Liderul Bisericii Anglicane, Justin Welby își dă demisia în urma unui scandal cutremurător de abuzuri sexuale

0
4
liderul-bisericii-anglicane,-justin-welby-isi-da-demisia-in-urma-unui-scandal-cutremurator-de-abuzuri-sexuale
Liderul Bisericii Anglicane, Justin Welby își dă demisia în urma unui scandal cutremurător de abuzuri sexuale

Liderul Bisericii Anglicane, Justin Welby și-a anunțat marți demisia în urma unui scandal sexual, anunță AFP.

Arhiepiscopul de Canterbury, Justin Welby și-a anunțat demisia/FOTO: EPA

”Sper ca această decizie să arate clar cât de mult înţelege Biserica Anglicană necesitatea unei schimbări şi angajamentul nostru profund de a crea o biserică mai sigură”, scrie într-un comunicat Justin Welby.

Decizia a fost luată după ce un raport privind gestionarea precară a abuzurilor fizice și sexuale care datează încă din anii 1970. Raportul a arătat cum John Smyth, un avocat britanic, a supus mai mult de 100 de băieți și tineri la abuzuri fizice și sexuale „brutale și îngrozitoare” pe parcursul a 40 de ani.

Avocatul a aplicat sute de lovituri de baston unor victime, iar altora le furniza scutece pentru a absorbi sângerarea, se arată în raport. Smyth s-a mutat în 1984 în Africa, unde a continuat abuzurile până în 2018, când a murit.

Biserica Anglicană știa despre aceste orori încă din 2013, iar Welby a aflat cel mai târziu despre ele, abia când a devenit arhiepiscop. O anchetă s-ar fi putut desfășura astfel în 2013, iar avocatul și-ar fi ispășit pedeapsa înainte să moară.

Acesta și-a cerut marți scuze pentru omisiunile făcute și a declarat că nu știa nimic despre acuzațiile dinainte de 2013.

„Ultimele câteva zile mi-au reînnoit sentimentul de rușine profund și îndelungat în ceea ce privește eșecurile istorice în materie de siguranță ale Bisericii Anglicane”, a declarat Welby într-un comunicat remis presei.

Raportul a ajuns la concluzia că Arhiepiscopul nu și-a îndeplinit „responsabilitatea personală și morală” de a desfășura o anchetă cu privire la abuzuri.

Mandatul lui Welby a acoperit un deceniu de mari frământări, în care a fost nevoit să gestioneze conflicte legate de drepturile homosexualilor și de femeile clerici, între diocezele liberale, în special din America de Nord și Marea Britanie, și cele conservatoare, aflate preponderent în Africa.

Provocările următorului arhiepiscop care va fi ales sunt menținerea unității comunității anglicane, dar și creșterea numărului de participanți la slujbe, care a scăzut cu 20% în Marea Britanie din 2019.