Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a avertizat vineri Chișinăul că Moscova va proteja cetățenii ruși din regiunea separatistă, dacă se va opta pentru soluționarea „forțată” a conflictului transnistrean.
Șeful diplomației ruse susține că Moscova va apăra cetățenii ruși din Transnistria. FOTO: Profimedia
,,Din nou, dorim să avertizăm „capetele fierbinți” de la Chișinău cu privire la fanteziile legate de utilizarea crizei energetice din țară pentru o soluționare forțată a problemei Transnistriei. Rusia va răspunde corespunzător la orice provocare și va asigura protecția cetățenilor ruși aflați în Transnistria, contingentului de menținere a păcii, personalului militar al Grupului Operațional al Trupelor Ruse și depozitelor de armament din localitatea Cobasna”, a spus șeful diplomației ruse.
Replica MAE
De cealaltă parte, Ministerul moldovean al Afacerilor Externe (MAE) respinge categoric acuzațiile lansate de Serghei Lavrov, afirmând că sunt ,,nefondate și nejustificate”.
,,Subliniem că situația critică legată de resursele energetice din regiunea transnistreană este rezultatul deciziei companiei ruse Gazprom, care nu și-a onorat obligațiile comerciale de livrare a gazelor naturale către Republica Moldova, conform contractului valabil până în 2026. Federația Rusă utilizează din nou resursele energetice drept pârghie politică în scopul de a destabiliza țara noastră. Republica Moldova și-a reafirmat constant angajamentul pentru soluționarea pașnică, exclusiv prin metode politice și negocieri, a diferendului transnistrean”, au punctat responsabilii MAE, îndemnând ,,partea rusă să se abțină de la retorică provocatoare și să contribuie la susținerea unui dialog pașnic”.
Premierul Republicii Moldova, Dorin Recean, a afirmat recent că armata rusă trebuie să părăsească regiunea transnistreană pentru a opri criza energetică.
De asemenea, președinta Maia Sandu a spus că Chișinăul poate oferi ajutor financiar regiunii transnistrene, cu suportul partenerilor de dezvoltare, dar acest lucru este imposibil până când Rusia nu-și retrage armata, iar misiunea de pacificatori va fi înlocuită cu una civilă, având egida ONU sau UE.
Armata rusă menține în Transnistria un contingent de sute de militari și controlează depozitul de muniții de la Cobasna, unde sunt depozitate circa 20.000 de tone de muniții. Chișinăul a cerut în repetate rânduri retragerea acestui contingent de ocupație, dar Moscova refuză să facă acest lucru, pretinzând că soldații săi asigură pacea.
Transnistria, regiune separatistă care a ieșit de sub jurisdicția Chișinăului la începutul anilor ’90, a rămas fără gaze rusești de la 1 ianuarie 2025, după refuzul Kievului de a prelungi contractul de tranzit al resurselor energetice către Europa, precum și refuzul Gazpromului, companie controlată de Kremlin, de a-și onora obligațiile contractuale și de a livra gaz, invocând o pretinsă datorie a Moldovagaz, neconfirmată de un audit internațional realizat la inițiativa Republicii Moldova.
Astfel, Centrala termoelectrică de la Cuciurgan (MGRES), care producea energie electrică pentru Transnistria, precum și o mare parte a curentului electric folosit de zonele din Republica Moldova aflate sub controlul Guvernului de la Chișinău, funcționează acum pe cărbune, rezervele acesteia fiind limitate și estimate până cel mult în data de 17 februarie, potrivit liderului separatist Vadim Krasnoselski.
Ca urmare, zeci de mii de oameni din regiunea separatistă pro-rusă nu au căldură, gaze și parțial energie electrică, iar Chișinăul importă o mare parte din curentul electric la un preț mai mare față de cel achiziționat din Transnistria, ceea ce a dus la dublarea tarifului acestuia.