La cât se ridică EVAZIUNEA fiscală din domeniul petrolier? ANAF: „Legislația fiscală nu are lacune, dar este necesar să fie actualizată permanent”

0
1
la-cat-se-ridica-evaziunea-fiscala-din-domeniul-petrolier?-anaf:-„legislatia-fiscala-nu-are-lacune,-dar-este-necesar-sa-fie-actualizata-permanent”
La cât se ridică EVAZIUNEA fiscală din domeniul petrolier? ANAF: „Legislația fiscală nu are lacune, dar este necesar să fie actualizată permanent”

Inspectorii Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF) au identificat, în ultimii aproape patru ani, prejudicii de peste 5 miliarde de lei în domeniul petrolier, ca urmare a unor tipologii de fraudare care se reinventează în permanență, potrivit datelor transmise la solicitarea Gândul. Cuantumul sumelor recuperate de stat este dificil de calculat, aflându-se în diferite stadii procesuale după ce Direcția Generală Antifraudă Fiscală (DGAF) sesizează organele de urmărire penală.

Inspectorii antifraudă au identificat și calculat în domeniul produselor energetice, domeniu ce îl include și pe cel petrolier (benzină, motorină, păcură, gaz petrolier lichefiat, gaz natural, petrol lampant, dar și cărbune, cocs și electricitate), în perioada ianuarie 2020 – octombrie 2024, implicații fiscale suplimentare, respectiv au estimat prejudicii și au transmis sesizări organelor de urmărire penală competente, în cuantum de 5.047.402.837 de lei, au transmis, marți, oficialii Direcției Generale Antifraudă Fiscală din cadrul ANAF, la o solicitare a Gândul transmisă în a doua jumătate a lunii noiembrie.

În ceea ce privește recuperarea acestor prejudicii, DGAF a subliniat că are atribuții de identificare, întocmire și transmitere a sesizărilor penale către organele de urmărire penală, iar informațiile privind stadiile în care se află dosarele de cercetare penală nu sunt deținute de către Direcție.

Cauzele fenomenului

Reprezentanții ANAF precizează că fraudele din domeniul petrolier nu au câștigat în amploare, ci în capacitatea de inovare.

DGAF subliniază că depune toate eforturile în identificarea noilor tipologii de fraudare în acest domeniu, pentru a stopa acțiunile de fraudare a bugetului de stat.

În  niciun caz nu se poate vorbi de un fenomen în creștere, ci doar de noi tipologii de fraudare, tipologii neprecizate de legislația în domeniu. Menționăm că, din practică, în toate domeniile de activitate, nu doar în domeniul petrolier, DGAF identifică și reușește să combată noile tipologii de fraudă fiscală. Pe măsura identificării acestora, indiferent de domeniu, DGAF propune permanent modificări de îmbunătățire legislative”, arată oficialii Fiscului în răspunsul pentru Gândul.

Cazul EUROPETROL

Gândul a solicitat și detalii despre ancheta EUROPETROL, care a avut implicații la nivel european.

Cu privire la EUROPETROL, mentionăm că România a inițiat verificările la nivelul UE, ca urmare a controalelor efectuate de inspectorii antifraudă, prima întrunire având loc la București și la care au fost invitați reprezentanți din structurile de control din Italia, Spania, Malta, Bulgaria, Cipru, ulterior alăturându-se Austria și Ungaria.

În urma informațiilor oferite de către România, controalele efectuate la nivelul UE au dus la stoparea fenomenului EUROPETROL”, au precizat reprezentanții DGAF.

Astfel, arată instituția, în România au ajuns 80.000 de tone de motorină și, ca urmare a acțiunilor de control ale DGAF, au fost achitate toate impozitele și taxele datorate statului român, inclusiv accizele și TVA, lucru remarcat și apreciat și de celelalte state membre.

În ceea ce privește prejudiciul cauzat bugetului Uniunii Europene, DGAF a menționat că nu deține informații.

Toate exemplele puse la dispoziție de dumneavoastră sunt doar cazuri și tipologii identificate, în timp, de către DGAF și, așa cum am precizat, pe măsura identificării acestora, sunt propuse modificări legislative. În situația în care dețineți informații concrete cu privire la fapte sau acte de evaziune fiscală, vă rugăm să ni le comunicați operativ, în vederea efectuării unor analize de risc specifice DGAF.

Legislația fiscală nu are lacune, dar este necesar să fie actualizată permanent cu aspectele constate în teren de către inspectorii ANAF”, au conchis oficialii Fiscului.

EUROPETROL este unul dintre cei 1.103 destinatari înregistrați la 31 decembrie 2024, cu autorizații emise, dar mai mult de jumătate din acestea nu mai sunt valide, fiind retrase ori la cerere, ori revocate de Comisia pentru autorizarea operatorilor de produse supuse accizelor armonizate, din motive nefăcute publice sau ca urmare a faptului că societatea înregistrează obligații fiscale mai vechi de 30 zile.

Firmei Europetrol Distribution SRL i s-a revocat autorizația de destinatar autorizat de produse accizabile care se deplasează în regim suspensiv de accize dintr-un alt stat membru UE, potrivit datelor Ministerului Finanțelor Publice. „Autorizație revocată – prin Decizia nr. 22 din 06.05.2019 emisă de Comisia Regională Cluj-Napoca pentru autorizarea operatorilor de produse supuse accizelor armonizate”, se arată în centralizatorul oficial al  MFP, fără să se precizeze motivele revocării.


CITEȘTE ȘI:

Trebuie sau nu ca magazinele și service-urile auto să plătească IMPOZITUL din sectoarele petrol și gaze? Solicitarea consultanților fiscali

Cât și când trebuie să plătești CASS pe dobânzile acumulate în 2024. GHIDUL ANAF

Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina Prundea a debutat în presa regională, la „Evenimentul …

vezi toate articolele

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.