Anumite țări din Europa încearcă o realiniere strategică, pentru a continua susținerea Ucrainei în eforturile de respingere a invaziei ruse, în pofida victoriei lui Donald Trump în scrutinul prezidențial din SUA, comentează cotidianul Le Monde, notând că Polonia s-a activat, în timp ce Germania este reticentă, din cauza destrămării coaliției guvernamentale.
”S-a produs electroșocul, iar lucrurile se mișcă rapid. La o săptămână după realegerea lui Donald Trump în funcția de președinte al SUA, în Europa apare o realiniere față de gestionarea crizei ruso-ucrainene, din care europenii riscă să fie excluși. Polonia încearcă să constituie un front pro-ucrainean cu țările motivate”, notează Sylvie Kauffmann, într-un editorial publicat în cotidianul Le Monde.
”Franța a reluat căutarea activării strategice a Europei. În retragere, acaparată de propria criză și de alegerile anticipate, Germania încearcă să își imagineze viața fără Statele Unite, pe care s-a bazat permanent”, constată Sylvie Kauffmann.
Premierul Poloniei, Donald Tusk, nu a pierdut timpul. Aflat la reuniunile europene desfășurate la Budapesta, Tusk a avut discuții cu președintele Franței, Emmanuel Macron, cu premierul britanic, Keir Starmer, și cu liderii țărilor scandinave.
”Conversațiile au vizat efectele pe care le-ar avea pentru noi, europenii, potențiala retragere a Statelor Unite din politica activă de sprijinire a Ucrainei”, a afirmat Donald Tusk.
Liderii europeni încearcă să consolideze autonomia
În acest moment, nu știe nimeni cum va încerca președintele Trump să rezolve conflictul din Ucraina. Liderii europeni au dubii că Trump le va cere să participe la soluționarea crizei.
”Europenii știu că, dincolo de soarta Ucrainei, în joc este securitatea Europei”, subliniază editorialistul Sylvie Kauffmann.
”Vreau să fiu clar, când va veni vremea, nu se va decide nimic despre Ucraina fără ucraineni, nici despre Europa fără europeni”, a declarat Emmanuel Macron, marți, cu ocazia întrevederii cu secretarul general al NATO, Mark Rutte.
Pentru Donald Tusk, revenirea la Casa Albă a lui Trump, care beneficiază de o nouă legitimitate și este mai unilateralist ca niciodată, creează ”un nou peisaj politic”.
Premierul Ungariei, Viktor Orban, singurul lider european care discută cu președintele Rusiei, Vladimir Putin, se prezintă ca fiind exponentul taberei păcii și interlocutor privilegiat al lui Trump.
”Orban nu este singurul care discută deschis despre Trump. Restul liderilor europeni sunt fie înspăimântați, fie prudenți. Germania face parte dintre cei înspăimântați. După pierderea confortului energetic prin oprirea gazului rusesc în 2022, după erodarea securității economice din cauza dificultăților de pe piața chineză, acum este zdruncinat pilonul securității externe, în contextul în care SUA au transformat protecția furnizată într-o chestiune comercială. În plus, Germania a intrat într-o fază politică prin care este scoasă din joc, în contextul destrămării coaliției guvernamentale și al prefigurării alegerilor anticipate”, concluzionează editorialistul Sylvie Kauffmann.
Foto: Profimedia
Citește și: