În ultimele zile, sud-vestul Chinei a fost lovit de inundații devastatoare provocate de ploile sezoniere, ce se întind până în Japonia. Pe o autostradă spre Rongjiang, un viaduct s-a prăbușit după ce o alunecare de teren a dărâmat coloanele de beton. Într-un videoclip publicat online marți, 24 iunie, se poate vedea un camion de marfă care a oprit la timp, rămânând suspendat pe marginea secțiunii prăbușite.
FOTO: Captură video Facebook Reuters
Provincia montană Guizhou și alte părți din sudul Chinei au fost lovite de ploi torențiale încă de săptămâna trecută, odată cu intensificarea musonului anual din Asia de Est, care a doborât recordurile de precipitații în unele părți ale Chinei.
Autoritățile din cel puțin două orașe riverane – Congjiang și Rongjiang – fiecare cu o populație de peste 300.000 de locuitori, au cerut marți locuitorilor de pe malurile râurilor cu debite în creștere rapidă și din zonele joase să evacueze, scrie Reuters.
Deși China nu este străină de inundațiile de vară, unii cercetători avertizează că schimbările climatice vor aduce ploi mai abundente și mai frecvente. Inundațiile masive ar putea declanșa evenimente neprevăzute, cu consecințe extreme, precum prăbușirea barajelor, spun oficialii guvernamentali.
Marți, pe o autostradă către Rongjiang, un viaduct s-a prăbușit după ce o alunecare de teren a dărâmat coloanele de beton și a provocat prăbușirea unei porțiuni de drum pe versantul dealului, au raportat mass-media locale.
Circulația rutieră, blocată în multe zone
Un camion de marfă, care a oprit la timp când porțiunea din fața sa s-a prăbușit, a rămas suspendat periculos deasupra marginii, în timp ce șoferul său aștepta să fie salvat. În alte părți ale provinciei Guizhou, multe secțiuni de autostradă au fost blocate de alunecări de teren sau au fost afectate de surpări.
În orașe precum Rongjiang, străzile inundate au paralizat traficul local, iar zonele joase, inclusiv garajele subterane și subsolurile centrelor comerciale, au fost inundate.
Meteorologii de stat prevăd că în următoarele zile vor mai fi ploi și avertizează că provinciile afectate de furtuni, inclusiv Guizhou, ar trebui să fie deosebit de vigilente.
În contrast, provinciile din nordul centurii de ploi sezoniere, precum Henan, Shandong și Hebei, precum și capitala Beijing, au suferit marți de temperaturi de aproape 40 de grade Celsius (104 Fahrenheit).
Într-un raport anual, deschis luni într-o filă nouă, Organizația Meteorologică Mondială din cadrul Organizației Națiunilor Unite a avertizat că Asia se încălzește de aproape două ori mai repede decât media globală, alimentând fenomene meteorologice extreme și provocând pagube importante în regiune.