Jocul Beijingului în negocierile Rusia-SUA pe tema Ucrainei. Finalul preferat al Chinei este o pace hibridă

0
3
jocul-beijingului-in-negocierile-rusia-sua-pe-tema-ucrainei.-finalul-preferat-al-chinei-este-o-pace-hibrida
Jocul Beijingului în negocierile Rusia-SUA pe tema Ucrainei. Finalul preferat al Chinei este o pace hibridă

China cere marţi ca ”toate părţile implicate” în Războiul din Ucraina să participe la negocieri de pace, în timp ce şefii diplomaţiilor rusă Serghei Lavrov şi americană Marco Rubio încep negocieri în Arabia Saudită, relatează AFP.

Purtătorul de cuvânt al diplomaţiei chineze, Guo Jiakun/ FOTO:X@Echinanews

Un purtător de cuvânt al diplomaţiei chineze, Guo Jiakun, întrebat despre aceste negocieri la care Ucraina nu a fost invitată, salută ”eforturi în favoarea păcii”.

”În acelaşi timp, noi sperăm ca toate părţile implicate şi ca toate părţile interesate să participe la negocieri de pace la termen”, a ceclarat el presei.

De la invadarea Ucrainei de către Rusia în februarie 2022, a existat o dezbatere în curs despre cât de mult dorește Beijingul ca Rusia să câștige războiul. Acest lucru este cu atât mai relevant cu cât China a sprijinit în mod constant Rusia – politic și diplomatic, dar și economic și militar – de la agresiunea sa, susține pe pe portalul 9dashline Justyna Szczudlik, analist pe problemele Chinei și fostă șefă al Programului Asia-Pacific la Institutul Polonez de Afaceri Internaționale (PISM).

Din punct de vedere politic, Republica Populară Chineză (RPC) nici nu a condamnat Rusia pentru agresiune și nici nu a susținut în mod deschis rezistența ucraineană. Cu toate acestea, dialogul politic chino-rus a înflorit (spre deosebire de contactele rare și în mare parte la nivel scăzut ale Chinei cu Ucraina), cu întâlniri frecvente față în față între Xi Jinping și Vladimir Putin, atât în ​​timpul vizitelor oficiale bilaterale , cât și la summit-urile formatelor multilaterale precum BRICS și Organizația de Cooperare din Shanghai . Există, de asemenea, planuri pentru întâlniri personale Xi-Putin în 2025. Deja pe 21 ianuarie, a doua zi după învestirea președintelui Trump, Xi și Putin au avut o întâlnire video .

Din punct de vedere economic , China importă mai multe hidrocarburi din Rusia și exportă mai multe bunuri de larg consum, cum ar fi vehicule, electronice și aparate de uz casnic, în Rusia decât a făcut înainte de invazie. China furnizează Rusiei, de asemenea, articole cu dublă utilizare, cum ar fi semiconductori, rulmenți cu bile, camioane și excavatoare – toate acestea putând fi folosite în echipamente militare (de exemplu, tancuri sau drone) sau pentru a construi fortificații pe câmpul de luptă. În ciuda abordării prudente a Chinei față de Rusia în ceea ce privește cooperarea financiară, investițiile și furnizarea deschisă de arme letale de teama sancțiunilor (impuse în principal de SUA), sprijinul RPC pentru Rusia este semnificativ. Oferind sprijin politic și economic Rusiei, China protejează Moscova de izolarea internațională, stabilizează bugetul Rusiei prin furnizarea de venituri și ajută la menținerea stabilității sociale prin furnizarea de bunuri de larg consum. Drept urmare, Rusia se poate concentra mai mult pe războiul cu Ucraina și poate produce sau repara armele necesare pe câmpul de luptă.

A simpatiza cu ideea păcii hibride este o capcană periculoasă pentru Occident. Singura modalitate de a submina alinierea chino-rusă, de a descuraja China de la mișcări agresive și de a apăra ordinea bazată pe reguli este de a face tot posibilul pentru a ajuta Ucraina să câștige războiul.

Dar care este finalul preferat al Chinei în războiul din Ucraina? Pe de o parte, sprijinul Chinei pentru Rusia sugerează că Xi dorește ca Putin să câștige, dar, pe de altă parte, în diferite lecturi și remarci chineze despre războiul din Ucraina (care, în narațiunea oficială chineză este „problema ucraineană” sau „problema”), Beijingul sugerează că este gata să fie un intermediar de pace .

Cu Rusia împotriva SUA

Problema cu răspunsul la această întrebare despre finalul preferat al Chinei în Ucraina este că sub Xi, care a strâns șuruburile și a făcut politicile foarte opace, politica chineză este o adevărată cutie neagră. Astfel, examinarea abordării Chinei față de Rusia și Ucraina prin prisma obiectivelor sale mai largi de politică externă va ajuta să înțelegem ce vrea China să realizeze în războiul din Ucraina.

