când se va termina”, a mai spus Genichiro Kubo în conferinţa de presă.
Nu este prima dată când arhipelagul Tokara se confruntă cu o astfel de perioadă de activitate seismică intensă. În septembrie 2023, zona a fost zguduită de 346 de cutremure într-un interval scurt, conform datelor furnizate de Agenția Meteorologică Japoneză (JMA).
Se ia în calcul posibilitatea unui „mega-cutremur”
Japonia este una dintre cele mai active zone seismice de pe glob, fiind situată la intersecția a patru plăci tectonice majore, pe marginea „centurii de foc” a Pacificului. În fiecare an, țara cu o populație de aproximativ 125 de milioane de locuitori înregistrează în jur de 1.500 de cutremure, reprezentând 18% din totalul seismelor produse la nivel mondial.
Autoritățile japoneze rămân vigilente, fiind îngrijorate în special de posibilitatea unui cutremur de mari proporții în depresiunea Nankai, o zonă seismică de 800 de kilometri de-a lungul coastei Pacificului. Seismele majore din această regiune apar la intervale de 100-200 de ani, ultimul având loc în 1946.
În acest context, recent Japonia a prezentat un plan actualizat de pregătire pentru dezastre, recunoscând că sunt necesare măsuri suplimentare pentru a limita efectele unui posibil „mega-cutremur” care ar putea provoca până la 300.000 de decese în arhipelag.