Jean Claude Juncker: Nu-mi place ideea ca modul de viaţă european să se opună migraţiei

jean-claude-juncker:-nu-mi-place-ideea-ca-modul-de-viata-european-sa-se-opuna-migratiei

Preşedintele în exerciţiu al Comisiei Europene (CE) Jean-Claude Juncker afirmă că ”nu-i place ideea” legării migraţiei de ”modul de viaţă european” din titulatura portofoliului unui comisar, aflată în centrul unei polemici, relatează AFP, citată de News.ro

”Nu-mi place ideea ca modul de viaţă european să se opună migraţiei”, a declarat la Euronews predecesorul preşedintei-alese a CE Ursula von der Leyen, care urmează să-l înlocuiască în post de la 1 noiembrie.

Jean-Claude Juncker şi Ursula von der Leyen fac parte din aceeaşi familie politică de dreapta, Partidul popular European (PPE), în Parlamentul European (PE).

Declarațiile lui Juncker vin pe fondul disputelor referitoare la noua titulatură a portofoliului însărcinat cu dosarul migrației.

Noua preşedintă a Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a produs un început de polemică marţi, făcând o legătură între migraţie şi „protejarea modului de viaţă european”, scrie și publicația belgiană Le Vif.

Grecul Margaritis Schinas, a cărui ţară se află în prima linie a sosirii migranţilor, va fi unul din cei nouă vicepreşedinţi ai noii echipe care urmează să-şi preia funcţia pe 1 noiembrie şi va fi responsabil cu acest dosar foarte sensibil.

Dar misiunea lui este „protejarea modului nostru de viaţă european”, a anunţat Ursula von der Leyen. Titulatura a lăsat nelămurită sala presei, curioasă să ştie ce se ascunde în spatele acestui titlu.

Titulaturile portofoliilor vicepreşedinţilor sunt toate extrase din programul politic prezentat în faţa Parlamentului European şi făcut public, a explicat Ursula von der Leyen într-o conferinţă de presă de prezentare a noii Comisii.


„Modul nostru de viaţă european înseamnă să ţinem la valorile noastre. Frumuseţea demnităţii fiecărei fiinţe omeneşti este una din cele mai preţioase valori”, a spus ea, rugată să justifice legătura dintre titulatura postului şi dosarul migraţiei.

În programul ei, germana dezvoltă una din priorităţile sale, „protejarea modului nostru de viaţă european” în mai multe categorii, printre care statul de drept şi securitatea internă, ca şi un punct privind „frontiere solide şi o nouă abordare în materie de migraţie”.

Denumirea a produs totuşi oarecare jenă, în special la opozanţii politici ai PPE, familia de dreapta conservatoare a dnei von der Leyen.

„Sperie să vezi propunându-se un portofoliu privind ‘protecţia modului de viaţă european’ care include migraţia şi protecţia frontierelor. Sperăm că preşedinta von der Leyen nu vede o contradicţie între a-i susţine pe refugiaţi şi valorile europene”, a reacţionat copreşedinta grupului Verzilor din Parlamentul European, Ska Keller.

Colegul ei britanic din grupul social-democraţilor Claude Moraes a declarat că el va ridica această „adevărată problemă” în faţa grupului său, estimând pe Twitter că un protofoliu numit astfel nu poate exista.

Citește mai mult

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here