Într-o atmosferă plină de solemnitate, deputații nou aleși au rostit jurământul de credință față de țară și popor, sâmbătă dimineață, în Camera Deputaților.
Camera Deputaților. Foto: Facebook
Sâmbătă dimineață, deputații nou aleși s-au reunit într-o ședință solemnă pentru a depune jurământul de credință față de țară și popor. Evenimentul a debutat cu intonarea Imnului național, iar fiecare parlamentar a rostit jurământul în mod individual, de la tribuna Camerei Deputaților.
Camera Deputaților este considerată legal constituită după validarea a două treimi din mandatele de deputați și depunerea jurământului de către aceștia.
Componența politică a Camerei Deputaților
După alegerile din 1 decembrie, structura Camerei Deputaților include 86 de mandate pentru Partidul Social Democrat, 63 pentru Alianța pentru Unirea Românilor, 49 pentru Partidul Național Liberal, 40 pentru Uniunea Salvați România, 28 pentru Partidul S.O.S. România, 24 pentru Partidul Oamenilor Tineri, 22 pentru Uniunea Democrată Maghiară din România și 19 pentru grupul minorităților naționale.
Începând cu ora 09:00, deputații au fost convocați pentru a parcurge mai multe puncte incluse pe ordinea de zi:
- Prezentarea, dezbaterea și aprobarea raportului întocmit de Comisia de validare.
- Depunerea jurământului de către deputații ale căror mandate au fost validate.
- Prezentarea denumirii, componenței și conducerii grupurilor parlamentare.
Sebastian Răducanu, președintele Comisiei de validare, a anunțat că 331 de mandate de deputați au fost validate în unanimitate, iar raportul comisiei a fost aprobat fără obiecții.
Formula jurământului rostit de parlamentari este: „Jur credință patriei mele, România; Jur să respect Constituția și legile țării; Jur să apăr democrația, drepturile și libertățile fundamentale ale cetățenilor, suveranitatea, independența, unitatea și integritatea teritorială a României; Jur să-mi îndeplinesc cu onoare și fidelitate mandatul încredințat de popor; Așa să mă ajute Dumnezeu.„
Cei care aleg să nu folosească formula religioasă care încheie jurământul cu expresia „Jur pe onoare și conștiință.” Jurământul scris este semnat și încredințat președintelui Camerei Deputaților pentru păstrare.
Refuzul de a depune jurământul echivalează cu invalidarea mandatului, decizie de care plenul Camerei ia act.