Scopul global al politicii externe a Chinei pentru moment este de a câștiga rivalitatea cu SUA sau (cel puțin) de a limita politica Chinei pe care președintele Donald Trump a pus-o în mișcare în timpul primului său mandat (2017-2021). China și-a confirmat abordarea extremă anti-SUA printr-un raport privind practicile hegemonice și de agresiune americane, publicat la 20 februarie 2023, cu câteva zile înainte de prima aniversare a invaziei Ucrainei de către Rusia.

China a fost mult timp percepută ca principala provocare pentru SUA, dar acest lucru a fost subliniat în Strategia de securitate națională adoptată în decembrie 2017, care a descris China ca o țară care provoacă puterea, influența și interesele americane și încearcă să submineze securitatea și prosperitatea americană. Trump a lansat un război comercial și tehnologic cu China, care s-a concentrat în principal pe impunerea de tarife la importurile din China, blocarea companiilor chineze 5G să opereze în SUA și interzicerea telecomunicațiilor chineze să cumpere piese și componente americane. Toate acestea au fost combinate cu presiunea asupra aliaților americani să urmeze exemplul. Administrația Biden (2021-2025) a continuat în mare măsură această abordare atunci când a anunțat noi tarife și restricții la articolele de înaltă tehnologie și a investit, de asemenea, în consolidarea alianțelor din Asia-Pacific. Pe măsură ce Trump intră în al doilea mandat ca al 47-lea președinte al SUA, este probabil să crească tensiunea.

În această rivalitate tot mai adâncă între SUA și China, inclusiv imprevizibilitatea abordării lui Trump față de China, Beijingul are nevoie de cel puțin prieteni politici, dacă nu aliați, pentru a „lupta” SUA. De aceea Rusia este partenerul indispensabil al Chinei. Așa a spus un expert chinez de grup de reflecție din Shanghai la sfârșitul anului 2023, „Rusia nu este prietenul nostru politic ideal, dar este foarte utilă în rivalitatea noastră cu SUA. Nu avem o Rusia mai bună cu care să ne ocupăm, așa că trebuie să lucrăm cu Rusia așa cum este”.

Unul dintre principalele atuuri ale Rusiei pentru China este sentimentele sale puternice anti-americane. Acest lucru încurajează China să lucreze mână în mână cu Rusia împotriva SUA, o națiune pe care regimurile autoritare, precum China și Rusia, o percep ca o amenințare directă. La fel ca Rusia, China dorește să remodeleze ordinea globală occidentală și în primul rând condusă de SUA și să submineze arhitectura de securitate bazată pe NATO în Europa. Declarația comună anunțată de Putin și Xi în februarie 2022 spunea că cele două țări „ se opun extinderii în continuare a NATO ” și sunt împotriva sistemului de alianță. În plus, în timpul vizitei lui Putin în China din mai 2024, ambele țări au convenit că construirea unei noi arhitecturi de securitate este cea mai bună soluție la „criza din Ucraina” și că China este pregătită să colaboreze cu Rusia pentru a conduce corectarea guvernării globale.

O „pace hibridă”

Din perspectiva Beijingului, cel mai bun rezultat al războiului din Ucraina pare să fie ceva între pace și război. Această situație preferată ar putea fi numită „pace hibridă”, o formă înghețată de conflict cu încetarea focului și Rusia ocupând efectiv o parte a Ucrainei. În conformitate cu ideea inițială a lui Trump de a pune capăt războiului în 24 de ore , pacea hibridă ar putea rezulta dintr-un acord internațional cu Rusia peste capul Ucrainei sau din presiunea internațională asupra Ucrainei.

China preferă o pace hibridă, deoarece Beijingul nu vrea ca Rusia să fie un câștigător sau un învins clar. O Rusia victorioasă va fi mai puternică din punct de vedere politic și, chiar dacă epuizată din punct de vedere militar, va fi încă bine antrenată pe câmpul de luptă – o situație care ar putea reprezenta o provocare Chinei. Atât Putin, cât și Xi au o dorință egoistă de a face din țările lor superputeri, așa că o Rusia victorioasă s-ar putea simți suficient de puternică pentru a merge mai departe, poate chiar testând flancul estic al NATO. Acest lucru ar putea duce la un război în Europa, care este împotriva intereselor Chinei, având în vedere importanța pieței europene pentru economia Chinei bazată pe export. Mai mult, un război cinetic cu NATO ar putea fi începutul unui război mondial care s-ar putea răspândi în Asia.

