La doar 13 ani, Ianis Scutaru din Piatra-Neamț a ajuns în Cartea Recordurilor, stabilind un record mondial la telegrafie viteză în Germania, în fața a sute de participanți, fiind aplaudat la scenă deschisă de întreaga comunitate internațională a radioamatorilor.
Ianis Scutaru şi Gheorghe Paisa (dreapta), la premierea din Germania. FOTO: captură video
La 13 ani, Ianis Scutaru a reușit, transformând o pasiune într-o performanță istorică, să ajungă în Cartea Recordurilor şi să urce România pe podiumul mondial al radioamatorismului, un sport mai puţin popularizat în raport cu altele şi costisitor din punct de vedere al echipamentelor.
Record mondial la telegrafie Morse
Pe 28 iunie 2025, în cadrul celui mai mare concurs internațional de radioamatorism organizat la Friedrichshafen, Germania, Ianis Scutaru a stabilit un record mondial oficial, omologat de Guinness World Records și recunoscut de Uniunea Internațională a Radioamatorilor (IARU), informează ziarpiatraneamt.
În fața publicului prezent pe scena Action Stage de la Messe Friedrichshafen, băiatul de 13 ani, din Piatra-Neamț, a obținut un scor de 395.191 de puncte, cu o viteză incredibilă de 1.160 semne pe minut în codul Morse, cea mai mare performanță înregistrată vreodată la această probă.
Evenimentul a reunit peste 380 de eparticipanţi din 35 de țări, iar momentul în care Ianis a depășit pragul istoric de 1.000 semne pe minut a fost întâmpinat cu aplauze la scenă deschisă de către participanți și arbitri.
„E o luptă cu tine însuți”
După revenirea în țară, Ianis a vorbit despre emoțiile resimțite înainte de competiție, în cadrul conferinței de presă organizate pe 2 iulie la DJST Neamț.
„A fost greu, mai ales înaintea probei, din cauza emoțiilor. M-am pregătit atât fizic, cât și psihic, pentru că e o luptă cu tine însuți. Trebuie să fii foarte concentrat. Dacă pierzi o literă, totul se poate nărui. Dar mi-am dorit enorm să reușesc”, a povestit tânărul campion mondial.
„Am făcut-o pentru România”
Profesorul Gheorghe Paisa, antrenorul lui Ianis Scutaru și coordonatorul secției de radioamatorism de la Clubul Ceahlăul Piatra Neamț, a subliniat miza participării la această competiție internațională.
„Noi nu am făcut acest efort pentru o recompensă. Ci pentru a demonstra că România poate. Că tinerii noștri pot. În sală au venit români din Austria, din Germania, doar să-l vadă pe Ianis. Să ne vorbească în românește. A fost copleșitor”, a povestit el despre atmosfera de la concursul din Germania.
Standul României a fost amplasat între cele ale Japoniei și Statelor Unite, un semn clar al recunoașterii internaționale de care se bucură performanțele radioamatorilor români, deşi în România acest sport nu se bucură de o foarte mare popularizare.
Sacrificiile din spatele performanței
Participarea la competiția din Germania a presupus eforturi logistice și financiare semnificative. Costurile totale ale deplasării au ajuns la aproximativ 120.000 de lei, bani obținuți prin sponsorizări, sprijin instituțional și mai ales contribuții personale.
„O simplă cască profesională pentru telegrafie, cu sistem de izolare fonică, costă aproape 1000 de euro. Cheile Morse le luăm din Belarus, cu contacte din platină. Fără echipamente de top, nu poți concura la nivel mondial”, a explicat Gheorghe Paisa.
Mama – sprijinul din umbră
Pe lângă persevereanţa şi seriozitatea micului campion mondial proaspăt intrat în Cartea Recordurilor, antrenorul a ţinut să sublinieze şi cât de important este sprijinul oferit de familie, spunând că mama lui Ianis a fost prezentă în sală la competiție și pe tot parcursul pregătirilor, încurajându-l constant şi sprijinindu-l financiar.
„Mama lui Ianis a fost acolo în fiecare clipă. A suportat greutăți, a crezut, l-a susținut financiar, moral, umăr la umăr cu noi. Fără părinți, fără acest tip de susținere, nu poți face performanță”, a povestit coordonatorul secției de radioamatorism de la Clubul Ceahlăul Piatra Neamț.
Următoarea provocare: Muntenegru
După succesul de la Friedrichshafen, Ianis și echipa sa privesc deja către următoarea competiție: Campionatul Mondial de Radioamatorism din Muntenegru, programat în octombrie 2025.
Din cei 21 de sportivi care vor reprezenta România, 14 provin din Piatra-Neamț.
„Nu ne culcăm pe lauri. Ne-am întors și a doua zi ne-am reluat antrenamentele. Vrem să aducem medalii pentru România. Ianis ne-a arătat că se poate. Vrem să-l urmăm”, a mai precizat Gheorghe Paisa.