O Rusia învinsă nu este o soluție bună nici pentru China. Rusia ar putea imploda, riscând haosul în vecinătatea imediată a Chinei, inclusiv în Asia Centrală, unde China este în prezent responsabilă de dezvoltarea economică. Rusia este, de asemenea, în viziunea Chinei, un tampon împotriva NATO, iar prăbușirea sa ar putea facilita extinderea Alianței în Asia, despre care Beijingul consideră că este obiectivul NATO.

De asemenea, China pare să se teamă de schimbarea regimului în Rusia. O Rusie potențial democratică nu este în mod clar în interesul lui Xi, deoarece nu ar fi un partener pentru China autoritare. Dar chiar dacă nu există nicio schimbare în regimul autoritar al Rusiei după înfrângerea acestuia, tranziția de la Putin la un alt lider ar putea fi o provocare pentru China. Cine știe cine îl va înlocui pe Putin? Deocamdată, prietenia chino-rusă se bazează pe o bază solidă a relațiilor personale dintre Xi și Putin. Schimbarea gărzii la Kremlin, chiar dacă Putin va fi înlocuit cu un alt lider asemănător lui Putin, va crea cu siguranță turbulențe, sau cel puțin incertitudine, între China și Rusia și va dura timp pentru a stabiliza relațiile. În cazul politicii SUA față de China, orice problemă sau instabilitate în relațiile Beijingului cu Rusia nu vor funcționa în favoarea Chinei.

O pace „hibridă” este o capcană

O pace hibridă pare a fi o idee bună doar pentru China și Rusia, dar nu și pentru Ucraina, SUA, Europa și ordinea mondială bazată pe reguli. În cazul RPC, un război înghețat Rusia-Ucraina nu numai că va pune capăt presiunii occidentale asupra Chinei pentru a limita sau opri cooperarea cu Rusia, dar va menține și Occidentul ocupat în Europa. Fără capitularea finală a Rusiei, viitoarele mișcări agresive ale forțelor occidentale din Ucraina sau din Europa de Est sunt foarte probabile.

Pentru Ucraina, o pace hibridă înseamnă nu numai să fie jucată de marile puteri și să piardă o parte din teritoriul său legal, ci și să lase Rusiei spațiu pentru a dezgheța conflictul și a merge mai departe. În timp ce o pace hibridă poate salva vieți (acesta este un argument destul de constant în discursul Chinei despre Ucraina și pare să fie cazul în argumentul lui Trump despre încheierea acestui „război ridicol” și că „nu mai trebuie pierdute vieți”), ar submina grav dreptul internațional, inclusiv Carta ONU , care interzice războiul agresiv. În mod crucial, o pace hibridă ar fi în detrimentul oricărui proces de construire a națiunii. Dincolo de teritoriul său fizic și de viețile oamenilor, Ucraina luptă pentru a-și salva identitatea, națiunea și statulitatea. Nu trebuie să uităm această dimensiune a luptei ucrainene împotriva uzurii sale.

O pace hibridă va fi în detrimentul conducerii și credibilității globale a SUA și al Europei ca putere normativă. În timp ce subminează dreptul internațional și statulitatea ucraineană, alții, cum ar fi China, ar putea crede că ar putea merita să declanșeze un conflict în Marea Chinei de Sud, Marea Chinei de Est sau în Taiwan. Ar exista consecințe catastrofale pentru lume din cauza perturbării severe a comerțului global și a implicării SUA în război. Dintr-o perspectivă europeană, un război în Asia ar distrage atenția SUA de la Europa, Ucraina și Rusia.

Există pericolul ca ideea păcii hibride, care a fost în aer la Washington cel puțin încă de la campania prezidențială din 2024 și comentariile lui Trump despre Ucraina, să devină populară în Europa, mai ales în țările care sunt îndepărtate geografic de câmpul de luptă din Ucraina și în cele în care populiștii și partidele pro-ruse câștigă sprijin public. A existat o narațiune despre oboseala de război occidentală sau europeană , care ar putea determina liderii occidentali să dorească să încheie o pace hibridă. A simpatiza cu ideea păcii hibride este o capcană periculoasă pentru Occident. Singura modalitate de a submina alinierea chino-rusă, de a descuraja China de la mișcări agresive și de a apăra ordinea bazată pe reguli este de a face tot posibilul pentru a ajuta Ucraina să câștige războiul. Victoria Ucrainei, cu sprijinul majorității covârșitoare, înseamnă capitularea necondiționată a Rusiei. În caz contrar, atât SUA, cât și câteva țări europene se vor încadra în planul scris la Beijing și favorabil Rusiei, conchide Justyna Szczudlik .